El sector d'espectacles exigeix ajudes directes i reactivar la seua activitat de manera "immediata"

Guardar

protestas sector espectáculos eventos valencia
protestas sector espectáculos eventos valencia

Diverses associacions i col·lectius del sector d'esdeveniments i espectacles ha exigit aquest diumenge en una concentració a València ajudes directes a autònoms i empreses que "acrediten una disminució dels ingressos superior al 50%" en relació amb 2019 i la seua reactivació "immediata" després d'un any d'"inactivitat total".

La protesta, convocada per l'Associació Espanyola d'Agències i Professionals de l'Espectacle (ACOBLE), Mobilització Unida de Treballadorxs de l'Espectacle (M.O.T.E.), Associació General d'Espectacles (AGE) i Autònoms Units per a Actuar (AJUDA A PUJAR), s'ha iniciat en el passeig de l'Albereda i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat, fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament, on s'ha llegit un manifest.

Els col·lectius han lamentat que són el sector "més afectat" per les mesures derivades de l'emergència sanitària. "Hem sigut el primer a parar i estem encara a l'espera de mesures concretes per a la recuperació", han lamentat, al mateix temps que han denunciat que "quasi tots fa un any que estan sense treballar i passen fam".

En aquesta línia, han demanat que es reconega al sector dels esdeveniments i espectacles com a "essencial, especialment perjudicat i prioritari" i han demandat ajudes urgents de "subsistència mínima vital per a les famílies més vulnerables" i altres "directes a autònoms i empreses que acrediten una disminució del volum d'ingressos superior al 50% respecte a l'exercici 2019".

A més, han exigit la reactivació de les activitats culturals i festejos populars, han advocat per la creació d'un pla nacional de seguretat d'esdeveniments i de xoc i han defensat que es reprenguen els concerts i festivals perquè, al seu judici, "s'ha demostrat que són realitzables i es poden fer de manera segura".

En aquest sentit, han proposat la celebració de revetles "amb un avançament dels horaris d'inici i la realització de dues passes de vesprada, amb una hora màxima de finalització a les 23.30 hores".

Així mateix, han demandat l'exempció de tributs nacionals i locals "fins a la reactivació del sector al 100%", la devolució dels impostos cobrats des del 14 de març de 2020 i el reconeixement de l'activitat com a intermitent perquè els treballadors del sector "puguen accedir a l'obtenció automàtica de prestacions de desocupació en cada període d'inactivitat" i que "s'agiliten els pagaments".

En el manifest, han demanat "mantenir el pressupost per a activitats culturals i festejos de 2019" i incloure al col·lectiu DJ i la seua activitat dins de les ajudes econòmiques del Ministeri de Cultura. Així, han instat el Govern, la Generalitat i els ajuntaments a "actuar ja" i que "no deixen desaparéixer" al sector dels esdeveniments i l'espectacle. "La indiferència, la desocupació, l'abandó, la fam i l'oblit també maten, i estan sepultant a un sector que és sinònim de llibertat, creixement i democràcia", han criticat.

"Som un país famolenc de cultura: la necessitem, la creem, la respirem i la vivim, però, sobretot, és un dret fonamental que ens està sent arrabassat. La cultura ens dóna vida i hui més que mai volem continuar vivint", han conclòs.

Destacats