Crisi i 'partidisme': defensar l'empresa de la listeriosi o aprofitar inundacions

Isabel Bonig va arribar a assenyalar que “es notava” on hi havia alcaldes del PP perquè hi havia menys destrosses per la gota freda

Guardar

inundaciones
inundaciones

La gestió de les crisis són moments especials en qualsevol empresa, entitat o govern. El valencià va passar -i continua- en una per les greus inundacions que van causar la Gota Freda a mitjan setembre passat. Una situació que l'oposició, liderada pel PP, ha aprofitat per a fer crítiques contra la gestió del Botànic; la mateixa formació que no va reconéixer errors en defensar, en un primer moment, l'empresa responsable del brot de listeriosis.

"Es nota on hi ha alcaldes del PP", va dir la presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig. Unes paraules que, pel seu context, van anar durament criticades. La líder popular es va pronunciar així a Oriola a penes uns dies després de les greus pluges que van deixar un balanç de sis morts. Bonig va assegurar en aquestes declaracions que "es notava" on els alcaldes eren d'altres partits, perquè hi havia, va assenyalar, més destrosses.

Una de les localitats a assenyalar per Bonig va ser Benferri. Allí és alcalde Luis Vicente Mateo, pel PSPV; la política va assenyalar que per una qüestió de qui portava l'alcaldia es veia que "no hi ha tanta agilitat" a l'hora de netejar i reconstruir: "Sembla allò una zona de guerra".

Reclamacions contradictòries

Divendres passat, el Consell va aprovar ajudes per a ajudar als afectats de la DANA a aconseguir una alternativa d'habitatge mitjançant ajudes al lloguer, 20 dies després que finalitze l'episodi. Només sis dies després de la fi de les pluges, el Consell va aprovar una primera partida d'ajudes directes a ajuntaments i particulars afectats per la gota Freda; una primera tanda de 23,5 milions d'euros. A escala nacional, el Congrés dels Diputats aprovava donar ajudes a la Vega Baixa pel mateix assumpte, només quatre dies després. Ara, el Consell ha assenyalat que es 'escapen' de les retallades que s'imposen per l'infrafinançament 80 milions destinats, també, a les inundacions.

No obstant això el PP va reclamar el tres d'octubre, amb ajudes ja llançades des del Govern Central i l'Autonòmic, que fora el de Madrid el que assumira els costos de la reconstrucció. Uns dies abans, el 27 de setembre, des de la Diputació d'Alacant el mateix partit reclamava a la Generalitat més rapidesa per a la concessió d'ajudes que ja s'havien iniciat.

'Als bous'

Per aquestes qüestions, els socialistes van enlletgir al PP que volguera traure un partit polític a les inundacions i danys produïts per la gota freda. "Hui no és el dia de fer política", va assenyalar el líder nacional dels populars el 13 de setembre, en una visita a les zones afectades. Tanmateix, això no va frenar les posteriors declaracions de Bonig sobre els supòsits majors danys allí on no governava el PP, o les reclamacions creuades als diferents governs, contradictòries entre si.

Es tracta de la mateixa formació que, en la recent crisi per la listeriosi a Andalusia, va tardar diversos dies a llançar l'alerta malgrat tindre informació sobre ella, va defensar a l'inici a l'empresa responsable, va proposar una foto a una parella que havia avortat pel bacteri el dia que tingueren un altre, i fins i tot va defensar al responsable de Salut que va anar als bous en plena crisi.

Destacats