Espinar deixa Podem després de sentir-se "menyspreat" per Iglesias i apostar per una solució negociada amb Errejón

Guardar

espinar_iglesias
espinar_iglesias

El fins ara secretari general de Podem Comunitat de Madrid i portaveu del partit en el Senat, Ramón Espinar, ha deixat els seus càrrecs orgànics i institucionals després de sentir-se "menyspreat" per la direcció nacional i apostar clarament per una solució negociada amb Íñigo Errejón per a evitar una llista alternativa a Madrid, una cosa amb la qual ha discrepat amb la cúpula estatal de Podem.

Segons han indicat a Europa Press diverses fonts de la formació 'morada', la dimissió s'ha produït després d'una reunió mantinguda aquest mateix matí entre Espinar i membres de la direcció nacional. Allí han exposat els seus diferents punts de vista tant en el conflicte generat per Errejón com en altres últimes decisions del partit. La direcció nacional no confirma aquesta cita.

No obstant açò, les discrepàncies eren desconegudes pels mitjans encara que no són noves, ja que el refredament de les relacions entre el fins ara secretari regional i el nacional porta diversos mesos, han insistit diverses fonts. "Pablo Iglesias sempre es fa fotos amb la gent més afí i últimament no hem vist cap amb Espinar i això diu molt", indiquen.

"Ramón no es portava bé des de fa temps amb la direcció nacional perquè últimament no li tenien en compte, no apostaven per les seues idees i li menyspreaven", ha assenyalat la mateixa font, al mateix temps que altres apunten que "ha engolit molt". No obstant açò, el punt definitiu ha sigut el conflicte d'Errejón, en el qual la direcció nacional "ha agafat el bou per les banyes" i a penes ha comptat amb la direcció regional.

L'encara diputat autonòmic ha estat absent en els últims dies en els mitjans de comunicació, a pesar que s'ha requerit insistentment la seua presència o les seues declaracions per la crisi generada per Errejón. De fet, ahir va acudir tant a l'Assemblea de Madrid com al Senat, on va intervenir, però va refusar donar declaracions als periodistes.

En les dos cambres legislatives va comentar als més propers que "estava cada dia més apartat" i que "ja estava cansat d'aquesta situació" perquè "tot té un límit" i "se li havia acabat la paciència". Així les coses, creuen que ahir ja tenia la decisió presa i després de la reunió d'aquest matí amb la direcció l'ha formalitzada, manant la mateixa carta que ha publicat en xarxes socials als seus grups de Telegram, entre ells el del Consell Ciutadà autonòmic, que ha abandonat automàticament després.

El màxim òrgan regional del partit no es reunia com a tal físicament des del 19 de març, encara que sí hi ha hagut alguna trobada amb secretaris municipals i regidors. De fet, les votacions es desenvolupaven via Telegram, malgrat que Espinar comptava amb majoria absoluta en el Consell.

Fonts 'errejonistes', a les quals els ha agafat per sorpresa la renúncia, comparteixen la mateixa idea sobre l'eixida d'Espinar i asseguren, consultades per Europa Press, que tot s'emmarca en les conseqüències d'"un projecte que s'afona", en al·lusió a l'encapçalat per Pablo Iglesias.

La dimissió d'Espinar coincideix en el temps amb la reunió d'una desena de secretaris regionals de Podem a Toledo, a instàncies del líder castellà-manxec, José García Molina, un 'pablista' com era Espinar. La trobada, que per primera vegada no ha sigut convocada a instàncies de la direcció nacional, volia parlar i aprofundir sobre la situació de crisi del partit i d'una possible negociació amb Errejón, ha apuntat un membre del partit.

Destacats