Els centres educatius valencians capten prop de 10,8 milions d’euros del programa Erasmus+ 2020 de la Unió Europea

Els centres educatius valencians capten prop de 10,8 milions d’euros del programa Erasmus+ 2020 de la Unió Europea

Guardar

Erasmus+_01
Erasmus+_01

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme ha celebrat una jornada en línia de benvinguda als 284 projectes escolars i de formació de persones adultes amb participació valenciana seleccionats en la convocatòria 2020 del programa europeu Erasmus + de la Unió Europea.

Aquests 284 projectes de les accions Clau 1 (KA1), destinades a afavorir la mobilitat del professorat i l’alumnat, i Clau 2 (KA2) per les associacions d’intercanvi entre centres d’Infantil, Primària, ESO, Batxillerat i formació de persones adultes, suposen una injecció en el sistema educatiu valencià de vora 10,8 milions d’euros.

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha obert la jornada virtual i ha transmés als 215 centres educatius que s’han connectat a la videoconferència l’agraïment del conseller Vicent Marzà i el seu als equips docents "pel doble esforç que suposa mantindre la tasca educativa en una situació tan excepcional com la que estem vivint i al mateix temps dur endavant projectes educatius que han estat seleccionats per la Unió Europea per la gran qualitat de les seues propostes".

"Els vostres projectes i el vostre treball revertirà en la millora de la qualitat educativa dels centres, viureu una experiència en els pròxims dos o tres anys que us enriquirà com a docents i repercutirà positivament, no sols en la formació del vostre alumnat, sinó també en la construcció d’una societat millor, perquè els escolars portaran les bones pràctiques a les seues famílies", ha destacat Trenzano.

El director general ha animat tots els centres educatius a participar en la pròxima convocatòria del programa Erasmus+, que la Unió Europea ha ampliat per 7 anys més (2021-2027) amb una gran dotació econòmica, i que "incorporarà tres marcadors interessantíssims que volem que feu vostres i que són l’aposta per l’educació digital, ecològica i resilient".

Els KA1 són projectes de mobilitat perquè el professorat puga visitar altres països, acompanyats de l’alumnat o no, i treballar amb centres escolars europeus en un mateix projecte amb una durada entre 1 i 3 anys.

En la convocatòria 2020 han estat seleccionats 126 projectes KA101 valencians, que suposaran la mobilitat de 1.180 docents i alumnes, d’escoles i instituts amb un finançament europeu d’1,2 milions d’euros, el 21 % del total de fons captat pels centres educatius estatals per a aquesta activitat.

A més, en el programa KA104 per a escoles d’adults, s’han seleccionat 10 projectes del sistema educatiu valencià amb un finançament europeu de més de 175.000 euros que permetrà 92 mobilitats.

Els KA2, per la seua banda, faciliten el desenvolupament de projectes formatius o de treball d’associacions entre centres educatius de tot Europa per a tractar qüestions educatives concretes i es divideixen en tres programes diferents: KA229 o associacions d’intercanvis entre centres educatius d’Infantil, Primària, Educació Especial, ESO i Batxillerat; els KA204 d’associacions d’intercanvis entre centres de formació de persones adultes (FPA); i els KA201 d’associacions estratègiques entre centres docents, institucions i altres entitats per a afavorir la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques educatives.

En la convocatòria de 2020 el finançament dels programes KA229 amb participació valenciana creix un 21 % i arriba als prop de 6,3 milions d’euros, un milió més que l’any passat.

En total són 130 col·legis i instituts valencians, 6 més que el curs passat, els que participen en aquesta acció clau de l’Erasmus+: 30 ho fan com a coordinadors d’aquestes associacions estratègiques, mentre que els 100 restants són socis d’aliances coordinades per centres d’altres països.

A més, l’educació valenciana també rep aquest curs dos milions d’euros, mig milió més que l’any passat, per 12 projectes KA201, tres més que en 2019. En aquestes associacions estratègiques el sistema educatiu valencià també destaca, ja que atrau un de cada cinc euros dels 10,3 milions dels fons europeus que capta Espanya per afavorir la innovació educativa.

En el programa KA204 per associacions d’escoles d’adults, la UE ha seleccionat 18 projectes valencians en la convocatòria de 2020, que rebran un finançament de 3,1 milions d’euros.

Per segon any consecutiu, el sistema educatiu valencià es manté com el tercer en l’àmbit estatal que atrau més ajudes europees per a associacions d’intercanvis entre centres educatius.

Centres associats i centres coordinadors del programa KA229

Del programa KA229, el més important quant a finançament europeu, en total són 52 centres educatius de les comarques d’Alacant escollits com a coordinadors o socis, 15 més que el curs passat. Aquests centres rebran 2,6 milions d’euros de fons europeus, 1,1 milions més que en 2019.

A les comarques de Castelló són 10 els centres que participaran com a socis o coordinadors de projectes KA229 seleccionats per la UE, igual que l’any anterior. En total rebran més de 336.000 euros, vora 100.000 més que en 2019.

A les comarques de València són 68 centres escollits com a coordinadors o socis de projectes KA229, 9 menys que en 2019. Aquests centres rebran uns 3,3 milions, uns 200.000 euros menys que l’any passat.

Els 130 centres docents valencians que participaran com a socis en nous KA229 aprovats en la convocatòria de 2020, tenen projectes amb una durada de 12 a 24 mesos, fins i tot de 36 mesos si es preveuen mobilitats de llarga durada amb finalitat d’estudis per a estudiants de Secundària majors de 14 anys. Cada KA229 sol tindre entre 2 i 6 centres docents associats de diferents països.

Destacats