El Consell va augmentar la despesa social en 4.198 milions d'euros en el període 2016-2020

Soler: "El Botànic ha reconstruït pedra a pedra en només cinc anys els pilars de l'estat del benestar enfront de les retallades de l'anterior govern"

Guardar

soler_corts
soler_corts

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha revelat durant la sessió de control al Consell de les Corts que "el Govern del Botànic ha augmentat la despesa social des del seu primer pressupost en 2016 fins a l'any 2020 en 4.198 milions d'euros, un 30,8%". "Les dades d'execució de la despesa social són un clar indicador de quines són les prioritats d'aquest Consell" ha indicat Soler.

De fet, el responsable d'Hisenda ha comparat l'execució de la despesa social (educació, sanitat i serveis socials) durant la dècada 2010-2020 i ha incidit en què "les diferències amb l'anterior executiu són aclaparadores". "En només cinc anys hem reconstruït pedra a pedra els pilars de l'Estat del Benestar que durant anys l'anterior executiu va arrasar amb retallades constants", ha assenyalat.

Soler també ha volgut recordar que "l'esforç del Botànic per recuperar les polítiques socials com una prioritat, no han estat presents únicament en l'últim any per a fer front a la pandèmia, sinó que han estat una constant des de l'arribada de l'actual Consell" encara que, això sí, ha recordat que només en l'últim any l'increment de la despesa social ha augmentat en 10 punts, aconseguint la xifra rècord de 15.000 milions d'euros.

"La nostra prioritat sempre ha estat blindar les polítiques socials i, per sort, vam poder afrontar la pandèmia en millors condicions i amb un sistema sociosanitari enfortit gràcies a l'esforç pressupostari que hem realitzat en els últims anys", ha assegurat Soler.

Comparativa 2010-2016 i 2016-2020

Durant la seua intervenció, el conseller d'Hisenda també ha comparat l'evolució de la despesa social entre els anys 2016-2020 (pressupostos elaborats per l'actual Consell) respecte de l'última legislatura de l'anterior executiu, i ha lamentat "la feble defensa que durant anys es va fer dels sistemes públics educatius, sanitaris i sociosanitaris".

En concret, en Educació el creixement durant el període 2010-2016 va ser d'un 2,1% "enfront del 22,1% del Govern del Botànic, reflex d'una política educativa que ha evolucionat des dels barracons cap a la creació de nous centres amb el Pla Edificant". En termes absoluts, el creixement va ser de 89,63 milions d'euros durant la primera meitat de la dècada, enfront dels 902,84 milions que ha experimentat la política educativa del Consell des de 2016.

L'evolució segueix la mateixa tendència també en Sanitat, on el creixement amb l'anterior executiu va ser d'un 5,1% enfront del 22,7% de l'actual Consell (322,44 milions enfront de 1.509,91 milions de l'últim període). "Les xifres mostren la recuperació d'un model sanitari públic i universal, la construcció de noves infraestructures sanitàries i el reforç dels equipaments, de l'augment del personal i de la cobertura més gran sanitària del nostre govern", ha assegurat el conseller d'Hisenda.

Finalment, Soler s'ha centrat en l'evolució de les Polítiques Socials i Inclusives, la despesa actual de les quals ha augmentat un 78,4% (la conselleria que major creixement ha experimentat) enfront del 34,4% anterior. "Hem fet una aposta decidida per a garantir i ampliar drets, establir les bases d'un sistema valencià públic de serveis socials i restablir, per fi, el sistema valencià de dependència, col·lapsat durant l'última legislatura de l'anterior govern", ha conclòs Soler, després d'indicar que les xifres en aquesta àrea han passat d'incrementar-se en 242,26 milions d'euros entre 2010 i 2016 enfront dels 742,03 milions d'euros des de 2016 fins a 2020.

Arxivat a:

Destacats