El departament d'Oltra crea un manual per a unificar l'atenció ciutadana dels serveis socials d'Atenció Primària

Es configura com un instrument de treball que contribueix a l'orientació del personal i facilita el seu treball

Guardar

oltra
oltra

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha creat un manual d'organització i funcionament (MOF) per a "unificar" l'atenció que ofereixen a la ciutadania els serveis socials d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha explicat la directora general d'Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercè Martínez Llopis, qui ha destacat que es tracta d'una eina "pràctica, innovadora i de suport", amb un contingut treballat "conjuntament" amb els ajuntaments i que "acompanyarà i ajudar regidors i noves persones professionals a entendre el món dels serveis socials".

Martínez Llopis ha assenyalat que, després de l'aprovació de la llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana i la configuració del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, "era necessari fomentar i consolidar els instruments en aquest marc que s'ha construït des de la qualitat i la calidesa", ha indicat la Generalitat en un comunicat.

En aquest sentit, ha apuntat que l'objectiu és "homogeneïtzar la metodologia de treball" d'uns equips que "s'han consolidat en els últims cinc anys", en els quals "s'ha multiplicat per cinc la inversió de la Conselleria per a l'ampliació de les plantilles, amb noves figures professionals i amb la consolidació de les quals ja existien".

La directora ha subratllat que els canvis realitzats en l'àrea dels serveis socials "suposen un gran impacte per als prop de cinc milions d'habitants de la Comunitat Valenciana" que "tindran els mateixos drets garantits en atenció social com en sanitat, tant a través de la zona bàsica primària com de l'àrea especialitzada en les quals es configuren ara els serveis socials".

MANUAL

Martínez Llopis ha manifestat que l'elaboració del MOF durant la pandèmia ha suposat un "gran repte", però ha remarcat que aquesta situació "no ha impedit la constant interlocució amb totes les persones professionals d'atenció primària que han participat en la seua realització".

Així mateix, ha ressaltat la labor "imprescindible" per a tirar endavant el projecte, perquè, "són ells els qui estan en primera línia per a atendre la ciutadania, coneixen les diferents situacions i contextos i disposen de tota la informació real per a la correcta atenció i intervenció professional".

El MOF integra de manera "ordenada i sistemàtica" la informació bàsica relativa als antecedents, el marc jurídic administratiu actual, les atribucions, l'estructura orgànica i funcions de les entitats en relació amb el nou SPVSS.

D'aquesta manera, es configura com un instrument de treball que contribueix a l'orientació del personal i facilita el seu treball, al mateix temps que proporciona un esquema funcional a fi de realitzar possibles reestructuracions. A més, contempla el canvi d'estructura introduït en l'organització pel fet que es preval l'atenció presencial i personalitzada i, per tant, "centrada en tot el cicle vital de la persona".

Entre altres avantatges, la directora general ha ressaltat que l'aplicació d'aquest manual ofereix una visió "de conjunt" de l'entitat i serveis que la componen, "concreta funcions, evita duplicitats i repetició d'instruccions i directrius, proporciona informació bàsica a la persona professional i serveix d'instrument d'orientació a les unitats responsables".

El manual s'estructura en tres blocs diferenciats. El primer situa en el context actual del sistema de serveis socials de la Comunitat Valenciana; el segon defineix l'organització, línies estratègiques, model operatiu i els nexes que actuen entre els equips de serveis socials, i el tercer proporciona les fitxes de treball per a portar a la pràctica el canvi en l'organització i funcionament.

El document contempla també l'avaluació continuada del treball realitzat a través d'indicadors reals de gestió, de resultats i d'impacte, que mesuren les desviacions que pot tenir el projecte, programa o metodologia de treball.

Per a això, s'han establert cinc tipus d'indicadors: de procés o inductors, d'eficàcia, d'eficiència, de qualitat i de diverses dimensions que entre si donen resultats.

Arxivat a:

Destacats