El Consell Valencià de Cooperació acorda una declaració institucional com a resposta integral a la COVID-19 als països més vulnerables

Guardar

generalitat
generalitat

El ple del Consell Valencià de Cooperació ha acordat una declaració institucional d'impuls a les polítiques de cooperació internacional al desenvolupament com a resposta integral a les conseqüències provocades per la COVID-19 als països més vulnerables a tot el món.

La consellera de Participació, Transparència Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit la reunió del Consell Valencià de Cooperació que s'ha celebrat per videoconferència, en la qual també ha participat la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Belén Cardona, i la directora general de Cooperació, Xelo Angulo.

'Forjant un futur comú, de la crisi s'ix cooperant' es defineix com l'estratègia coordinada de la cooperació valenciana que implica a tots els agents en la Comunitat per a pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària mundial en localitzacions "en les quals les mateixes necessitats humanitàries bàsiques es veuen agreujades pel risc d'una ràpida propagació del virus", tal com exposa la declaració.

La consellera de Cooperació ha destacat que "hem de sumar esforços per a atallar aquesta pandèmia global, centrant-nos en aquells països que més ho necessiten per a garantir un present i un futur on ningú es quede arrere".

"Amb aquesta declaració -ha explicat Pérez Garijo- pretenem fixar objectius clars a curt, mitjà i llarg termini per a eixir d'aquesta crisi, on el V Pla Director de la Cooperació Valenciana jugarà un paper fonamental per a treballar en la defensa dels drets humans a tot el món".

La declaració planteja que en aquest context, "aprofitem el procés de reconstrucció post COVID-19 com una nova oportunitat per a revisar les nostres polítiques econòmiques, socials, educatives, culturals, urbanes, etc. des de la centralitat de les persones, els drets humans, els límits ecològics i ateses les generacions futures perquè la coherència de polítiques per al desenvolupament és ara més necessària que mai".

En la sessió s'ha realitzat també un repàs per les actuacions que s'han desenvolupat en matèria de cooperació en aquests últims mesos, algunes de les quals s'han orientat especialment a pal·liar els efectes de la COVID-19 en països amb menys recursos i, per tant, més vulnerables a la pandèmia mundial.

Els i les agents del Consell han reconegut el complex treball tècnic i polític durant la pandèmia, així com la valentia de la Comunitat Valenciana de realitzar aquesta declaració en defensa de la cooperació com una política pública consolidada.

Oposició de VOX

La declaració institucional ha comptat amb tot el suport del Consell, a excepció de VOX, qui ha votat en contra. La consellera Pérez Garijo ha lamentat aquesta actitud i ha subratllat que "els discursos d'odi són summament perillosos, i busquen erosionar constantment la convivència social".
Destacats