Empleats temporals exigeixen solucions i alerten que els seus llocs de treball estan "en perill"

Guardar

empleados temporales caravana valencia
empleados temporales caravana valencia

El Moviment Independent 15F, que engloba a empleades i empleats temporals de totes les administracions públiques, ha celebrat aquest diumenge una caravana de vehicles en més de 30 ciutats de tota Espanya, entre elles València, per a exigir que es "solucione" la seua situació laboral que consideren "discriminatòria" i per a alertar que els seus llocs de treball estan "en perill".

A València, la caravana s'ha iniciat a les 10.30 hores en l'aparcament de l'IES Isabel de Villena, on els participants han "personalitzat" els seus cotxes abans de començar la ruta, que ha partit del carrer José Ballester Gozalvo i ha passat pel passeig de l'Albereda, els carrers russafa, Guillem de Castro o Blanqueries, i ha finalitzat al carrer Doctor Marcos Sopena, enfront dels restaurants de la platja.

Els participants han recorregut el centre de la ciutat en una caravana de cotxes, en els quals han col·locat globus grocs i negres i cartells contra la "discriminació laboral" en els quals denunciaven els anys que porten treballant com a interins "en frau de llei", fent sonar els seus clàxons. Entre els cartells es podia llegir "18 anys d'interí en frau de llei" o "28 anys de treball acomiade = 0 euros".

Els empleats han reivindicat que "cessament el frau" de la temporalitat i que les institucions "reconeguen que existeix un problema real que influeix en més de 800.000 empleats públics en tota Espanya i que apliquen les solucions que la legislació europea ofereix".

"No som places, com pretenen fer creure a l'opinió pública, som persones i, com a tals, som part integrant de l'Administració a la qual representem i servim en les diferents unitats territorials i especialització", han defensat des de l'organització.

"No som diferents dels funcionaris públics, fem el mateix treball i tenim les mateixes responsabilitats", han subratllat, al mateix temps que han lamentat: "No tenim una situació laboral estable que Europa ens reconeix, per això hem hagut d'acudir a Europa, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i a la Comissió Europea per a verificar que la Directiva 1999/70/CE del Consell de 28 de juny de 1999 relativa a l'Acord marc de la CES, la UNICE i el CEEP sobre el treball de duració determinada s'aplique i complisca els seus objectius en el sector públic espanyol".

En aquesta línia, han advocat per "l'eliminació del treball precari" i han denunciat "la incertesa en la qual ens mantenen les administracions estatals, autonòmiques i locals d'Espanya". "Ens condemnen a uns acomiadaments sense indemnització, a l'exclusió social, sense reconéixer el treball realitzat al llarg de molts més anys dels tres que legalment marca la legislació", han advertit.

Així, han demanat que s'inspeccione la contractació temporal de cada empleat públic i, "si es detecta abús, en un acte administratiu, es regularitze la seua situació". "L'Estat té els mitjans legals per a això, només falta la voluntat política", han remarcat.

Des del col·lectiu han apuntat que, "estadísticament, prop del 38% de contractes de totes les administracions espanyols, són contractes temporals o interinitat", una temporalitat "superior a l'empresa privada i que un estat no ha de consentir".

A més, han afegit que, en aquest mes, "Brussel·les ha relacionat la distribució dels Fons Europeus a l'eliminació de l'alt percentatge de contractes temporals en l'Administració Espanyola, de prop del 40%". "També li ha concedit una rebaixa fiscal de dos anys, la qual cosa podria suposar que Espanya ha demanat a Brussel·les que li concedisca temps per a resoldre la precarietat dels contractes en l'Administració", han reflexionat.

Finalment, han insistit que la fixesa "és l'única solució legal que no suposa cap cost a l'erari públic", ja que "existeixen milers de demandes interposades que, en cas de reconéixer-se el frau segons determina la sentència del TJUE, suposarien unes indemnitzacions inassumibles per moltes administracions, especialment les administracions locals, on el percentatge d'interins ronda el 45%".

Destacats