El socialista Toni Gaspar és triat president de la Diputació com a substitut de Jorge Rodríguez

Guardar

toni_gaspar_diputacion
toni_gaspar_diputacion

El diputat provincial d'Hisenda i alcalde de Faura (València), el socialista Toni Gaspar, ha sigut triat aquest dimarts president de la Diputació de València com a substitut de Jorge Rodríguez, que va deixar el passat 2 de juliol aquest càrrec i la seua acta en la institució després de la seua detenció i posada en llibertat amb càrrecs en l'operació 'Alqueria', que investiga presumptes irregularitats en la contractació de personal directiu de l'empresa pública Divalterra.

Gaspar, fins ara vicepresident segon, ha sigut designat nou president de la corporació provincial en el ple extraordinari celebrat per a açò, una convocatòria que ha tingut lloc després de la sessió també extraordinària en la qual Rebeca Torró (PSPV) ha pres possessió com a nova diputada provincial després d'assumir l'acta que ha deixat vacant Rodríguez.

Toni Gaspar, que ha promés el càrrec, ha rebut el suport dels quatre partits que conformen l'executiu de la Diputació --PSPV, Compromís, EU i València en Comú-- després que solament els socialistes, atenent al pacte de govern establit a l'inici de legislatura, presentaren candidat a la Presidència.

El PP ha proposat com a candidata a la seua portaveu, Mari Carmen Contelles, mentre que Ciutadans no ha presentat candidat i ha apostat per un "govern de transició" format per tota la corporació i el diputat de No Adscrits, José Enrique Aguart, tampoc ha presentat candidatura alternativa.

D'aquesta manera, en la votació s'han emés 17 vots a favor de Gaspar, 12 a favor de Contelles, un en blanc i un de nul. Aquest últim, ha sigut descartat en posar "En contra dels dos candidats". Després de ser proclamat president i abans d'ocupar el seu seient en la presidència del ple, Toni Gaspar s'ha acostat als escons per a saludar als portaveus dels grups polítics i a alguns convidats.

"POLÍTICA AMB P MAJÚSCULA"

Gaspar ha assegurat que en aquesta nova etapa "toca seguir treballant" per a "acabar el full de ruta" iniciat "fa tres anys" en la corporació provincial", amb "Jorge Rodríguez al capdavant", per a "millorar" la institució i "servir millor als ajuntaments i als valencians". Amb aqueixa fi ha instat a "fer política amb p majúscula", a plantejar-la "a llarg termini", a "escoltar", a cercar "acords i no imposicions" i a cercar el "consens".

El nou president ha assenyalat que "cap càrrec és propietat de ningú" i ha dit que "des del minut un" s'està "a càrrec de qui ens va proposar", al mateix temps que ha apuntat que "les institucions estan al servei de les persones". S'ha referit al futur de les diputacions i ha demanat que "ningú s'esquince les vestidures" si les institucions "canvien, es fusionen, es transformen o desapareixen per a sorgir unes altres" que mantinguen aqueixa labor.

"La Diputació no és una excepció. No perquè ens agrada més o menys sinó perquè si hi ha una forma de fer millor les coses és obligació fer-la", ha exposat, "amb respecte absolut a les normes".

Gaspar ha valorat la decisió de Rodríguez d'"apartar-se" després de la seua detenció, per a no entorpir la institució i ha considerat que aquesta "actitud li honra", a més de desitjar-li "el millor". Ha afirmat que els polítics estan per a "fer política" i "no per a fer justícia en els hemicicles", ha demanat "deixar parlar a la justícia", "no confondre" i tenir en compte "la presumpció d'innocència".

"UNA AIXECADA DE CAMISA"

La portaveu del PP ha manifestat que l'acte d'aquest dimarts no era "una investidura" sinó "una aixecada de camisa". En aquest sentit, ha ressaltat que "PSPV i Compromís van recolzar els contractes d'alta direcció" en Divalterra que s'investiguen, ha recordat el "secret de sumari" de 'Alqueria' i ha demanat esperar a veure "el contaminat que segueix estant el govern" de la Diputació. A més, ha subratllat l'absència del president de la Generalitat, Ximo Puig, en el ple.

Contelles ha dit que els membres de l'equip de govern són "víctimes" de si "mateixos i de ningú més" i ha lamentat la seua "gestió, dopatge" i "fracàs", a més d'acusar-los de pretendre "amarrar-se a les butaques" i d'haver perdut "credibilitat". Ha rebutjat el tancament de Divalterra i ha demanat que no es faça "culpables" als seus 700 treballadors. Gaspar ha garantit aqueixes ocupacions i ha demanat al PP "no confondre".

La diputada de Cs ha lamentat que la Diputació, "en l'essencial, no ha canviat" i ha expressat la seua "decepció", a més de criticar que el govern "treballa en compartiments estancs", sense pla provincial estratègic, i que es mantinga "la vella política". El diputat de No Adscrits ha trobat a faltar en el ple a Puig com a "suport a la institució" i ha demanat a Gaspar, del que ha destacat el seu amor per "el municipalisme", que treballe per a "dignificar" l'entitat.

Com a representants de l'equip de govern, el portaveu de Compromís, Xavier Rius, ha reconegut la labor de Rodríguez en els seus anys de mandat i ha indicat que "el temps posa a cadascun en el seu lloc". Ha valorat el treball fet des de 2015 en la Diputació i ha criticat que Cs diga que "res a canviat" i que el PP vulga donar "lliçons d'ètica".

El portaveu del PSPV, Pablo Seguí, ha expressat a Gaspar el seu "total suport" i el seu convenciment que serà "un gran president" que té en el seu haver-hi la seua experiència com a alcalde. "Assumeixes la presidència en un moment difícil, estem segurs que una persona com tu sabrà fer front a ella", ha declarat, al mateix temps que ha afirmat que se seguirà treballant per a mantenir un govern "a prova de bombes".

"NO SIGA CROSSA DEL PP"

El diputat de València en Comú, Roberto Jaramillo, ha lamentat també que Cs assenyale que "tot segueix igual" i li ha demanat que "no siga crossa del PP", a més de rebutjar que el PP "done lliçons" i subratllar que en l'executiu provincial "no hi ha lladres ni conseguidors".

Jaramillo ha dit a Gaspar que el sí a la seua presidència no és "un xec en blanc" sinó "un vot de confiança" i ha demanat "un govern transversal" i la "defensa del municipalisme". La diputada d'EU, Rosa Pérez, ha considerat que Gaspar serà "un bon president" que seguirà el treball iniciat en 2015 després d'"una etapa fosca" i amb la finalitat de conformar "un govern de canvi".

Arxivat a:

Destacats