Els Ajuntaments podran aplicar una taxa per tinença d'animals domèstics

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat aquesta ferramenta a disposició dels ajuntaments per tal d'ajudar als serveis muncipals de residus

Guardar

FOTO_MOLLA_PLENO_2
FOTO_MOLLA_PLENO_2

El Ple del Consell ha aprovat l'avantprojecte de Llei de Protecció, Benestar i Tinença d'Animals de Companyia, un nou text legislatiu desenvolupat per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que entre altres coses, es posa a disposició dels ajuntaments valencians, la possibilitat d'aplicar una taxa per tinença d'animals domèstics, que la mateixa consellera ha indicat que "estic convençuda que els ajuntaments no l'aplicaran per la tinença d'un sol animal, però sí que és possible que la cria haja de tindre un cost derivat que els consistoris podran regular a les seues ordenances". Aquesta mateixa llei promulga el sacrifici zero i fixa entre els seus objectius l'erradicació de l'abandó i el maltractament.

'Obligació de qualsevol persona d'avisar a les autoritats en veure un animal ferit o en condicions inadequades'

De la mateixa manera, respecte al cens supramunicipal d'animals domèstics d'"obligatòria creació", en el qual es controlara la traçabilitat de l'animal, que hauran d'estar identificats, amb la qual constarà tot el seu expedient on constarà si estarà al dia de les vacunacions i els tractaments que li faça falta a l'animal. Si no es duen a terme les respectives vacunacions i tractaments obligatòries, les persones cuidadores hauran d'atendre a una sanció. A més, la nova llei recull l'obligació de qualsevol persona d'avisar obligatòriament a les autoritats pertinents quan es veja un animal ferit o en unes condicions inadequades. D'aquesta manera, si qualsevol persona veu un animal abandonat a una carretera, la persona haurà d'avisar obligatòriament a les autoritats. Les condicions que recull la llei com a sancionables com un cuidat indesitjable: no tindre l'alimentació adequada, no donar-los aigua, tindre'ls molt de temps nugat així com l'abandonament de l'animal encara que la persona responsable pense formalment que no l'està abandonant, referint-se així al fet que moltes persones deixen de guardià d'una casa de camp al seu gos, majoritàriament, i sols el visiten una vegada a la setmana.

'Un avantprojecte dels més avançats a escala estatal'

Aquest avantprojecte, un dels més avançats a escala estatal, reconeix el caràcter dels éssers no humans i substitueix el caràcter possessiu vinculat als termes estime o amo, pel de persona responsable.

El nou marc legislatiu integral s’articula entorn del reforç de l’acció de les administracions en la tutela dels drets dels animals de companyia, les obligacions de les persones responsables per a garantir el compliment d’aqueixos drets i en la conscienciació social a través de la formació i educació en favor d’una conducta cívica i compassiva.

En aquest sentit, destaca la formació obligatòria de totes aquelles persones que es relacionen amb animals de companyia en l’exercici del seu treball i l’enfocament holístic del concepte "tinença responsable" que introdueix un complet articulat sobre les condicions de vida de l’animal relatives a l’atenció, supervisió, cures, condicions higienicosanitàries, espai o alimentació i beguda convenient per al seu desenvolupament, entre altres.

La protecció dels animals que persegueix la llei incorpora un ampli marc regulador que prohibeix l’exhibició dels animals en aparadors comercials i locals d’oci, la donació d’animals de companyia com a premi o reclam publicitari, l’educació agressiva, el lligam permanent o els espectacles circenses amb animals salvatges; una pràctica, aquesta última, que ja va eliminar la llei de mesures fiscals de 27 de desembre de 2018.

Les sancions, de fins a 45.000 euros, tindran un caràcter finalista destinant-se a actuacions de protecció dels animals.

Així mateix, l’avantprojecte brinda empara legal a pràctiques dins de l’àmbit municipal com la regulació del nombre d’animals de companyia per habitatge amb la suficient flexibilitat i proporcionalitat, o l’aplicació d’una taxa associada a la cria i la tinença per a sufragar les despeses derivades de la Llei. L’encaix legal s’estén també al reconeixement de les cases d’acolliment.

Així mateix, el control poblacional, que en cap cas comportarà el sacrifici, es realitzarà a través de mesures de prevenció, com, per exemple, totes aquelles destinades a la promoció de l’adopció enfront de la compra, i d’esterilització en el cas d’espècies canines no controlades i colònies felines.

Arxivat a:

Destacats