El Govern central aprova el fons de 16.000 milions no reemborsable per a les comunitats

Guardar

montero-madrid
montero-madrid

El Consell de Ministres ha aprovat en la seua reunió d'aquest dimarts el repartiment del fons de 16.000 milions d'euros entre les comunitats autònomes no reemborsable i compensarà pel seu règim foral al País Basc i Navarra després d'excloure-les en l'últim tram de 5.000 milions i tractarà, així, la seua compensació de manera bilateral a través de la Comissió Mixta.

Així ho ha anunciat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en el qual s'han aprovat els criteris per al repartiment d'aquest fons de 16.000 milions d'euros que es distribuirà en quatre trams.

Segons ha explicat Montero, l'últim tram serà de 5.000 milions que aniran destinats a pal·liar els efectes de les autonomies per la caiguda d'ingressos. 4.200 milions d'aquest últim tram es distribuiran sobre la base del pes de la recaptació dels anys 2017, 2018 i 2019 amb ajust de població.

D'aquesta manera, i donat el règim foral de tots dos territoris, el País Basc i Navarra tractaran bilateralment amb el Govern central la compensació que els correspon en termes de dèficit i deute. Sí que s'aprofitaran de la resta de trams: el destinat a Sanitat i el d'educació.

"En aquest últim tram no participen les comunitats forals, que tenen un sistema tributari particular ja que recapten la pràctica totalitat dels impostos, així que són poc homologables en aquest tram a la resta de comunitats i per tant es decidirà en el marc de la Comissió Mixta la compensació que pertocara en termes de dèficit i deute que s'acordaren en eixe òrgan", ha precisat Montero en relació amb la fiscalitat del País Basc i Navarra.

PERMET GASTAR EL SUPERÀVIT

D'altra banda, i segons ha informat Montero, el Govern permetrà a les comunitats autònomes que haja generat superàvit al 2019 gastar-ho per a finançar el dèficit del 2020. D'aquesta manera, el País Basc, Navarra i Canàries, que són les úniques regions amb saldo positiu el passat any, podran gaudir d'aquesta mesura.

L'Executiu ha inclòs aquesta mesura del superàvit dins del decret del fons dels 16.000 milions d'euros. "El superàvit que les comunitats autònomes han registrat el 2019 poden utilitzar-ho per a finançar eixe hipotètic dèficit del 2020", ha assegurat Montero.

DESPESA SANITÀRIA, 9.000 MILIONS

Pel que fa al paquet per a Sanitat, el Govern dotarà un primer tram de 6.000 milions en el repartiment dels quals la població protegida equivalent pesarà el 35 per cent, quan en la proposta inicial era el 20. Aquest primer tram es pagarà al juliol. Hi haurà una segona part de 3.000 milions, que s'abonarà al novembre, i en la qual el pes poblacional passarà del 40 per cent al 45 per cent.

El fons per a educació serà de 2.000 milions i sorgeix d'una reorganització de la proposta inicial. Montero ha detallat que la població de 0-16 anys pesarà el 80% i el 20 per cent restant, la de 17 a 24 anys. Aquest fons es pagarà al setembre.

Pel que fa al tercer tram, els 5.000 milions per a compensar la caiguda d'ingressos, el Govern té previst transferir-los al desembre. La decisió final el repartiment d'aquest fons es prendrà en el Consell Superior per a la Coordinació i Direcció de la Gestió Tributària, compartit pel Govern central i les comunitats, a més de Ceuta i Melilla.

Destacats