El Consell aprovarà aquest divendres una línia d'ajuda de 50 milions d'euros en crèdits participatius per a empreses

Amb aquest últim paquet de mesures financeres, estaran ja activats els al voltant de 400 milions d'euros contemplats en el Pla Resistir per a ajudar als sectors més afectats per la pandèmia de COVID-19

Guardar

puig-y-oltra
puig-y-oltra

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el ple del Consell aprovarà aquest divendres la regulació d'una línia per import de 50 milions d'euros en crèdits participatius de l'Institut Valencià de Finances (IVF) per a empreses amb dificultats econòmiques, la qual cosa permetrà activar l'última de les mesures financeres que conformen el Pla Resistir, dotat globalment amb al voltant de 400 milions d'euros i dirigit als sectors més afectats per la pandèmia de COVID-19.

Ximo Puig ha presidit en el Palau de la Generalitat la comissió de seguiment sobre les actuacions que s'estan desenvolupant en el marc d'aquest pla, una reunió en la qual han participat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

En concret, el pròxim ple del Consell aprovarà el marc jurídic en el qual s'engloben els préstecs participatius de l'IVF, que estaran dotats amb 50 milions d'euros amb l'objectiu de dotar de solvència a les empreses més afectades per la COVID-19. De fet, van destinats a empreses amb una situació economicofinancera límit, en concret, a negocis que tenen insuficiència de recursos propis. Els préstecs que poden sol·licitar-se oscil·len entre els 25.000 i els 800.000 euros i inclouran també, igual que els préstecs bonificats ja en marxa, un tram no reemborsable de fins al 30%. El termini de manca augmenta fins als dos anys i el de devolució, fins als 15 anys.

Tal com ha subratllat el president, es busca amb aquestes mesures que "cap empresa que tenia viabilitat en 2019 deixe de tenir-la ara" per la reducció de l'activitat ocasionada per la pandèmia, i que "no es perda cap lloc de treball" mentre es puga fer un "esforç conjunt". "Necessitem empreses valencianes, amb accionariat propi, que no hagen de ser venudes per falta de solvència", ha agregat Puig.

El cap del Consell ha destacat a més després de la reunió que ja s'han començat a pagar per part dels ajuntaments les ajudes del Pla Parèntesi i que pràcticament tots ells han publicat les bases per a sol·licitar aquests fons. Es tracta dels 160 milions del Pla Resistir que gestionen els municipis amb fons de la Generalitat, que ja ha aportat els 100 milions que sufragava, diputacions i ajuntaments i que es destinen als sectors més afectats per la pandèmia. La intenció és, ha agregat el president, que "totes les ajudes arriben de la forma més ràpida i àgil possible".

Respecte als préstecs bonificats de la línia Horeca, posats en marxa a la fi de gener, el president ha anunciat que ja s'han registrat més de 2.400 sol·licituds de les quals s'han resolt favorablement 183 expedients. 158 empreses ja han rebut la confirmació de l'aprovació dels préstecs per valor de 10,1 milions d'euros mentre que les 25 restants, per valor de 4,2 milions d'euros han resultat aprovats condicionats al fet que les empreses beneficiàries aclarisquen si es troben o no al corrent del pagament dels deutes amb l'Administració anteriors a 2019.

Quatre blocs d'ajudes

El Pla Resistir contempla quatre blocs d'ajudes amb un pressupost total de més de 400 milions d'euros. El primer dels blocs, amb 105 milions d'euros està dirigit a empreses, autònoms i autònomes i persones treballadores en situació d'ERTO.

El segon dels blocs és el fons de cooperació municipal COVID-19, per a la gestió de les ajudes Parèntesis, dotat amb 160 milions d'euros, dels quals 100 són sufragats per la Generalitat, i la resta, per les diputacions i els ajuntaments, i la distribució dels quals es realitza en funció del nombre d'autònoms i empreses dels sectors afectats i del nombre d'afiliacions a la seguretat social.

El tercer bloc d'ajudes del Pla Resistir està conformat pels nous instruments financers de l'IVF, en el qual s'inclouen els préstecs participatius, per import de 50 milions d'euros, que són els que s'aprovaran pròximament, i la línia Horeca, dotada amb 50 milions d'euros, consistent en préstecs bonificables amb trams no reemborsables de fins al 30%.

I, finalment, el quart bloc, que també està activat ja, consisteix en 19,7 milions d'euros en ajudes específiques per a sectors amb un perjudici sostingut durant tota la pandèmia, com les persones dedicades a l'artesania (7 milions) o al sector de l'oci (8 milions) i del taxi (4,7 milions).

Arxivat a:

Destacats