El nou curs en Corts arrancarà l'11 de setembre amb els consellers després de rebutjar-se una Diputació Permanent

Guardar

Inicio X Legislatura Corts Valencianes-10
Inicio X Legislatura Corts Valencianes-10

El nou curs en Les Corts Valencianes arrancarà l'11 de setembre amb la compareixença de membres del Consell per a parlar del treball desenvolupat des del seu nomenament després de les eleccions autonòmiques d'abril i donar a conéixer les línies de treball i els projectes dels seus departaments. Aquestes compareixences es duran a terme també els dies 12, 18 i 19 de setembre perquè amb aquesta fi puguen passar per la Cambra tots els representants del Govern valencià.

La nova etapa política començarà d'aquesta manera i no amb la celebració d'una Diputació Permanent, que es pot convocar fora del període ordinari de sessions per a abordar els assumptes que plantegen els grups parlamentaris si obtenen el suport necessari, després que PSPV, Compromís i Unides Podem hagen rebutjat aquest dimecres en la Junta de Síndics les propostes plantejades per a debatre diversos temes abans de l'inici oficial.

Així ho han explicat els portaveus dels diferents grups en les rodes de premsa que han oferit després de la reunió de portaveus. En concret, les tres formacions que representen al Govern valencià, han rebutjat tres iniciatives del PP --sobre retallades pressupostàries, mort d'ocells per botulisme en el Tancat de la Pipa de l'Albufera de València i tancament de platges valencianes després de detectar substàncies fecals-- i dues de Ciutadans (Cs) --sobre taxa turística i sanitat--.

La portaveu adjunta del PSPV, Carmen Martínez, ha explicat que el seu grup s'ha oposat a convocar la Diputació Permanent per considerar que "cap dels temes" plantejats, "encara que són importants i afecten els valencians", compleixen "l'excepcionalitat o la urgència que normalment motiva" una convocatòria d'aquest tipus.

Per part seua, la portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, ha assenyalat que la decisió de rebutjar les peticions de Diputació Permanent plantejades per PP i Cs es deu a la "imminent compareixença" dels membres del Consell "en els pròxims dies" amb la qual s'iniciarà el nou curs polític en Les Corts. "Hem entés que era millor deixar-ho per a les compareixences" dels consellers, ha comentat.

La també portaveu adjunta de Compromís, Mónica Álvaro, que ha comparegut al costat de Mas, s'ha referit a la proposta plantejada per Cs sobre la taxa turística i ha negat que fóra urgent. "Cs la va registrar ahir. Ells mateixos eren conscients que no donava temps i a més la proposta no és nova. Es tracta d'un debat que ja s'està produint des de fa temps. No véiem de cap de les maneres la urgència", ha subratllat.

Així mateix, Álvaro ha avançat que el pròxim 4 de setembre hi haurà una altra Junta de Síndics en Les Corts per a acabar d'ordenar el ple de la setmana següent i organitzar les intervencions dels grups parlamentaris.

El portaveu adjunt del PP, Miguel Barrachina, ha censurat que PSPV, Compromís i Unides Podem hagen rebutjat les propostes del seu grup per a debatre en la Diputació Permanent i ha assegurat que els 'populars' han eixit de la Junta de Síndics "dolguts" i ha lamentat el no rebut. Així mateix, ha afirmat que el discurs que donen els executius valencià i central és el "mateix", el corresponent a "governs absents" i "de vacances perpètues".

Referent a això, Barrachina ha criticat que els socialistes hagen argumentat que "hui no eren extraordinaris cap dels punts" que ha plantejat el PP, que considera "extraordinària l'epidèmia de botulisme en el Tancat de la Pipa" que ha afectat "milers d'ocells protegits en L'Albufera", així com "el tancament de platges" a València i "retallades" en el Consell. Ha lamentat així el "no" a les compareixences en la Diputació Permanent de president de la Generalitat, Ximo Puig, i de diversos consellers.

"INCOMPRENSIBLE"

Pel seu costat, el portaveu de Cs, Toni Cantó, ha mostrat la "disconformitat" del seu grup amb les raons donades per PSPV, Compromís i Unides Podem per a rebutjar les propostes presentades pel seu grup amb la finalitat que comparegueren en la Cambra membres del Govern valencià. "Ens sembla especialment greu que aquest govern des del 28 de febrer no haja comparegut ni estat en ple perquè puguem fer la labor de control com a legislatiu", ha exposat.

Cantó ha considerat "incomprensible" que els tres grups que integren el Consell hagen estimat que les iniciatives de PP i Cs no eren urgents. "A nosaltres això ens sembla que és discutible", ha dit, al mateix temps que ha destacat la urgència de les dues propostes del seu grup sobre temes sanitaris i la taxa turística.

La portaveu de Vox, Ana Vega, per part seua, ha assegurat que el seu grup està "decebut" perquè el Govern valencià "no té ganes de treballar" i "es nega a tramitar documents per a veure en la Diputació Permanent al·legant que no hi ha urgència". "Si tancar les platges en període estival no és urgència que m'expliquen què és urgent", ha apuntat la parlamentària.

Igualment, Vega ha defensat la conveniència de debatre abans de l'inici del nou curs sobre la taxa turística, a la qual Vox s'oposa "radicalment" per considerar que es tracta d'un "impost amb caràcter totalment confiscatori" i amb una fi "únicament recaptatòria".

La diputada de Vox ha considerat que implantar aquesta taxa provocarà un "descens del turisme" i una reducció de la demanda turística com a conseqüència de l "incremente de la despesa" per als visitants.

"MOLT A DESITJAR"

En resposta a l'oposició, Aitana Mas, ha considerat que hi ha crítiques que "no són decents" i ha rebutjat que es diga que "el govern valencià no està treballant i que està en unes vacances perpètues". "Deixa molt a desitjar de la talla d'un diputat o d'una diputada", ha assenyalat, al mateix temps que ha apuntat que cal "ser conscients que hem tingut un període electoral al mig".

No obstant això, ha destacat l'assistència a les Corts "al llarg dels últims mesos" de "els consellers estant en funcions", així com la convocatòria de la "comissió extraordinària d'Hisenda per a la compareixença del responsable de l'IVF".

"Certes afirmacions deixen molt a desitjar. El govern ha estat treballant. Està tenint la part de rodatge que necessitava després de les eleccions i en uns dies podrem escoltar a tots els consellers per a donar compte del seu treball i dels seus projectes per a la pròxima legislatura", ha insistit la portaveu de Compromís.

Destacats