El Botànic marca els objectius del pròxim semestre amb una causa comuna: frenar l'efecte COVID

El president, Ximo Puig, ha demanat que totes les administracions i la ciutadania rebutgen la confrontació per a recuperar-se del efectes de la pandèmia

Guardar

WhatsApp Image 2020-10-03 at 13.26.46
WhatsApp Image 2020-10-03 at 13.26.46

El Botànic ja té marcats els seus pròxims objectius per als pròxims mesos, amb la voluntat comuna d'anar de la mà per a la recuperació de la Comunitat Valenciana davant els efectes de la pandèmia del coronavirus. Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, ha destacat la importància de fugir de la confrontació i treballar en conjunt no sols des de les administracions públiques, sinó també des dels diferents sectors i actors que conformen la societat valenciana.

Així ho ha reivindicat aquest matí com a conclusió al Seminari de Govern de Tardor 2020, una cita que va començar amb el primer mandat del govern del Botànic i que té com a missió analitzar i planificar els objectius en els quals ha de treballar el Consell durant els pròxims sis mesos. En aquesta ocasió, el seminari ha sigut més curt i ajornat a la tardor per la pandèmia del coronavirus i els escenaris han sigut Aiora i Cofrents.

Puig ha assenyalat que entre ahir i hui s'ha avaluat el compliment dels objectius marcats en l'últim seminari - es va celebrar al febrer a Dénia - i s'han projectat els següents reptes "amb una causa comuna: acabar amb la pandèmia". Per a això, ha explicat, "cal aconseguir la quantitat més gran de recursos possibles, tant de la Unió Europea (UE) com del Govern d'Espanya i els propis de la Generalitat Valenciana".

En concret, la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha explicat que el Consell ha complit amb el 56% dels objectius marcats en el Seminari d'Hivern de febrer, "un percentatge inferior als anteriors perquè el govern s'ha bolcat a atendre la pandèmia del coronavirus, lògicament", ha valorat. Això suposa el compliment del 71% dels propòsits marcats en el conjunt de la nova legislatura.

"En aquest seminari atípic en el qual fem balanç i rendim comptes de les actuacions davant la ciutadania, concloem que hem governat amb coherència i basant-nos en la planificació, a diferència d'altres governs, des que va començar la pandèmia", ha declarat la també portaveu del Consell.

Avanços en la sostenibilitat, recuperació i protecció dels sectors i acabar amb la COVID-19

Així, Oltra s'ha centrat a explicar quins són els dos objectius de cadascuna de les conselleries per als pròxims mesos, fins que se celebre un nou Seminari del Consell. Els avanços en la sostenibilitat, la recuperació i protecció dels sectors econòmics de la Comunitat Valenciana i frenar l'avanç del coronavirus són els principals eixos en els quals el Botànic ha promés treballar.

En el cas de Presidència, Ximo Puig posarà en marxa una oficina de recuperació que s'encarregue de captar recursos europeus i del Govern d'Espanya i d'unir als actors públics i privats de la societat valenciana. A més, posarà en marxa el programa 'Viatgem', l'anunciat 'bono-viatge' amb el que es pretén impulsar el turisme a la regió amb un estalvi de fins al 70% i 600 euros per a les persones majors d'edat empadronades en la Comunitat que viatgen dins del territori.

Igualtat i Polítiques Inclusives, amb Mónica Oltra al capdavant, atendrà principalment les persones majors. Ho farà a través del programa 'CuideM', amb el qual s'ampliarà i millorarà l'atenció integral a les persones majors amb una nova estratègia basada en el bon tracte, l'envelliment actiu, l'acompanyament en el duel o l'ampliació d'infraestructures per a la seua atenció. En segon lloc, s'avançarà en el Mapa de necessitats de Serveis Socials per a millorar les infraestructures basant-se en el dèficit que mostra el document. Es prestarà especial atenció a les zones en risc de despoblació.

En el cas de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, s'impulsarà el desenvolupament normatiu per a la mobilització dels habitatges buits en mans de grans forquetes perquè aquests habitatges "servisquen de llar per a les persones", ha explicat Oltra. El segon dels seus objectius serà l'ampliació del parc públic d'habitatge amb la constitució de la Xarxa per a l'ampliació del parc Públic Municipal, sumant més ajuntaments.

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic elaborarà el Pla Estratègic de Transformació Digital de l'Administració de la Generalitat i treballarà en la recuperació del teixit productiu valencià amb el desenvolupament d'instruments financers.

A més, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública s'ha compromés a reactivar la justícia amb un pla de digitalització per a celebrar judicis telemàtics i reforçar els recursos humans i agilitar el servei. A més, es posarà en marxa el Projecte de la Unitat Valenciana d'Emergències (VE), per a millorar les infraestructures relacionades amb aquesta qüestió i evitar danys com els que va suposar la DANA o la borrasca Gloria.

Per part seua, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport realitzarà el seminari d'infraestructures educatives innovadores per a millorar l'eficiència energètica dels centres educatius i reduir la seua petjada de carboni i organitzarà les jornades 'La cultura és segura' per a ajudar els sectors culturals a adaptar-se als models de gestió que exigeix la nova realitat sanitària.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública executarà els processos selectius de les ofertes públiques dels anys 2017, 2018 i 2019 i, per a reforçar el sistema i garantir l'estabilitat dels i les professionals de la sanitat pública valenciana, es convocaran més de 12.000 places per a totes les categories professionals. A més, es treballarà en el Pla d'Actuació post estat d'alarma en la Comunitat per a una correcta prestació del servei assistencial davant els rebrots de la malaltia.

Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per part seua, elaborarà un Pla Estratègic del Comerç i Artesania de la Comunitat Valenciana (PIGA), que entre 2021 i 2025 ajudarà els seus comerciants a millorar en competitivitat, innovar i digitalitzar-se. Així mateix, crearà l'Observatori de Simbiosi Industrial (OSI) com a actor intermedi entre les empreses per a aprofitar residus i reduir la necessitat de matèries primeres.

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica treballarà en els pròxims mesos en l'inici del Pla d'Inversions de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR), amb el qual es realitzaran obres de millora dels sistemes de sanejament per a reutilitzar les aigües i modernitzar les depuradores. I crearà la Comissió Tècnica permanent de desenvolupament de la Llei d'Estructures Agràries Valencianes.

En el cas de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, s'ampliarà la xarxa d'aparcabicis segures en les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) perquè els usuaris i usuàries puguen acudir amb bicicleta i s'aprovaran els estatuts de l'Agència Valenciana de Protecció del Territori (AVPT), que té com a objectiu vetlar per l'ús racional i legal del sòl.

D'altra banda, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital crearà l'Observatori de Bretxa Digital per a analitzar la situació en la Comunitat Valenciana i establirà les bases de la Institució Valenciana per a la Incorporació d'Investigadors i Investigadores d'Excel·lència.

Finalment, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica posarà en marxa el projecte pilot de rendició de comptes de l'acció de govern perquè la ciutadania consulte la informació que desitge i iniciarà un procés participatiu del Vé Pla Director de la Cooperació Valenciana.

Destacats