El cas Imelsa agafa corredissa: tres peces a un pas de judici després de dos anys de paralització

Guardar

IMELSA
IMELSA

El conegut com a cas Imelsa, que es va destapar fa ara cinc anys i que afecta, entre altres càrrecs públics, a l'expresident de la Diputació i del PP de València, Alfonso Rus, i al subdelegat del Govern a València, Rafa Rubio, ha passat per diversos alts i baixos judicials i en els últims mesos està agafant corredissa: s'han dictat tres ordres de processament des de gener.

Va ser en 2014 quan Esquerra Unida va portar a la Fiscalia uns enregistraments efectuats per l'autodenominat 'yonki dels diners', Marcos Benavent, en les quals es destapaven suposades irregularitats en Imelsa, i el gener de 2016 quan es van practicar les primeres detencions.

En total, una desena de peces en aquest procediment, una d'elles molt mediàtica que es va emportar per davant a quasi tots els regidors del PP a l'Ajuntament de València per un presumpte blanqueig de capitals de 50.000 euros, l'anomenat 'pitufeo'. Es tracta de la peça A, la instrucció de la qual està acabada.

I des de gener d'enguany també s'han dictat ordres de processament en tres peces més: el primer, al gener, en relació amb Thematica; el segon i el tercer en aquesta mateixa setmana i són els relatius als 'zombis' d'Imelsa i Ciegsa i al 'call center'.

Sobre Thematica, la peça sobre la qual s'ha dictat la primera ordre de processament en aquesta causa, hi ha encausades nou persones, entre elles, L'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent i l'exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Moncada amb el PP Juan José Medina.

S'ha investigat la possible existència d'un concert entre determinats membres de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament --en mans llavors de la morta María José Alcón-- i l'investigat Rafael García Barat, administrador únic de Thematica, per a adjudicar contractes de manera discrecional en 2008 i 2009, concretament en relació amb el servei de Bibliobús a mercantils relacionades aquest últim.

Encara que García Barat era l'administrador, Benavent tenia participacions (prop d'un 40%) en l'empresa a través d'un contracte privat que no va arribar a formalitzar-se en el Registre Mercantil.

El pressupost real per a l'execució del Bibliobús era de 89.431 euros, per la qual cosa havia d'haver sigut tret a oferta pública. No obstant això, es va fragmentar en imports inferiors a 18.000 euros, import màxim per a ser considerat contracte menor, que es van adjudicar a una altra empresa de García Barat, Liberty Iceberg, i a Thematica. La jutgessa estima que en aquest cas el perjudici econòmic ocasionat a l'Ajuntament de València va ascendir a 53.364,18 euros, en ser el cost real dels serveis prestats per al Bibliobus de 35.955,38 euros.

La segona peça que compta amb ordre de processament --es tracta realment de dues peces, ja que es van aglutinar, la B i la F-- està relacionat amb els 'zombis' en Imelsa i Ciegsa i es dirigeix, entre altres, contra Rus i l'actual subdelegat del Govern a València, Rafael Rubio, llavors diputat provincial.

També està encausat l'exsecretari autonòmic Máximo Caturla; l'exdiputat provincial Salvador Enguix (PP), dos exalcaldes i un exregidor. S'estima que Rus, el seu llavors cap de gabinet, Emilio Llopis, Benavent i Caturla van utilitzar Imelsa "en benefici propi" i van contractar treballadors "per a respondre a favors sol·licitats per terceres persones".

La tercera peça que compta amb acte de PA és la D, relativa a presumptes irregularitats detectades en l'adjudicació i prestació d'un servei de 'call center'.

En ella estan processats el mateix Rus, Benavent i altres sis persones més. Els fets es remunten a maig de 2013, quan Imelsa va adjudicar a Servimun SL el contracte per a la prestació de serveis a través d'un centre d'atenció multicanal (telefònica i telemàtica) als contribuents dels municipis que delegaven en la corporació provincial la gestió i recaptació tributària. D'acord amb la informació recaptada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, l'adjudicatària va percebre d'Imelsa entre agost de 2013 i gener de 2016 un total de 930.000 euros per aquest contracte.

Després d'aquesta espenta, queden pendents de resoldre altres peces relacionades amb el suposat blanqueig d'1,8 milions d'euros que Rus va poder realitzar a través d'un entramat societari amb seu al Brasil mitjançant la compravenda simulada d'accions; els contractes de la Regidoria de Cultura dirigida per María José Alcón per a la rehabilitació de les Torres de Quart, els ponts de Serrans i edicions de la Mostra; i la investigació oberta per presumpte alçament de béns i blanqueig de capitals de Máximo Caturla, entre altres.

Destacats