Esquerra Confederal proposa una llei del transport urbà que garantisca finançament i corregisca desequilibris

Guardar

nuevos-autobuses
nuevos-autobuses

Esquerra Confederal proposa al Senat una llei de finançament del transport públic urbà i metropolità que actualitze el dret a la mobilitat urbana en condicions de qualitat, eficiència, sostenibilitat financera i "rigorós" respecte a la protecció física del medi ambient.

Aquesta proposta també aborda els efectes del coronavirus sobre el transport i tracta de modular i reduir els "enormes desajustaments" entre zones metropolitanes. Va ser consensuada per representants de grans ciutats, "alcaldies del canvi" i organitzacions representatives del sector, encara que s'ha actualitzat a la Covid-19 i a la reducció dràstica del nombre de viatgers.

La proposta parteix de Compromís i està registrada pel seu senador, Carles Mulet, i la d'Avant Andalusia, Pilar González. Està avalada pels representants de l'Esquerra Confederal, de territoris amb "característiques i problemes de mobilitat propis" com Balears, Catalunya, Madrid i Navarra.

És la base normativa per a dotar de recursos al transport públic i així adoptar iniciatives estratègiques com augmentar l'oferta, una major integració multimodal, noves polítiques tarifàries o impulsar el salt digital i tecnològic del servei.

"Mentre a nivell internacional es prenen mesures per a millorar la mobilitat o la reducció de la contaminació, algunes autonomies com la valenciana li les desitgen per a fer polítiques quan pateixen una evident discriminació en les subvencions estatals al transport", denúncia el senador en un comunicat.

Per exemple, Madrid ha rebut en deu anys 1.358 milions enfront de 83 per al transport metropolità valencià, "sense que existisca un criteri consensuat i objectiu per a un tracte igualitari i just".

En clau local, el regidor de Mobilitat de València i president de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), Giuseppe Grezzi (Compromís), defensa que les reformes es fan "amb l'esforç únic de l'Ajuntament". Urgeix així un marc estable i just en lloc de criteris "molt partidistes i sense rigor", amb la meta de fomentar el transport sostenible en una situació d'emergència climàtica.

La llei preveu dotar de recursos als serveis metropolitans de transport que estan "deixats quant a inversions, la qual cosa condemna a milers de ciutadans a utilitzar el cotxe per a vindre a València". "La gent vol transport de qualitat i així utilitza menys els vehicles privats, com hem vist a València amb increments en l'ús del transport col·lectiu i la bicicleta, alguna cosa que no ocorre en altres ciutats", incideix l'edil.

En la mateixa línia, Mulet insisteix que el transport col·lectiu ha de ser la principal aposta mediambiental i de mobilitat, prometent no cessar en la seua voluntat per "dignificar-ho i finançar-ho com mereix". També celebra haver rebut "tantes mostres de sintonia en diferents formacions del Senat".

Destacats