Dalmau coincideix amb el Defensor del Poble en la necessitat d'ampliar el parc públic: "Estem treballant sense demora"

El conseller avança que el concurs per a adquirir habitatges en municipis està en la seua “fase final” i la compra es formalitzarà a la fi de setembre

Guardar

dalmau
dalmau

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha manifestat aquest divendres que "coincideix amb el Defensor del Poble en la necessitat d'ampliar el parc públic" d'habitatge, al mateix temps que ha assegurat que s'està "treballant sense demora per a oferir allotjament temporal i de forma immediata a aquelles persones amb dificultats per a accedir a un habitatge".

Així s'ha pronunciat, en una nota facilitada a Europa Press, després que el Defensor del Poble sol·licitara al Consell en el seu informe de 2018 que cree un Parc d'Habitatge d'Emergència Social per a oferir allotjament temporal "de forma immediata" a persones i unitats familiars que es troben en "greu dificultat habitacional" davant "l'excessiva demora" a la qual han de fer front els sol·licitants d'habitatges públics protegits, que pot allargar-se anys.

Dalmau ha defensat que en els dos últims mesos s'ha assignat 30 habitatges protegits en tota la Comunitat "aplicant criteris socials que prioritzen als col·lectius amb majors dificultats per a accedir a un habitatge digne", ha indicat en un comunicat.

El conseller afirma que coincideix amb el Defensor del Poble també en la "necessitat de contemplar noves vies". "De fet, des de la Conselleria estem duent a terme polítiques orientades a aconseguir una gestió més homogènia del parc d'habitatge global de la Generalitat", ha assegurat.

En aquest sentit, ha explicat que "una altra de les fórmules que s'aplicarà és el concurs per a l'adquisició d'habitatges en municipis, de manera que es puguen incorporar al parc públic de la Generalitat i destinar-les a lloguer social i assequible".

Referent a això ha anunciat que "el concurs es troba en la seua fase final i s'espera que a la fi de setembre es procedisca a la formalització del contracte de compravenda dels habitatges que finalment es puguen acollir a aquest pla".

EL FINANÇAMENT, "PRINCIPAL DIFICULTAT"

El titular d'Habitatge ha subratllat que "la falta de finançament que pateix la Comunitat" és la "principal dificultat per a executar i finalitzar les obres en diversos edificis".

No obstant això, ha reivindicat "el treball i l'esforç portat a terme per la seua predecessora --l'exconsellera d'Habitatge Maria José Salvador-- com també les iniciatives que s'estan emprenent hui dia, com és el cas de les obres de terminació d'un edifici de 42 habitatges protegits a Asp i el cost dels quals ascendeix a 2,5 milions d'euros".

Ha destacat també el "compromís aconseguit amb el Ministeri de Foment perquè col·labore en el finançament per a acabar de construir un edifici de 184 habitatges en el barri de la Torre de València, que es va deixar inacabat fa ja una dècada".

REUNIONS AMB LA PAH

El vicepresident segon ha recalcat que des de la seua arribada al Consell ha mantingut diverses reunions amb representants de la PAH. Ha posat l'accent que "també des de la PAH han transmés peticions en matèria d'habitatge".

"La primera, solucionar el problema dels desnonaments, i referent a això estem elaborant un protocol d'emergència habitacional en els casos específics de desnonaments. Aquest protocol estarà funcionant ben aviat", ha anticipat.

Es tracta, ha assenyalat, d'"estandarditzar els mecanismes per als ajuntaments que han de fer front als desnonaments i en particular perquè cap persona en la nostra Comunitat es quede sense sostre". "La segona, sobre la necessitat de lloguer social", ha indicat.

Dalmau ha assegurat que el govern valencià està "estudiant i valorant" aquestes propostes. "Amb aquest objectiu hem mantingut una trobada amb la Sareb. A més, comprarem habitatges a particulars en aquelles ciutats i municipis amb una important emergència habitacional", ha assenyalat.

El responsable d'Habitatge ha destacat que una tercera petició que va traslladar la PAH és la de limitar el preu dels lloguers. "Un tema que hem tractat en les entrevistes que hem tingut tant amb l'alcalde de València, Joan Ribó, com amb el director de l'Agència de Turisme, Francesc Colomer, per a atallar la problemàtica dels pisos turístics il·legals perquè estiguen en el marc legal de la normativa vigent", ha indicat.

En l'actualitat, la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica gestiona --a través d'EVha-- els 12.676 habitatges del parc públic de la Generalitat. D'elles, 6.781 estan en lloguer social i altres 1.071 estan en lloguer assequible.

Destacats