El 10N, el pla d'ajust i les arques de la Generalitat, en la primera sessió de control a Puig de la legislatura

Guardar

Puig_plenoenero
Puig_plenoenero

El 'president' de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, respondrà aquest dijous, 26 de setembre, en Les Corts a diverses preguntes relacionades amb les conseqüències de les eleccions generals per a la Comunitat, el pla d'ajust del Consell i la situació financera de l'administració autonòmica.

En la primera sessió de control de la X legislatura, Puig donarà compte d'aquestes qüestions plantejades per Unides Podem-Esquerra Unida, PP i Ciutadans (Cs), respectivament, segons han anunciat els grups aquest dilluns.

En concret, la pregunta de la portaveu 'habitada', Naiara Davó, fa referència a les conseqüències que tindrà per a la Comunitat la nova cita electoral a Espanya del diumenge 10 de novembre, després de la investidura fallida del president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Per part de l'oposició, la presidenta del PPCV i síndica del grup 'popular', Isabel Bonig, inquirirà al cap del Consell respecte a com valora la situació econòmica-financera de la Generalitat Valenciana.

I de la bancada 'taronja', el líder de Cs en la Comunitat i portaveu del grup, Toni Cantó, vol saber "en quines conselleries i de quina forma repercutirà en el Consell les retallades pressupostàries de més de 450 milions d'euros anunciats pel Ministeri d'Hisenda".

El curs parlamentari arrancarà amb la novetat que el grup socialista tornarà a preguntar al 'president' i líder del PSPV, Ximo Puig, en la sessió de control, amb el que les interpel·lacions passen de quatre a sis després de l'entrada de Vox.

Després de les dues setmanes de compareixences de consellers per a explicar els seus objectius fins a 2023, el ple d'aquesta setmana se centra exclusivament en les propostes i les interpel·lacions ordinàries, amb el que les peticions de comissions es deixaran per a la següent sessió, segons va acordar la setmana passada la junta de portaveus.

PRIMERES PROPOSTES

Un dia abans de la sessió de control, el debat girarà aquest dimecres 25 en torns a propostes de caràcter social, com la de Vox sobre l'obligatorietat de les banderes oficials en instituts. Cs mostrarà la seua "preocupació" pel calendari per a "acabar amb les llistes d'espera i els barracons", a més de preguntar al conseller d'Educació, Vicent Marzà, "quina és la política lingüística i si segueix en la mateixa línia".

Ja del Botànic II, Unides Podem vol que Les Corts donen llum verda a una proposició no de llei (PNL) per a condemnar la gestació subrogada, una proposta que porta a la resta de parlaments autonòmics.

I de Compromís, una altra PNL per a "introduir el dret civil valencià", una qüestió que "afecta milers de valencians per totes les normes relatives a matrimonis i parelles de fet que han sigut tombades pel Tribunal Constitucional".

Arxivat a:

Destacats