El judici a Blasco se suspén fins al 6 de maig

Els acusats esperen aconseguir un acord amb el nou fiscal

Guardar

Juicio Blasco EP
Juicio Blasco EP

La Secció Cinquena de l'Audiència de València ha decidit ajornar fins al 6 de maig el judici assenyalat aquest dilluns contra l'exconseller de Solidaritat i ex síndic del PP en Les Corts, Rafael Blasco, i altres 23 acusats en les peces 2 i 3 del conegut com a cas Cooperació davant la impossibilitat al·legada per les defenses d'abordar la vista amb la preparació suficient i la possibilitat d'aconseguir un acord amb el fiscal anticorrupció Jesús Carrasco, que ha rellevat en aquest procés a Vicente Torres, recentment nomenat magistrat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En la sessió, els advocats dels acusats han denunciat un canvi de criteri d'última hora de Fiscalia Anticorrupció en els termes en els quals s'havia aconseguit un pacte de conformitat amb ells, amb el que esperaven evitar el judici. Per aquesta raó, han sol·licitat la suspensió de la vista en al·legar que no han pogut preparar el procés perquè estaven treballant a tancar definitivament el pacte previ.

Per part seua, el fiscal Jesús Carrasco ha assegurat que aquest relat és "absolutament incert" i s'ha oposat a aquesta petició majoritària de les defenses. Sobre aquest tema, ha apuntat que per a Anticorrupció mancada la consignació de les responsabilitats civils, que és "indefugible i insalvable" per a arribar a un acord, al mateix temps que ha considerat que el judici serà "ineludible".

En el mateix sentit s'han pronunciat altres acusacions --com la Generalitat Valenciana i la Coordinadora Valenciana d'ONGD--, que han assegurat que mai han aconseguit un acord amb les defenses i han expressat la seua voluntat d'aconseguir una reparació del mal. En l'últim cas, a més ha incidit que si bé mai s'ha oposat a un acord, és important la responsabilitat penal amb criteris de "lògica".

Així ho han exposat els lletrats dels principals acusats d'aquest procés, que ha arrancat aquest dilluns i en el qual es jutjarà a Rafael Blasco i altres 23 persones més acusades d'irregularitats en subvencions a ONG i en la construcció d'un hospital a Haití que no va arribar a dur-se a terme.

L'advocat de l'exconseller de Solidaritat, Javier Boix, ha explicat que tant ell com gran part dels acusats havien arribat a un acord previ amb Anticorrupció. Es dóna la circumstància que va ser el fiscal Vicente Torres, recentment nomenat magistrat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, qui es va encarregar de la major part de la instrucció del cas. Després de la seua presa de possessió, és Jesús Carrasco qui dirigeix l'acusació pública.

El lletrat ha assenyalat que aquesta part tenia un acord "per escrit" amb Fiscalia però amb el nou representant del ministeri públic s'han trobat una "nova postura", encara que ha precisat que continua existint la possibilitat d'aconseguir un acord. Per aquesta raó, ha sol·licitat al costat d'altres defenses la suspensió del judici per a tractar d'arribar a aquest pacte o, en cas contrari, per a preparar el judici.

D'altra banda, sí han coincidit les acusacions i les defenses a sol·licitar l'ajornament del calendari les declaracions dels acusats previstes per a aquest pròxim dimarts, dimecres i dijous. En principi aquestes declaracions estaven previstes per al mes de maig, però la sala va atendre la petició d'un dels lletrats i va abordar aquest canvi en el calendari.

No obstant això, en aquesta sessió, totes les acusacions i la majoria de les defenses --excepte una-- han argumentat la impossibilitat d'abordar aquestes compareixences amb la preparació suficient i han demanat que es posposen. Després de deliberar sobre això, el tribunal ha accedit a aquesta sol·licitud i ha acordat reprendre el judici a partir del 6 de maig.

Destacats