El síndic demana a Sanitat que reforce plantilles per a atendre l'augment de llista d'espera en pacients no covid

Guardar

transplantes-hospital
transplantes-hospital

La Sindicatura de Greuges ha recomanat a la Conselleria de Sanitat que, davant "l'agreujament" en la llista d'espera dels pacients no covid per la paralització de l'activitat amb l'Estat d'alarma, "implemente les accions o mesures de reforç que siguen necessàries en l'estructura i organització del treball en els centres sanitaris, entre elles, el fet de dotar-se de la suficient disponibilitat de professionals sanitaris".

Aquesta recomanació sorgeix arran de la queixa d'una dona a la qual van anul·lar la cita que la seua mare tenia amb el neuròleg en el centre d'Especialitats Grau de València el passat dia 18 de maig del 2020 en la qual havia de diagnosticar-li quina malaltia, Alzheimer en grau o demència, tenia.

La visita va ser anul·lada mitjançant missatge la setmana abans de la cita i se'ls indicava que tornarien a citar-la. No obstant això, l'autora de la queixa va assenyalar que a data 30 de juliol encara no hi havien per a donar-los una nova cita.

La dona va exposar en la queixa que entén la situació sanitària derivada de la pandèmia, però que "els pacients crònics o amb malalties abans de la covid 19 tenen dret a una assistència sanitària de qualitat, que actualment se'ls està negant per part de les administracions públiques".

La conselleria, després de dos requeriments de la sindicatura, va informar que s'havia citat a la dona el 8 d'octubre. L'autora de la queixa va confirmar que efectivament el neuròleg va veure a la seua mare eixa data i va confirmar que patia Alzheimer.

No obstant això, va assenyalar que no li sembla "correcte les formes en les quals estan deixant d'assistir als ciutadans no covid" al "no donar-los les cites, proves i tractaments que necessiten".

Sobre aquest tema, la sindicatura ha assenyalat que és conscient de "la situació d'excepcionalitat" que estan travessant les administracions públiques a conseqüència de la pandèmia i que "efectivament" la crisi sanitària provocada per la Covid-19 "no té precedents al nostre país, tant per la seua amplitud i gravetat com per l'extraordinari risc de contagi i l'alt nombre de ciutadans afectats". No obstant això, ha recalcat que la salut és un element "bàsic" en la qualitat de vida de la ciutadania.

En eixe sentit, la Sindicatura ha constatat que "les urgències a atendre els pacients amb Covid 19 i la prudència a no generar contagis ha provocat, en molts casos, que l'atenció i tractaments a pacients que pateixen altres patologies s'hi haja vista suspeses o posposades" com ha pogut confirmar a partir de "les nombroses queixes" rebudes.

A més, ha advertit que si a aquest fet s'afig "el temor" de molts pacients, sobretot els de risc, d'acudir als centres sanitaris "ens porta a una situació molt complicada", ja que en "molts casos, eixa por dels pacients s'ha vist justificat pel mateix missatge de les autoritats sanitàries de no acudir, o evitar fer-ho, als centres sanitaris, excepte els casos d'urgència".

En aquest escenari, el síndic ha evidenciat que les persones de risc que han retardat o posposat les seues visites "podria haver generat un empitjorament en la seua qualitat de vida", per la qual cosa es pot afirmar que la Covid 19 "ha provocat problemes en la salut de molts ciutadans que no són del mateix virus".

"Efectivament, pacients diagnosticats d'altres patologies que no han rebut l'atenció sanitària que precisen, poden haver evolucionat de manera negativa, empitjorant el seu estat de salut o, en alguns casos, produint-se la defunció de la persona", ha assenyalat.

DESAFIAMENT SANITARI

Davant aquesta situació, ha recalcat que el sistema sanitari "té davant sí el desafiament de donar una resposta a tots els malalts crònics, els tractaments dels quals s'han vist afectats per la pandèmia amb un preocupant increment en les llistes d'espera" i ha alertat que en aquest context les persones majors amb patologies cròniques són "les grans víctimes del sistema soci sanitari".

Per tot això, ha recomanat a Sanitat que "extreme al màxim" la diligència en les actuacions dels centres sanitaris "en pro de garantir una protecció integral de la salut mitjançant l'adopció de les mesures i accions organitzatives oportunes, fent complir, així, amb els principis d'eficàcia i celeritat en relació amb la demora en la prestació de l'assistència sanitària".

Així mateix, ha aconsellat que davant aquest agreujament en la llista d'espera dels pacients no Covid 19 "implemente els reforços necessaris en l'estructura i organització del treball en els centres sanitaris, entre elles, el fet de dotar-se de la suficient disponibilitat de professionals sanitaris".

Destacats