El Consell avança que els 116.000 docents estaran vacunats el 27 de març

Es realitzarà en 23 municipis amb un sistema perquè el procés siga "el més ràpid possible sense afectació al dia a dia" a les aules

Guardar

Puig vacunacion profesores
Puig vacunacion profesores

La vacunació del personal de centres educatius de la Comunitat Valenciana --tant docent, com d'administració i serveis i altres treballadors amb contacte amb l'alumnat, com a neteja i monitors-- començarà dilluns que ve, 15 de març. En total, seran poc més de 116.000 persones en el que constituirà "el primer assaig general de la vacunació massiva" de la població.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha comparegut en roda de premsa per a explicar els detalls al costat dels consellers de Sanitat i Educació, Ana Barceló i Vicent Marzà, respectivament.

La vacuna que es va aplicar a aquest col·lectiu serà d'Astrazeneca, per la qual cosa el personal que entrarà en aquesta primera fase de vacunació a la comunitat educativa tindrà entre 18 i 55 anys (el 78% del personal potencial de la comunitat educativa). Els majors de 55 anys "seran vacunats en el moment que es tinguen suficients dosis de vacunes, en concret de Pfizer, i tindran aqueixa priorització", ha puntualitzat Puig.

Les dosis s'inocularan en espais habilitats en 23 municipis (els tres hospitals de campanya, poliesportius i centres culturals), amb 242 equips de vacunació i uns 1.000 professionals per a agilitar el procés, ha precisat, per part seua, Ana Barceló, que ha puntualitzat, a preguntes dels mitjans, que el personal de les universitats no està contemplat en aquesta etapa.

El mètode de citació que ha detallat Vicent Marzà serà "centre a centre" --tant públics com privats i concertats-- d'acord amb un calendari que pretén que el procés es faça d'una manera "àgil i organitzada" i amb la mínima afectació "al dia a dia dels centres". En les últimes setmanes s'ha estat treballant amb els equips directius en l'elaboració dels llistats, que quedaran tancats entre hui i demà amb totes les dades que sol·licita Sanitat.

Hi haurà cites durant la setmana que ve i la següent. En concret, es vacunarà els dies 15 (a partir de la vesprada en els municipis on el 16 és festiu), 16, 17 i 18, i el 26 (tarde) i 27 de març, mentre que la segona dosi està prevista per a principis de juny. Es comptarà amb presència de responsables de les conselleries de Sanitat i Educació i la idea és que "cada centre tinga el seu lloc, hora i espai" amb l'objectiu d'evitar aglomeracions i completar el procés de la forma més ràpida i clara possible.

El titular d'Educació s'ha mostrat "satisfet" de poder seguir avançat en "la solució que necessitem per a aquesta maleïda pandèmia que ens afecta d'una forma tan dura" i fer-ho en un col·lectiu, el de la comunitat educativa, "que està treballant per a fer possible la contenció" del coronavirus i garantir el servei essencial de l'educació dels xiquets i xiquetes.

Preguntat per si creu que la vacunació arriba "tard", ja que altres comunitats autònomes han començat abans la vacunació de docents, el conseller ha remarcat que "es comença quan hi ha vacunes suficients".

A més, ha convidat a veure el model organitzatiu d'altres territoris "on les estratègies han sigut persona a persona i dia a dia, la qual cosa ho allarga més" i té afectació pels possibles efectes adversos que es produeixen en algunes persones vacunades.

"PROBABLE QUE ACABEM DELS PRIMERS"

"És molt probable, encara que cadascun organitza com creu que és millor, que acabem dels primers, perquè ho hem concentrat perquè no afecte el dia a dia, cosa que no ha passat en cap comunitat autònoma. No és una qüestió d'abans o de més tard, cadascun ho fa com pot, però creiem que el nostre model és molt contundent i arriba en bon moment", ha defensat.

D'altra banda, sobre la recomanació que va fer la Generalitat de declarar lectius els festius escolars de març (Falles i Magdalena) que finalment no va ser recollida pels consells escolars de ciutats com València i Castelló, el 'president' Puig ha assenyalat que la seua pretensió és "esborrar de l'imaginari col·lectiu allò que pot ser una festa alternativa".

Però, ha postil·lat, "no vol dir que hi haja una única mirada, cadascun ha de prendre decisions i no polemitzarem, però és ben cert que cadascun ha d'acceptar la seua responsabilitat, cada persona, no estem parlant de col·lectius, en aquesta causa comuna".

"SETMANES COMPLICADES"

El cap del Consell ha recalcat que el descens en la incidència de la pandèmia i la superació de la tercera ona ha sigut fruit d'"un esforç extraordinari" de la ciutadania i ha advertit que vénen "setmanes complicades que tenen un espai social més ampli". Per això, ha instat a ser "més conscients de la realitat que mai" i "mantindre una postura absolutament diferent de la d'altres Falles o Setmana Santa perquè ara no hi ha ni Falles ni Setmana Santa".

En aquest punt, Vicent Marzà s'ha mostrat convençut que "no es pot parlar de festes", sinó "de màxima prudència" i ha asseverat: "Mai agrairem prou com està ajudant la comunitat educativa a complir de manera escrupolosa els protocols i tant de bo el conjunt de la ciutadania ens comportàrem igual fora dels centres educatius que dins".

Per tant, "en aquests dies en què determinats municipis han determinat continuar amb el seu no lectiu local han de seguir amb les mateixes actituds de compromís i prudència que en els centres educatius". Per al conseller d'Educació, "bona mostra que no són no lectius habituals" és que el personal educatiu de València, per exemple, estarà el dia 16 vacunant-se. "No seran dies de festa, sinó de vacunació, d'avançar en la solució d'aquesta situació", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats