El PP afirma que Puig i Oltra van ocultar les dades de residències i COVID al Ministeri de Sanitat

Elena Bastidas assenyala que "la vacuna només ha arribat al 50% de les residències de majors en la Comunitat, arriben amb comptagotes"

Guardar

elena bastidas
elena bastidas

La portaveu de Política Social del Grup Parlamentari popular (GPP), Elena Bastidas, ha revelat hui que l'Audiència Nacional confirma que "totes les decisions que està prenent el Consell se sustenten sobre un engany" perquè el Ministeri de Sanitat no tenia les dades de la Comunitat Valenciana relatives a contagis i morts en residències de majors en la primera ona.

Així ha fet públic un document enviat al GPP per part de l'Audiència Nacional on es recull que ni Puig ni Oltra van aportar les dades de morts i contagiats en les residències de majors al Ministeri de Sanitat i al de Política Social.

El PP el mes d'agost es va dirigir al ministre de Sanitat, Salvador Illa i al vicepresident Social, Pablo Iglesias, per a obtenir una informació sobre contagis i morts en les residències valencianes durant la primera ona davant l'"apagada informativa de la conselleria d'Oltra" perquè en el període sol·licitat era el ministeri qui ostentava el comandament únic.

No obstant això, l'absència de contestació va motivar un recurs davant l'Audiència Nacional que ha remés un escrit al GPP on recull que la Unitat d'Informació de Transparència del Ministeri de Sanitat confirma que, quan tenia el comandament únic és a dir, quan coordinava les dades i les decisions de totes les CC.AA, no va comptar amb les dades de la Comunitat Valenciana. "La informació no obra en poder del subjecte al qual es dirigeix". Llavors, s'ha preguntat Bastidas, "amb quines dades s'han pres i s'estan prenent les decisions?".

Això és "molt greu" ha assenyalat Bastidas al mateix temps que ha explicat que "no facilitar les dades en una situació tan complicada com la que estem vivint significa que s'han pres decisions sustentades en informació que hauria de ser pública".

"Ens preocupa que els valencians hagen hagut de tancar negocis, anar-se'n a la cua de l'atur o de la fam, entrar en ERTOs i vendre el seu patrimoni en relació a decisions que no sabem sobre quines dades se sustenten", ha assenyalat.

Mesa d'experts per a decisions sobre els majors valencians

Mentre tot això passa, "Oltra intenta marcar territori, culpa als seus companys de butaca, al sistema capitalista, al canvi climàtic, als sectors i a tots, en lloc d'assumir les seues responsabilitats".

Així, davant el caos en les residències, ha avançat que el PP sol·licitarà a Puig que cree una taula d'experts de persones majors (residències, majors dependents, majors soles…) amb representants i professionals que "estan trepitjant la realitat", ja que "Oltra està desbordada i desapareguda, i ja hem superat els 1.100 majors morts".

Bastidas ha assenyalat que el descontrol en les residències de majors "és aclaparador, la meitat tenen casos positius, més que en la primera ona, hi ha més del 50% amb COVID, 48 residències intervingudes i amb situacions molt preocupants".

Vacunes només al 50% en les residències i impagaments

Així, ha denunciat que la vacuna només ha arribat al 50% de les residències de majors en la Comunitat Valenciana. "Arriben a gotes, és una situació dramàtica, hauria de ser una prioritat perquè cal posar el focus i l'interés en la prevenció".

Respecte als impagaments, Bastidas ha assenyalat que Oltra encara deu 10 milions d'euros d'ajudes al sector de les residències, tampoc sabem res dels pagaments al Tercer sector, ajudes que segons Oltra, que responien a una necessitat urgent i necessària i que van ser aprovades el mes de maig i tampoc s'ha pagat l'ajuda del 0,7% del tram autonòmic a aquestes entitats socials".

Altabix

Bastidas ha insistit que la pandèmia "ha agreujat la mala gestió d'Oltra, com demostra la residència d'Altabix, denunciada pel mateix alcalde socialista i pel Síndic de Greuges". Així, hem recorregut i exigit a Oltra que prenga el control perquè "a l'altre costat està el no-res, ningú agafa el telèfon quan més se'ls necessita. Són moltes les residències i familiars que acudeixen al PPCV perquè intenten parlar amb algú de la conselleria i no hi ha ningú".

"No s'està atenent la prevenció, només es reacciona als brots. No es fan proves periòdiques, ni es posen més recursos. Només es posen pegats", ha acabat.

Destacats