El Consell aprova el decret VTC malgrat les amenaces d'abandonar València

Els Vehicles de Transport amb Conductor hauran de ser contractats amb 15 minuts d'antelació i no podran ser geolocalitzats

Guardar

vtc_valencia
vtc_valencia

"El Consell ha aprovat el Decret llei pel qual es regula la prestació del servei de vehicles de transport amb conductor (VTC) que es desenvolupa íntegrament dins de territori de la Comunitat". Així ha començat la Vicepresidenta de les Corts, Mónica Oltra, a detallar la nova resolució que porta, com a principal mesura, un temps de contractació de 15 minuts per a poder realitzar els serveis.

Així, la Generalitat desoeix les amenaces de les plataformes Uber i Cabify que, abans de l'aprovació, van anunciar un possible abandó de València, encara que el decret regula els serveis interurbans.

Oltra ha volgut ressaltar que el context feia necessària aquest decret: "Recentment s'ha produït un increment considerable d'autoritzacions VTC en tot el territori nacional, que pot portar problemes de mobilitat, trànsit i ambientals. També pot generar un desequilibri entre oferta i demanda que deteriore el servei oferit i, per tant, perjudique els usuaris", ha detallat.

El servei s'haurà de contractar amb, com a mínim, 15 minuts d'antelació. A més, no podran circular en cerca de clients i tampoc podran estacionar en llocs de "concentració" o "generació de demanda", com poden ser Aeroports o Centres Comercials. Així, s'evita afavorir la captació de clients sense precontratación.

El Decret llei entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. També ha assenyalat que, a l'ésser un decret llei, ha de ser "convalidat per les Corts Valencianes" que, en estar dissoltes, serà la "Diputació Permanent".

La Consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha assenyalat que el Decret s'ha aprovat després d'obtenir tots "els informes favorables" necessaris. Destaca, entre ells, el del Servei d'Advocacia de la Generalitat Valenciana que assegura que s'aplicaran mesures que compleixen "escrupolosament la legalitat".

La Valenciana és ara la cinquena comunitat que regula el servei VTC, després d'Aragó, Euskadi, Illes Balears i Catalunya. "El text el que fa és fixar un marc estable que garantirà el dret de la ciutadania a usar aquestes formes de transport en condicions òptimes i equilibrades, tant taxi com VTC", ha assegurat la Consellera.

Competències dels ajuntaments

Salvador ha recordat que la Generalitat va obrir a l'inici de l'any "un procés de participació pública" amb reunions amb totes les parts implicades per a abordar el text aprovat. Ha assenyalat a més que és l'Estat "el que va habilitar a les comunitats autònomes i als ajuntaments a modificar les condicions d'explotació" de VTC donat el seu augment en tot el país. "Un sector que no està tan reglat com el del Taxi, que sí que està sotmés a una forta regulació", ha afegit. Hui dia, en la Comunitat hi ha 4.695 llicències de taxi i 377 de VTC.

Des de Conselleria consideren que l'augment de les llicències VTC afecta de forma "immediata i significativa" l'ordenació del transport "en l'àmbit urbà i interurbà", per la qual cosa es feia necessari aquest nou marc legal.

El nou Decret centra la regulació en la seua competència, que és el transport interurbà, per la qual cosa deixa als ajuntaments "que regulen i intervinguen en l'àmbit urbà".

Una altra de les principals mesures és, a més de la precontratació de mínim 15 minuts, la necessitat de disposar una llicència expedida per la Conselleria relativa a cada vehicle que haurà de ser visible mitjançant un distintiu. El temps de precontratació i servei haurà de constar en un registre, encara que s'exceptua "els serveis que s'hagen de realitzar de forma immediata com a conseqüència d'emergència en carretera".

Els vehicles VTC no podran realitzar el servei de taxi de buscar clients en la via pública, ni "propiciar la captació de persones" que no hagen contractat el servei amb anterioritat. En relació a això, es prohibeix la visualització de la geolocalització del vehicle per als possibles clients i estacionar en la via pública.

La norma contempla, a més, aspectes relatius al canvi climàtic. Cada vegada que se substituïsca un dels vehicles amb llicència VTC, el nou haurà de ser híbrid o funcionar mitjançant algun mètode "sostenible", com pot ser amb gas o elèctric.

Destacats