El coronavirus marcarà el primer Debat de Política General de la Comunitat Valenciana

El futur de la Comunitat, els Plans de reconstrucció del Botànic i les propostes i mirades de cada partit centraran el debat d'enguany

Guardar

oltra-corts
oltra-corts

Ja ha arribat el tradicional Debat de Política General de la Comunitat Valenciana però com qualsevol esdeveniment de l'any el coronavirus també tenyirà les seues línies.

Quina és la situació actual en la Comunitat Valenciana i quin ha de ser la resposta a la crisi global que ha provocat l'alerta sanitària serà l'eix sobre el qual vertebrarà un debat que començarà amb el discurs del 'president', Ximo Puig, sense límit de temps en el qual informarà de les actuacions previstes a curt, mitjà i llarg termini i desgranarà la denominada Estratègia Valenciana de Recuperació, en la qual els fons que han d'arribar d'Europa tindran un paper fonamental.

El PSPV considera que aquest debat "no és una campanya electoral, és una cosa molt més seriosa, és buscar solucions a problemes" i confia que se centre en això i es puga arribar a acords, encara que per a això "es necessita una mirada àmplia, comprensiva dels problemes i raons de l'altre".

Per als socialistes, el debat marcarà l'estratègia de recuperació amb propostes que seran la guia per als pressupostos de la Generalitat i que ja tenen un precedent en l'acord de reconstrucció que va collir el suport de tots els grups menys Vox amb un contingut "botànic".

Així, consideren que "és possible buscar acords" i que "ara més que mai cal recordar que la política és l'art de buscar acords, no és la confrontació".

Compromís, per part seua, arriba al debat amb "moltes ganes de debatre sobre les polítiques que s'han de dur a terme en el futur" i amb la intenció de posar en valor les mesures que s'han executat en els últims cinc anys.

"No és el moment de qüestionar, ni de frenar, ni de fer cap mena d'experiment", subratllen des de la coalició, que insisteix en la defensa dels serveis públics i la reactivació de l'economia. En la cita Compromís llançarà propostes entorn de qüestions que venen del passat. Per exemple, volen que quede clar que cal apostar per la sanitat pública o que cal lluitar contra el canvi climàtic amb polítiques fiscals 'verds'.

Així mateix, Unides Podem considera que aquest debat "ha de servir per a reforçar els compromisos del Botànic enfront de les ofensives de les elits i les dretes per a tombar als nostres governs o canviar els seus socis".

"Creiem que aquest és el debat de política general més important dels últims temps perquè toca definir el rumb valencià per a guanyar la dècada vinent després de la crisi de la Covid-19. Per a això tocarà guanyar la batalla pels fons europeus i que aquests servisquen de combustible per a la transició verda, la sobirania industrial i la protecció dels drets bàsics a través dels serveis públics", han assenyalat des del grup.

L'OPOSICIÓ

Des de l'oposició, el PP plantejarà "un projecte responsable" i "a l'altura" de les circumstàncies, Ciutadans (Cs) reivindicarà el compliment de l'acord de reconstrucció i continuarà intentant "centrar" al Consell, mentre que Vox serà especialment crític amb la "desastrosa" gestió de la pandèmia, tal com han avançat els diferents grups a Europa Press.

En concret, el PP considera que aquest és "el debat més important de tota la legislatura" i cal "anar més enllà dels interessos partidistes i ser capaços d'oferir als valencians solucions a l'altura de l'actual crisi sanitària, social i econòmica".

"És el moment de la responsabilitat i de la gestió. No podem caure en l'autocomplaença. Tots hem de fer un exercici de responsabilitat molt gran. Els valencians esperen dels seus representants polítics que estiguem a l'altura, no volen frases que queden molt boniques però que no els aporten solucions i estan buides de contingut", han indicat els 'populars'.

Per això, el PPCV presentarà un projecte "responsable i molt treballat amb tots els sectors" després d'haver "trepitjat els carrers i escoltat".

Cs, per part seua, farà una radiografia de la gestió del Botànic II en el seu primer any, que ha sigut "de gestos" i d'"incompliment de promeses". "Han viscut de titulars i no han pres les mesures que necessita la Comunitat Valenciana i en aqueix context va arribar la pandèmia i ens va enxampar poc preparats i poc protegits", han indicat fonts del partit.

"Presentarem les nostres propostes i solucions per a aquesta gran crisi i continuarem reivindicant que es complisca el signat i que els pressupostos siguen de la reconstrucció, usant de plantilla el gran acord històric aconseguit en Les Corts. Intentarem continuar centrant al botànic perquè els valencians el que menys necessiten és nacionalisme i populisme", han avançat.

Vox plantejarà un discurs molt crític amb Puig, a qui retrauran una gestió "desastrosa i amb alts graus d'incompetència". "Hem viscut un curs polític marcat per la pandèmia, que no ens ha abandonat, i per a la qual van dir que no podíem estar preparats perquè no es coneixia i per a la qual seguim sense adoptar mesures adequades", han manifestat des de la formació.

I denúncia que mentre "els contagis es multipliquen i augmenten les morts el Consell es dedica a regar de diners dels valencians als seus quiosquets del gènere i la sostenibilitat, sense pensar que l'economia cau en picat, imposant la seua ideologia amb decrets, saltant-se les mínimes regles de debat i confrontació d'idees".

DILLUNS, DIMECRES I DIVENDRES

El debat arranca el dilluns a les 10 hores amb la intervenció de Ximo Puig, sense límit de temps, a la qual seguiran les dels sis grups amb representació, amb les seues corresponents rèpliques.

Una vegada finalitzades se suspendrà la sessió fins a les 10 hores del dimecres i s'obrirà un termini de 30 minuts perquè els grups presenten les seues propostes de resolució, fins a un màxim de 12 per formació.

El dimecres serà el torn de debatre eixes propostes, que finalment se sotmetran a votació el divendres.

Arxivat a:

Destacats