El jutge processa a Rus, al 'yonki dels diners' i al seu ex sogre pel 'call center'

L'instructor aprecia possibles delictes de tràfic d'influències, prevaricació, malversació, frau, falsedat i blanqueig de capitals

Guardar

rus ripoll fabra
rus ripoll fabra

El titular del Jutjat d'Instrucció 18 de València ha dictat acte d'incoació de procediment abreujat contra l'expresident de la Diputació Provincial i del PP de la província de València, Alfonso Rus; l'exgerent de l'extinta Imelsa i autodenominat 'yonki dels diners', Marcos Benavent, i altres sis investigats més en el marc de la peça separada D del 'cas Taula', relativa a les presumptes irregularitats detectades en l'adjudicació i prestació d'un servei de 'call center'.

Es tracta del segon processament en dos dies per a Rus, ja que aquest dimarts es va fer públic que la jutgessa substituta del Jutjat d'Instrucció número 18 de València li va processar al costat d'altres 25 persones més per les contractacions presumptament irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa, també dins del cas Taula.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el magistrat considera que la instrucció practicada acredita, sense perjudici d'ulterior qualificació, la possible comissió de delictes de tràfic d'influències, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau en la contractació, falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals.

Al costat de Rus, l'instructor dirigeix el procediment contra Marcos Benavent, dos funcionaris de la Diputació -que van establir les puntuacions per a l'adjudicació-, dos empresaris -un d'ells administrador de l'adjudicatària- i la dona i la cunyada d'un d'ells. En canvi, acorda el sobreseïment lliure per a un investigat que ja ha mort i el sobreseïment provisional i parcial de la causa per a l'ex diputat provincial Rafael Pérez, en el seu cas perquè no consta que fos conscient del frau, entre altres raons.

L'acte, que pot ser recorregut en reforma i subsidiàriament en apel·lació, declara conclosa la recerca i dóna un termini de vint dies a la Fiscalia perquè sol·licite el sobreseïment, l'obertura de judici oral o la pràctica de noves diligències.

RECAPTACIÓ TRIBUTÀRIA

Els fets es remunten a maig de 2013, quan Imelsa, empresa pública de la Diputació de València, va adjudicar a Servimun SL el contracte per a la prestació de serveis a través d'un centre d'atenció multicanal (telefònica i telemàtica) als contribuents dels municipis que delegaven a la corporació provincial la gestió i recaptació tributària.

D'acord amb la informació recaptada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, l'adjudicatària va percebre d'Imelsa entre agost de 2013 i gener de 2016 un total de 930.000 euros per aquest contracte.

En la seua declaració davant la Guàrdia Civil el juny de 2015, segons consta en l'acte, Benavent va assegurar que a través d'Imelsa es va adjudicar "a dit" --posteriorment va aclarir que de forma "falsejada" el 'call center' a Servimun i que va ser el seu ex sogre el que va actuar d'intermediari amb Rus, per al que es van valer d'un funcionari destinat en l'empresa pública qui va articular el procediment per a possibilitar aquesta adjudicació.

OFERTA "DEDICADA PER ENDAVANT"

El jutge considera que va poder existir "un propòsit deliberat d'adjudicar un contracte per a la prestació del servei no a la millor oferta, sinó a una determinada i decidida per endavant, amb consciència tant d'afavoriment arbitrari com del risc de desviar i malgastar els recursos públics".

Aquesta conclusió, segons l'acte, es fonamenta entre altres motius en la "relació de veïnatge i amistat" entre un dels funcionaris encausats, Salvador D.I., i l'empresari José Mariano L.S., que era al seu torn l'ex sogre de Marcos Benavent i tenia un "coneixement estret" d'Alfonso Rus.

José Mariano L.S. va percebre uns 150.000 euros de Servimun SL a través d'una societat mercantil, Tècniques Legals Administratives (TLA), sense activitat i administrada per la seua cunyada.

El jutge considera "evident" que si l'administrador de Servimun SL, Fernando José P.Z., va pagar tal quantitat a l'anterior és perquè aquest "algun favor li devia" en relació amb el contracte, "molt probablement per actuar d'aconseguidor" davant el llavors president de la Diputació o Salvador D.I.

yonki_dinero

De fet, el jutge detalla que l'adjudicatària va optar al concurs anunciant una sèrie de millores qualitatives per les quals va rebre més punts encara que després no va arribar a materialitzar-les.

Per exemple, exposa que el servei des de l'inici i durant tota la durada del contracte va ser realitzat per no més de 8 agents operadors; l'horari es va anar reduint progressivament; la prestació durant els matins del dissabte només es va dur a terme durant el primer mes i mai es va implantar un suport tècnic permanent d'enginyer de telecomunicacions sinó que tot el suport tècnic va ser a càrrec de personal d'Imelsa, entre altres incompliments.

Un informe del Servei Jurídic de Divalterra va reflectir que de les 990.000 intervencions telefòniques ofertes per Servimun per a prestar el servei de Call Center es van rebre únicament 264.847 crides de les quals únicament 169.175 crides es van atendre i 95.665 no van ser ateses.

Destacats