Els jutjats valencians reprenen activitat amb cues puntuals, la cerca de conformitats i mesures sanitàries

Les vistes se celebren en sis sales multiusos i de les jurisdiccions de Primera Instància, Contenciós, Família i Penal

Guardar

juzgados-ciudad-justicia
juzgados-ciudad-justicia

Els jutjats valencians han représ aquest dijous la seua activitat --amb l'activació dels terminis processals, que havien quedat suspesos a conseqüència del coronavirus-- amb cues puntuals en els accessos de la Ciutat de la Justícia de València en haver de guardar la distància de seguretat, la cerca de conformitats entre les diferents parts dels procediments per a evitar arribar a judici, una àmplia agenda d'assenyalaments i mesures sanitàries per a evitar contagis.

Així ho han posat de manifest agents judicials, fiscals i sindicals consultats per Europa Press, els qui han coincidit a advertir d'un "col·lapse" en els jutjats davant el nombre de vistes ajornades per la Covid-19, així com causes, i la "dificultat" per a tramitar-les en l'actualitat de manera àgil.

Segons les dades facilitades a Europa Press pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, sis sales multiusos de la Ciutat de la Justícia de València han celebrat en aquesta jornada vistes, de les jurisdiccions de Primera Instància, Contenciós-Administratiu, Família i Penal, en poc número, ja que la majoria de judicis s'han assenyalat a partir del pròxim dilluns. I en el cas de les seccions penals, s'assenyalen les vistes que prevegen possibles conformitats o de causes amb pres.

L'edifici, que té un comptador per a mesurar l'aforament de 2.130 persones que poden entrar --entre públic i professionals, sense comptar als funcionaris-- no ha baixat durant el matí de 2.000, la qual cosa suposa que com a màxim 130 persones han accedit a l'interior.

Quant a les demandes, en el servei comú s'han comptabilitzat 350, una xifra que sol ser habitual, encara que d'elles 157 corresponen a l'àmbit social, la qual cosa suposa un augment encara que no significatiu en el context actual per la crisi, segons les mateixes fonts.

Així mateix, durant la jornada s'han celebrat noces en el Registre Civil, que ja va començar aquesta activitat divendres passat. A conseqüència del confinament, es va haver de suspendre 200 celebracions nupcials, però ara, en la desescalada, aquest òrgan ha afegit un dia més per a poder dur-les a terme, de manera que s'han fixat els dimecres, dijous i divendres.

Per a juny, s'han assenyalat inicialment 120 noces, si bé s'està cridant als contraents per a veure si les volen mantindre en les condicions que recull l'actual fase de desescalada.

CERCA DE CONFORMITATS

En aquest context, fonts consultades per Europa Press han explicat que s'estan buscant les conformitats o acords entre les parts dels processos per a evitar arribar a judici i no demorar les esperes a denunciats i denunciants. De fet, per a la setmana vinent ja s'estan assenyalant, almenys a la Ciutat de la Justícia de València, diferents procediments que aspiren a conformitat.

Les agendes dels assenyalaments dels fiscals, per exemple, són "escandaloses", ha comentat una fiscal, qui ha advertit que casos urgents que necessiten d'una resposta eficaç, però ha lamentat la falta de temps i de personal per a poder atendre'ls.

Referent a això, el jutge degà de València, César Calvé, ja va alertar fa unes setmanes que la represa progressiva dels procediments anava a suposar una "elevadíssima" càrrega de treball, i va citar com a exemples els concursos de creditors, mesures relatives a la custòdia, visites i pensions en l'àmbit del dret de família, reclamacions econòmiques per impagaments, acomiadaments, ERTO, impugnació de sancions o responsabilitat civil i patrimonial.

Així mateix, aquestes instal·lacions judicials de la ciutat de València han registrat cues puntuals en els accessos degut, en gran part, a la distància de seguretat que havien de guardar els ciutadans per a evitar contagis. No obstant això, la tònica habitual ha sigut la de la "tranquil·litat". També, molts de les persones que s'han acostat tenien la intenció de preguntar, per la qual cosa han sigut derivades a atenció telefònica.

ABSÈNCIA DE PROTOCOLS CLARS

Per part seua, els sindicats han advertit que el principal "problema" al qual s'enfronten els treballadors en Justícia, amb la volta a la nova normalitat després de la Covid-19, és que no existeixen protocols "clars" de treball.

En aquest sentit, STAJ ha manifestat: "Hui es reactiven els terminis processals i això comporta una nova dinàmica de treball, però encara no tenim instruccions de com actuar. No sabem quan ni que quantitat de citacions podem donar als ciutadans. Aquesta és la nostra principal preocupació. La justícia s'està col·lapsant i el paper ha d'eixir. S'acumulen els procediments", han postil·lat des del sindicat.

MESURES SANITÀRIES I DE SEGURETAT

La imatge dels jutjats també ha canviat. Des de la Conselleria de Justícia s'ha preparat un pla de contingència diferenciat per a cadascuna de les 63 seus judicials repartides entre les tres províncies de la Comunitat amb una inversió pròxima als tres milions d'euros.

Aquests plans contemplen mesures com el control de l'aforament en les dependències de l'edifici judicial, la instal·lació de més de 400 mampares en els punts d'atenció al públic, la senyalització d'itineraris interns, la reorganització dels accessos, accions extraordinàries de neteja i desinfecció i, a més, el subministrament i repartiment d'elements de protecció individual com a màscares i guants per a les plantilles.

En línies generals, s'ha limitat a un terç l'aforament màxim de cada edifici judicial i, a més, s'han instal·lat 1.800 pals separadors, 2.200 cartells, més de 600 dosificadors per al qual s'ha adquirit més de 8.500 litres de gel desinfectant.

Per províncies, en la de València, a la Ciutat de la Justícia s'ha establit un aforament màxim de 3.927 persones que poden estar alhora en el complex mantenint una distància de seguretat de dos metres. Aquesta instal·lació està dissenyada per a albergar més de 13.000 persones entre uns 2.000 treballadors i un flux màxim d'11.000 al dia.

En el cas de la Ciutat de la Justícia de la capital de la Plana, s'estableix un aforament màxim de 1.193 persones quan l'edifici del Bulevard de Vicente Blasco Ibáñez té una capacitat del voltant de 3.600 persones.

Finalment, en el cas dels jutjats del partit judicial d'Alacant, s'ha establit un aforament màxim entre les set seus de 1.702 persones quan, en circumstàncies normals, aquestes instal·lacions albergarien poc menys de 5.100 persones.

Destacats