El PSPV proposa "escoltar" els criteris tècnics sobre la necessitat d'una DIA per al Port

En les variades posicions de les formacions de València hi ha un punt comú respecte al pronunciament d'institucions superiors

Guardar

Ampliación-norte-Puerto(1)
Ampliación-norte-Puerto(1)

"Cal allunyar-se de posicions partidistes. Han de ser els tècnics els que es pronuncien sobre la necessitat o no d'una nova DIA", assenyala Sandra Gómez. És la postura que portaran des del PSPV, divendres que ve, al ple de València sobre l'ampliació nord del port. La Vicealcaldessa i portaveu socialista, Sandra Gómez, proposarà que s'atenga els tècnics sobre la necessitat o no d'una nova Declaració d'Impacte Ambiental per la modificació del projecte d'ampliació nord del Port de València.

Aquesta proposta es produeix després que Compromís i l'alcalde per la formació, Joan Ribó, demanara una nova DIA el passat 12 de desembre després de la reunió del Comité Assessor del Port, la intenció del qual és incentivar el diàleg entre l'administració local i l'Autoritat Portuària. Ribó, per a sostenir els seus arguments, va utilitzar set informes negatius a realitzar l'ampliació modificada sense DIA per a exigir aquesta.

Ahir era la portaveu del PP de València, María José Català, la que parlava de nou de l'assumpte. La popular va assegurar a través d'un comunicat que "no han de ser els caps del servei de l'Ajuntament ni l'alcalde ni el ministre" els qui decidisquen sobre la redacció o no d'una nova Declaració. Després d'això, va assegurar que l'alcalde encarrega "informes a la carta" per a justificar la seua posició respecte al Port. És el Govern Central, assegura, qui ha d'encarregar als tècnicos un informe sobre la necessitat o no de la DIA.

La Vicealcaldessa va assegurar també ahir que el debat ha d'"allunyar-se de les posicions partidistes". Encara així, assenyala que qualsevol modificació del port ha de respectar la legalitat i encaminar-se al "nou Pla Verd anunciat per la Comissió Europea": "Ha d'apostar per un nou model econòmic sostenible que conjugue la lluita contra el calfament global i la reducció d'emissions contaminants amb la creació de noves ocupacions”, ha plantejat.

Així, el text que presentaran el divendres per a votar en el ple, buscarà que totes les formacions es posicionen en els "criteris tècnics", sense demandar des de posicions polítiques la realització o no de la Declaració d'Impacte Ambiental.

Punts en comú

Encara amb posicions polítiques diverses, algunes més concretes que unes altres, tant el PSPV, PP com Compromís comparteixen alguns punts respecte a la modificació de l'ampliació del port.

Compromís, encara que es mostra segur de la necessitat d'una nova DIA, reclama que siguen institucions superiors i competents -Ministeri de Foment o Transició Ecològica-, els que es pronuncien referent a forma clara. De manera semblant apunte Català al pronunciament del "Govern Central" i ara, el PSPV, al fet que el Port, si "estima oportú a la llum" dels diversos informes, sol·licitar a l'òrgan competent la necessitat o no de la Declaració.

"No empara"

Segons la Conselleria Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en un informe propi avançat per eldiario.es/cv, "la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) de 2007 no empara les modificacions introduïdes en l'avantprojecte de 2018 (respecte del projecte de 2006)". Per això es requereix una "avaluació d'impacte ambiental simplificada, d'acord amb la Llei 21/2013" per a l'aprovació del projecte.
Destacats