Fisabio va aportar evidències científiques per a la decisió de l'EMA sobre la vacuna d'AstraZeneca

Guardar

vacuna covid19
vacuna covid19

L'Àrea d'Investigació en Vacunes (AIV) de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) ha participat en l'elaboració d'un informe que descriu la taxa d'incidència d'esdeveniments tromboembòlics en població general de la Comunitat Valenciana durant els anys 2017 i 2020.

Després de conéixer-se l'aparició d'esdeveniments tromboembòlics que van coincidir amb l'administració de la vacuna enfront de la COVID-19 d'AstraZeneca, l'Agència Europea del Medicament (EMA) va demanar urgentment al projecte ACCESS, del qual l'AIV de FISABIO forma part, estudiar més detalladament la incidència d'una sèrie d'esdeveniments tromboembòlics en un període prevacunació per a així comparar-los amb el període postvacunació i avaluar, d'aquesta manera, la seguretat de la vacuna d'AstraZeneca.

De tots els participants del projecte, únicament FISABIO i l'Agenzia Regionale di Sanità della Toscana (ARS) van poder proveir a temps a l'EMA de resultats que pogueren "facilitar" la presa de la decisió del Comité per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC) respecte de la seguretat de la vacuna d'AstraZeneca del divendres passat.

Les dades recollides, que cobrien de 2017 a 2020, van demostrar que no es detecta un augment del risc global de trombosi en vacunats respecte al nombre de casos reflectits en eixos anys. Això va permetre al PRAC arribar a la conclusió que no es considera que l'administració d'aquesta vacuna s'associe amb un augment de risc global d'esdeveniments tromboembòlics en les persones vacunades, i que, en casos molt rars, es podria associar amb la formació d'un tipus poc freqüent de trombosi amb trombocitopènia. Amb tota aquesta informació, es va considerar que el benefici de la vacuna continua superant el risc de possibles reaccions adverses.

Les dades van ser extretes de les bases de dades sanitàries de la Comunitat Valenciana, una de les més completes a nivell europeu, ja que recullen qualsevol dada relacionada amb la salut del 98% dels habitants de la Comunitat, més de cinc milions de persones.

Destacats