El TSJCV anul·la el decret del Consell de 2018 que establia una distància mínima entre salons de joc

Guardar

Maquines de joc
Maquines de joc

La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha anul·lat el decret 204/2018 de 16 de novembre del Consell, que modificava la norma de 2015 per la qual s'aprovava el Reglament de Salons Recreatius i Salons de Joc, i que establia una distància mínima de 700 metres entre els establiments.

Segons ha informat la Unió de Treballadors de Salons de Joc (UTSAJU) en un comunicat, el tribunal adverteix al Consell "que no pot legislar en matèria de joc al marge de la normativa estatal i europea que protegeix la unitat de mercat".

La sentència del TSJCV declara contrari a dret i anul·la eixa norma de 2018 del Consell del Botànic, que modificava diversos articles del Reglament de salons recreatius i salons de joc de 2015 per a establir la prohibició de "la instal·lació de nous salons de joc, així com el canvi de classificació de saló recreatiu a saló de joc, quan existisca un altre o altres salons de joc autoritzats dins d'un radi de 700 metres, mesurats des de cadascuna de les portes d'accés del qual es pretén instal·lar o canviar la classificació".

Per a UTSAJU, aquesta sentència, "malgrat arribar tard, suposa un èxit jurídic i moral per al sector del joc privat en la Comunitat Valenciana". Al seu judici, la resolució "li deixa clar a l'administració que, quant a la regulació del joc privat, no val tot" i la regulació normativa d'aquest sector "ha d'adequar-se al nostre ordenament jurídic amb tot el que això comporta".

UTSAJU considera que "els treballadors dels salons, als quals el Botànic condemna a l'atur, són les víctimes d'una regulació injusta i arbitrària que s'ha desenvolupat sense diàleg ni escoltar" els empleats.

"CRITERIS IDEOLÒGICS"

Per part seua, l'advocat Santiago Moreno, advocat encarregat del recurs al TSJCV, considera que la sentència de l'alt tribunal "suposa un èxit molt important de l'Estat de Dret enfront de regulacions normatives que es fan més des de criteris ideològics mancats de justificació que des de criteris de necessitat i proporcionalitat i d'acord amb el nostre ordenament jurídic".

Per a Moreno, aquest és "un triomf clar quant a la defensa dels legítims interessos d'un sector empresarial, el joc privat, que els últims temps ve patint tot tipus d'atacs injustificats per part d'alguns sectors polítics i d'algunes administracions públiques, la qual cosa resulta més greu".

"Contra aquesta mena d'atropellaments jurídics, hem de continuar recorrent a la tutela judicial efectiva de jutges i tribunals, tal com consagra l'article 24 de la nostra Constitució i tal com s'ha fet en cas que ens ocupa, amb l'obtenció de la sentència de referència", assenyala.

Des d'UTSAJU es valora que el TSJCV advertisca al Consell que "una cosa és que la Generalitat Valenciana ostente competència exclusiva en matèria de casinos, joc i apostes, i una altra molt diferent és que el puga fer al marge del dret de la Unió Europea i de les normes estatals de rigor, senyaladament dels principis i garanties que s'estableixen en els articles 3 a 9 i 16 a 18 de la Llei 20/2013, de 9 de desembre, de Garantia de la Unitat de Mercat".

NOVA LLEI DEL JOC

En aquest interval de temps, el ple de Les Corts va aprovar el maig de 2020 amb els vots del Botànic la Llei de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia en la Comunitat Valenciana, pendent des de la passada legislatura, i que com a novetats introdueix que les màquines escurabutxaques que estan dins de locals d'hostaleria comptaran amb un mecanisme d'activació i desactivació i no podran emetre llum i so mentre no estiguen sent usades.

Així mateix, planteja l'eliminació progressiva de les màquines auxiliars d'apostes a mesura que vagen acabant les llicències i estableix una distància mínima per a salons de joc i cases d'apostes de 850 metres respecte a centres escolars.

La norma restringeix la publicitat de les cases d'apostes i s'incentivarà amb beneficis fiscals i ajudes a mitjans de comunicació, clubs esportius i associacions que facen campanyes contra la ludopatia.

Amb posterioritat, el ple del Consell va aprovar el juliol de 2021 un decret de mesures urgents per a facilitar l'aplicació de la Llei, mitjançant el qual es concreten aspectes tècnics necessaris per a la posada en marxa de la norma i que regula, tal com s'estableix en la disposició transitòria desena de la llei, les condicions i procediment pel qual s'autoritzaran de manera excepcional noves llicències.

Destacats