Els Centres Dona Rural atenen 2.018 dones víctimes de violència de gènere

Les oficines està situades a Elda, Yátova, Sant Mateu i Segorbe i, de manera itinerant, donen servei a les dones de l'àmbit rural

Guardar

maria-such
maria-such

La xarxa de Centres Dona Rural ha atés des de gener i fins al 31 d'agost d'enguany un total de 2.018 dones per problemes de maltractaments físics o psíquics, agressió sexual i assetjament sexual en l'àmbit laboral, segons ha informat la directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such.

Such, que ha facilitat aquestes xifres amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Rural, ha destacat que del total de dones ateses 490 acudien per primera vegada als serveis que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives posa específicament a la disposició de les dones víctimes de la violència masclista.

La resta d'atencions, 1.528 en total, corresponen a casos de seguiment d'anys anteriors, casos represos o expedients d'aquest any d'altres Centres Dona de la xarxa que han assumit els centres rural per proximitat territorial.

La directora general ha assenyalat que el treball realitzat amb aquestes dones evidencia algunes particularitats que diferencien l'àmbit rural de l'urbà, i entre elles ha destacat "una violència oculta que les professionals afloren gràcies al treball conjunt i coordinat amb altres agents que intervenen amb les dones".

Atenció integral i especialitzada

La xarxa de centres rurals es va posar en marxa l'abril de 2019 amb un doble objectiu: d'una banda donar atenció integral i especialitzada a les dones víctimes de maltractaments i visibilitzar la violència masclista en les zones rurals i d'interior i, per un altre, treballar la prevenció i la promoció en matèria d'igualtat.

"La ruralitat és un concepte molt complex que no sols va lligat a poblacions de grandària reduïda, sinó que es refereix també a un estil de vida, una major distància dels contextos urbans i un accés general més complicat a uns certs serveis", ha assenyalat la directora de l'Institut Valencià de les Dones.

Aquest és el motiu pel qual el servei està compost per uns equips itinerants que es coordinen des de quatre bases fixes situades en les localitats d'Elda, Iàtova, Sogorb i Sant Mateu i compten amb una plantilla de psicòlogues, treballadores socials, advocades, educadores socials i tècniques d'integració social.

Així, des de la seu d'Elda es dona atenció a les comarques d'Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l'Alcoià, el Comptat, La Costera, la Vall d'Albaida; des de Iàtova es presta servei a la Canal de Navarrés, Vall d'Aiora, Plana d'Utiel i Racó d'Ademús; Sogorb coordina les comarques dels Serrans, Alt Palància, Alt Millars i Alcalatén, i Sant Mateu les dels Ports, Baix i Alt Maestrat.

Bretxa digital de gènere

La directora general Institut Valencià de les Dones ha explicat, a més, que la particularitat actual de la crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha detectat "una bretxa digital de gènere" en les dones dels contextos rurals, per la qual cosa, després de la coordinació de les dues xarxes de professionals Xarxa Valenciana d'Igualtat i Xarxa de Centres Dona Rural i d'Interior, s'ha organitzat el curs 'Apoderament de les dones en contextos rurals a través de les TIC', amb l'objectiu principal d'erradicar la bretxa digital de gènere en els contextos rurals.

Aquests cursos es realitzen en col·laboració amb la Diputació de Castelló i constaran de 15 sessions presencials que es desenvoluparan entre el 28 de setembre de 2020 i el 31 de gener de 2021 en els Centres de Dinamització Econòmica i Social (CEDES) de la Vall d'Alba, Sogorb, Albocàsser, Lucena i Morella.

Destacats