El Consell comprarà 500.000 test d'antígens per a centres educatius i modificarà el protocol d'actuació

Barceló destaca que només el 0,58% de les aules e la Comunitat s'han tancat per contagis

Guardar

aula-valencia
aula-valencia

El Govern valencià comprarà una primera remesa de 500.000 test ràpids d'antígens per als centres educatius que permetran determinar in situ si un estudiant amb símptomes de coronavirus està contagiat, la qual cosa obligarà a canviar el protocol d'actuació per al sistema educatiu, i a més alleugerirà la càrrega assistencial a Atenció Primària.

Així, ho ha anunciat aquesta vesprada la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, en roda de premsa per a informar de la situació epidemiològica de la Comunitat.

Barceló ha ressaltat que en el Consell Interterritorial mantingut al costat de la conselleria d'Educació i els Ministeris de Sanitat i Educació s'ha posat en relleu que el protocol en la Comunitat està "funcionat", ja que només s'han hagut de confinar el 0,58% de les aules. "És una incidència mínima que permet concloure que els nostres centres educatius són segurs", ha recalcat.

A més, ha destacat que ja s'ha obert la tramitació per a adquirir un primer lot de mig milió de test ràpids d'antígens, el resultat dels quals està en uns 15 minuts i tenen la "mateixa fiabilitat" que unisca PCR. Així, quan un estudiant present símptomes compatibles amb la Covid se li practicarà aquesta prova en el seu mateix centre i, en funció del resultat, Salut Pública adoptarà les mesures oportunes.

Sobre aquest tema, ha ressaltat que la Comunitat Valenciana se suma així a aquesta "nova eina ràpida i d'una agilitat extraordinària" que obligarà a canviar el protocol d'actuació en l'àmbit educatiu quan es disposen d'aquestes proves, que s'aniran adquirint a mesura que siguen necessàries perquè "no hi ha cap problema" de desproveïment en el mercat. No obstant això, ha aclarit que aquesta prova, segons estableix l'Institut Carlos III, en el moment actual només és aconsellable per a les persones amb símptomes, no per als asimptomàtics.

A més, ha recalcat que en obtindre el resultat el mateix professional que extrau la mostra, sense necessitat de portar-lo al laboratori com les PCR, "s'alleugerirà" la càrrega assistencial a Atenció Primària. De fet, ha ressaltat que ja s'apliquen en Urgències hospitalàries "funcionen molt bé".

CRITERIS DE CONFINAMENT

D'altra banda, ha explicat les diferències d'actuació davant un cas positiu d'una aula obeeixen a criteris tècnics, que valoren totes les circumstàncies, com la grandària de la classe o els contactes que es produeixen entre alumnes, per a decidir si es confirma una classe.

Per això, ha recalcat que Sanitat ha fet molt recalcament en la necessitat de "comunicar molt bé" als equips directius de cada centre els motius que han portat a adoptar o no un confinament perquè al seu torn li ho traslladen a les famílies.

Destacats