El PSPV-PSOE planteja un pla contra la despoblació i per a la creació d'ocupació després del tancament de la central nuclear de Confrentes

Guardar

central-cofrentes
central-cofrentes

Els portaveus d'Agricultura i Medi Ambient del Grup Socialista en Les Corts, David Calvo i Paco Gil, han presentat una Proposició No de Llei (PNL) que proposa aprovar un pla de dinamització de l'ocupació en l'àrea de Cofrentes després del tancament de la central nuclear, previst per a 2030, així com la reindustrialització de la zona de la Vall d'Ayora-Cofrentes i Requena-Utiel, i l'impuls de les energies renovables. Així ho recull la iniciativa, que planteja que el Consell incentive a les empreses que creen ocupació en la zona i contribuïsquen a la reindustrialització d'aquestes comarques i a evitar la despoblació després del tancament de la planta.

"Ara que ja s'ha aprovat el cessament definitiu d'activitat de la central, s'obri l'oportunitat de planificar el futur de la zona en la qual es troba la nuclear", ha considerat Calvo, que ha apostat per "una transició justa en l'àrea d'influència de la central" a través d'"un pla real i efectiu de dinamització empresarial des d'una mirada sostenible". Per part seua, Paco Gil ha afegit que "és el moment de fomentar les energies renovables per a poder substituir la producció energètica nuclear quan el tancament de la central siga efectiu" i ha recordat que tots dos diputats tenen prevista una visita a la zona i una reunió amb l'alcalde de Cofrentes per a abordar aquestes iniciatives.

En concret, la PNL planteja l'elaboració d'un pla contra la despoblació i per la reactivació econòmica per a l'àrea d'influència de la Central Nuclear de Cofrentes, que incloga alternatives industrials per al manteniment de l'activitat econòmica i l'ocupació. Un pla, ha explicat Calvo, que serà pluriennal i que es desenvoluparà en col·laboració amb el Govern d'Espanya, les administracions territorials implicades, com a ajuntaments o mancomunitats, i els agents socioeconòmics.

En el terreny econòmic, en la iniciativa es planteja la posada en marxa de plans de dinamització de l'ocupació local en el marc del Pla Avalem Territori, així com la concessió d'incentius per part del Consell per a afavorir la inversió privada en aquesta àrea. Per a finançar aquestes accions, es proposa incloure línies específiques en els pressupostos de la Generalitat, a més d'estudiar l'aplicació de fons europeus i programes de finançament del Banc Europeu d'Inversió per al foment de l'emprenedoria. En la iniciativa, a més, s'insta el Govern d'Espanya a cofinançar aquests plans amb els Pressupostos Generals de l'Estat.

"Queda quasi una dècada per a iniciar el desmantellament definitiu de la central, i tenim temps per a fer les coses bé", ha ressaltat el portaveu socialista d'Agricultura, que ha cridat a "planificar, desenvolupar i posar en marxa un projecte que contemple el futur de les comarques de la Vall d'Ayora-Cofrentes i Requena-Utiel des de tots els punts de vista". "Els i les socialistes tenim un compromís amb la transició energètica, però aquesta ha de ser rigorosa i justa, especialment en una zona que ha depés del sector de l'energia durant dècades", ha considerat, i ha conclòs que "és el moment de fer un treball conscienciós i pensar ja en el dia de després del tancament per a aconseguir que ningú es quede arrere".

Destacats