Europa demana un certificat per a turistes immunitzats que eximisca de quarantenes o PCR

Guardar

vacunación coronavirus COVID europa
vacunación coronavirus COVID europa

La Comissió Europea ha demanat aquest dimecres que el certificat que reclamen països com Espanya i Grècia per a facilitar els viatges turístics el pròxim estiu beneficie tant als qui hagen sigut vacunats com als qui tinguen anticossos o un test negatiu recent; al mateix temps que ha avisat que no ha de ser entés com un passaport que garantisca la lliure circulació sinó per a eximir de mesures sanitàries com la quarantena a qui el posseïsca.

La idea de l'Executiu comunitari és que el certificat siga expedit de manera gratuïta, compte amb un codi QR amb informació mèdica bàsica del pacient sobre la seua situació respecte al coronavirus i que puga ser presentat a les autoritats en format físic o digital, per la qual cosa insta els Estats membre a accelerar el treball tècnic necessari per a la seua utilització.

Brussel·les recalca que no ha de ser vist com un títol que òbriga automàticament les fronteres al seu titular, perquè suposaria una discriminació per als europeus que no han pogut o no volen vacunar-se, però sí que confia que permeta ja aquest estiu reactivar el turisme sense augmentar el risc de propagació del virus.

Per això, la proposta defensada per l'Executiu d'Ursula von der Leyen deixa en mans de cada Estat membre decidir quines restriccions sanitàries està disposat a relaxar o retirar per als viatgers amb aquest "certificat digital verd", per exemple eximint-los de complir quarantenes en destí o de l'obligació de presentar un test negatiu recent en els seus desplaçaments.

Amb tot, els serveis comunitaris avisen que si concedeix aquests beneficis als titulars del certificat al seu país haurà de reconéixer-li'ls també als residents de la resta d'Estats membre, de la mateixa manera que haurà d'aplicar els mateixos avantatges als qui estiguen vacunats, hagen passat recentment la malaltia o acrediten no estar contagiats amb un test.

Per a evitar discriminacions, Brussel·les vol que el país que relaxe mesures sanitàries com l'exigència de quarantena o de test negatiu a viatgers vacunats oferisca les mateixes exempcions a aquells que acrediten tindre anticossos o presenten una prova negativa d'infecció.

També demana que els Estats membre que opten per mantenir les mateixes restriccions als qui viatgen amb certificat i sense ell hagen de notificar tant a la Comissió com a la resta de socis la seua decisió i explicar per què no eximeix de quarantena o test als qui compten amb aquest document.

"El certificat verd digital no serà una precondició per a la lliure circulació i en cap cas serà discriminatori", ha afirmat el comissari de Justícia, Didier Reynders, per a recalcar que l'Executiu comunitari ha escoltat les reserves de països com França i Bèlgica, que van avisar que no acceptaran un "passaport covid", i centra la seua proposta en un document amb informació mèdica útil.

A més, la vicepresidenta de Valors i Transparència, Vera Jourova, ha indicat que estan treballant amb socis internacionals per a intentar que el nou certificat europeu "convergisca" amb altres procediments internacionals.

Si tira avant el certificat, que encara ha de ser negociat amb el Consell i l'Eurocambra, la Comissió també demana que siga una mesura "temporal" que siga suspesa en el moment en què l'Organització Mundial de la Salut declare el final de l'emergència sanitària internacional.

Arxivat a:

Destacats