El PSOE seria la força més votada amb 9,5 punts d'avantatge sobre el PP i Cs, que empaten en segona posició

Guardar

sanchez_psoe
sanchez_psoe

El PSOE seria la força més votada si ara hi haguera eleccions, segons el Baròmetre del Centre de Recerques Sociològiques (CIS) corresponent al passat mes de juny. En concret, després de l'arribada de Pedro Sánchez al Govern, els socialistes obtindrien un 29,9% dels vots, traient 9,5 punts d'avantatge al PP, que quedaria en segona posició empatat amb Ciutadans, mentre que Unidos Podemos i les seues confluències es desplomarien fins a un 15,6% d'intenció de vot.

La sotssecretària general del PSOE, Adriana Llastra, ha afirmat aquest dijous que els socialistes estan "satisfets" per l'estimació de vot que llança el Baròmetre del CIS, que col·loca al PSOE com a primera força per primera vegada des de 2009, i s'ha mostrat convençuda que, "com ha passat sempre", quan arriben les eleccions el PSOE tindrà millor resultat que en les enquestes.

En roda de premsa en la seu del partit, Llastra ha destacat que el CIS reflecteix el que ja deien altres enquestes, que el Govern de Pedro Sánchez ha sigut "rebut amb molta il·lusió", encara que ha afegit que el partit es pren els sondejos amb cautela perquè "reflecteixen solament una tendència que pot canviar en qualsevol moment".

A més, ha apuntat que, per les dates en les quals es va fer el treball de camp --entre l'1 i el 10 de juliol--, l'enquesta "no arreplega al gir a la dreta del PP i de Ciutadans" i l'impacte en els ciutadans de les declaracions sobre immigració del nou líder 'popular', Pablo Casado.

Al seu judici, el centredreta va a "abandonar" al PP i a Ciutadans, perquè el discurs del nou PP "no reflecteix a la societat espanyola, que és moderna, cosmopolita i solidària" i "va a polaritzar molt més les posicions". PP i Ciutadans, ha dit, semblen estar competint per açò que criden "tot a la dreta del PSOE", des del centredreta a l'"extrema dreta".

D'altra banda, la dirigent socialista ha desvinculat les dades del CIS del fet que el seu nou president, José Félix Tezanos, anara membre de l'Executiva del partit, i ha posat l'accent que l'estudi és obra d'un "equip tècnic" que no ha canviat. És més, ha dit que el PSOE mai ha criticat el CIS i sempre ha sigut "molt respectuós" perquè en ell treballen "grans professionals".

En tot cas, ha recalcat que, si es miren "els budells" del sondeig, es veu que el PSOE no és primer solament en estimació de vot, sinó també en vot directe i vot més simpatia, així com en tots els trams d'edat i també entre les dones --encara que açò és una constant--.

Para Llastra, la qual cosa hi ha és un "efecte treballe de tot el PSOE", perquè el Govern ha treballat "amb il·lusió" per a aprovar millores per als ciutadans. També ha felicitat als alcaldes socialistes i especialment als 200.000 militants el treball que han desenvolupat en els nou anys que han passat des que el PSOE havia encapçalat per última vegada les enquestes del CIS.

El PSOE, ha dit, seguirà treballant, igual que el Govern i el seu president, i al setembre començarà a preparar les eleccions autonòmiques, municipals i europees, que també espera guanyar.

PRIMERA FORÇA ENTRE ELS JOVES

A més, fonts socialistes han destacat que, segons el baròmetre, el PSOE és la primera força en totes les franges d'edat, però especialment entre els menors de 35 anys dels quals un 18% assegura que votarien als socialistes, seguit de Ciutadans (entorn del 12%) i Podemos (11% entre 18-24 anys i 5% 25-34%).

També destaquen que el partit es consolida com la primera força entre les dones (24,8%), amb molta diferència pel que fa als altres, i en municipis de totes les grandàries, recuperant-se en les grans ciutats.

Des de Ferraz també es congratulen perquè en el seu primer mes com a president del Govern, Sánchez desperta major confiança en l'opinió pública que Rajoy fa tres mesos i en general el seu Gabinet està millor valorat que el del seu antecessor, ja que els seus ministres i ministres reben millors notes mitjanes --entre 4,4 i 5,4 sobre 10-- que els seus predecessors.

Destacats