Edificant arriba a 253 municipis i adjudica més de 724 milions d'euros

La Conselleria d’Educació preveu que enguany s’executen obres per valor de 317 milions d’euros

Guardar

CEIP- 103
CEIP- 103
El Pla Edificant, que recull la delegació de competències de la Generalitat Valenciana als consistoris per a agilitzar la construcció i millora de centres educatius, ja ha arribat a 253 municipis valencians. En la Conselleria d'Educació detallen que des de l'inici del pla en 2018 s'han signat 529 actuacions que comprenen, en concret, 724,7 milions d'euros. El Conseller d'Educació, Vicent Marzà, va assegurar en una entrevista a València Extra que 2019 es tancaria amb una execució, en un any, "superior a quatre" de l'anterior govern popular.El Pla Edificant va nàixer després del 'desbordament' que va trobar la Conselleria en intentar abordar l'estat dels centres educatius valencians, amb desperfectes per falta de manteniment acumulats i milers de barracons. Relacionat amb l'època de l'antic pla per a la millora d'escoles, l'empresa Ciegsa, que va resultar ser un 'punt calent' de la corrupció del PP valencià, amb 1.130 milions en sobrecostos i un deute de 1.700 milions d'euros. L'actual pla funciona per certificats d'obra; els municipis liciten, adjudiquen la redacció dels projectes, la direcció de l'obra i l'execució. No obstant això, després de l'arribada de certificacions de les delegacions de construcció, és Educació qui paga directament.
Dels més de 724 milions, la majoria han sigut sol·licitats per poblacions de la província de València, amb quasi 333 milions. Li segueix Alacant, amb quasi 292 milions i Castelló, amb quasi 100. Quant als diners que ja han sigut abonats, ha anat destinat a 122 consistoris. 25,2 milions d'euros entre 53 ajuntaments de València, 49 d'Alacant i 20 de Castelló.Per a enguany, des de la Conselleria té la previsió que arribaran certificacions per valor de 317 milions d'euros. Es tracta d'una suma, no obstant això, que en cas de no executar-se aquest any no es perdria, sinó que "es reprograma per a l'any següent".

Prefabricades

El Pla Edificant va arrancar en 2018 amb un pressupost inicial de 700 milions d'euros. No obstant això, donat l'alt nombre d'ajuntaments interessats i el muntant previst, l'abril de 2019 es va ampliar la dotació fins als 1.000 milions d'euros. Es tracta d'una estratègia per a "millorar el 50% dels 1.420 centres docents públics valencians" en set anys, és a dir, fins a 2024. Fins ara ja hi ha diners 'reservats' per a aquests 529 centres, un 37% del total.Un dels objectius principals és, com va detallar Marzà, acabar "amb els centres que estan íntegrament en barracons i de manera crònica": "Els barracons tenen sentit si l'obra ha començat, però no que hi haja escoles íntegrament en barracons, com ens trobàrem quan arribàrem, amb més de 8.000 xiquets i xiquetes sense els plànols fets", lamentava el Conseller. Esperen que, en 2022, puguen haver acomiadat els centres que porten, des de fa anys, en aules prefabricades.
Destacats