El Consell lluita contra la inflació amb quatre tipus de mesures centrades en rebaixa de taxes i d'IRPF, ajudes al transport i a sectors específics

La Comunitat Valenciana registra a l'octubre la taxa d'IPC més baixa des que al febrer es va produir la invasió de Rússia a Ucraïna

Guardar

Ana Berenguer, directora general d'Anàlisi
Ana Berenguer, directora general d'Anàlisi

El Consell té en marxa en l'actualitat quatre tipus de mesures per a lluitar contra la inflació i alleujar els efectes que està tenint la pujada de preus, agreujada per la invasió de Rússia a Ucraïna, sobre les famílies i les empreses. Es tracta d'accions orientades a rebaixar les taxes i l'IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques), d'ajudes al transport i de subvencions a aquells sectors i col·lectius que més estan patint la crisi.

"Hem dissenyat un full de ruta clar que es va iniciar l'any passat, que continuarà amb més mesurades en 2023 i que naix del consens i el diàleg amb els principals implicats. Es tracta d'una bateria de mesures dirigides a defensar a la classe mitjana treballadora i a la majoria social i ajudar-lo quan pitjor ho està passant", ha explicat la directora general d'Anàlisi.

La Generalitat, en col·laboració amb la FVMP, va impulsar la setmana passada el cim 'Aliança Valenciana contra la Inflació', en la qual municipis, diputacions i agents socials han posat en comú mesurades per a pal·liar els efectes de l'escalada de preus. "Som conscients de la importància de dissenyar accions conjuntes i ben coordinades", ha apuntat Ana Berenguer.

"La invasió de Rússia a Ucraïna va suposar un punt d'inflexió, i va disparar el cost de l'energia, de matèries primeres industrials i molts productes de consum i serveis", ha assenyalat Ana Berenguer.

L'Índex de Preus al Consum (IPC) de la Comunitat Valenciana s'ha situat en el 7,2% el mes d'octubre, xifra que constitueix l'indicador més baix des que es va produir la invasió de Rússia a Ucraïna al febrer d'enguany, segons les dades fetes públiques per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'indicador d'IPC de la Comunitat Valenciana d'octubre (7,2%) contrasta amb el registrat en mesos precedents en aquesta autonomia. Així, al setembre va ser del 9% i a l'agost i juliol es va situar per dos mesos seguits en el 10,9%, en el que constitueix la xifra més alta des de l'esclat del conflicte al febrer.

"Des de la Generalitat Valenciana prenem aquestes xifres amb cautela i esperem que la tendència descendent continue progressant, Encara que les últimes dades d'octubre la situen una dècima per davall de la d'Espanya i és ja 1,8 punts inferior a la registrada al setembre, la inflació continua estant en taxes molt elevades", ha assenyalat Berenguer. "Ens preocupa particularment l'evolució dels preus dels aliments i dels carburants, totes dues amb taxes d'inflació superiors 16%", ha apuntat la directora general.

Es prorroga la rebaixa del 10% de totes les taxes

Entre les mesures de la Generalitat per a alleujar els efectes de la inflació, destaca la rebaixa del 10% de totes les taxes i preus públics vigent en Comunitat Valenciana des de juny d'enguany i la pròrroga del qual, fins a agost de 2023, va ser anunciada en el cim de l''Aliança Valenciana contra la Inflació pel president de la Generalitat, Ximo Puig.

"Aquesta mesura, pel seu caràcter transversal, afecta un gran nombre de prestacions i serveis subministrats per les administracions públiques. Amb aquesta rebaixa des de la Generalitat volem ajudar en un moment com l'actual, en el qual la inflació està elevant notablement les despeses domèstiques", ha explicat Ana Berenguer.

Menys impostos

Des del Consell també s'ha reduït el tram autonòmic de l'IRPF a aquelles persones amb ingressos inferiors a 60.000 euros anuals, una mesura que permetrà, en la pròxima declaració de la renda, que 2,3 milions de valencians i valencianes, el 97,3% dels contribuents, paguen menys impostos.
També s'han elevat un 10% els imports del mínim exempt de tributació personal i familiar i un 10% més l'import de totes les deduccions del tram autonòmic de l'IRPF.

Ajudes al transport

Una altra de les línies d'acció del Consell han sigut les ajudes a les famílies i als joves, per ser uns dels col·lectius que pitjor ho estan passant amb la crisi. Destaquen les mesures posades en marxa per a fer front a la pujada de preu dels combustibles i facilitar la seua mobilitat.

Així, s'ha establit la gratuïtat del transport públic als menors de 30 anys fins al pròxim 15 de gener, de manera que en aquests moments 211.000 joves gaudeixen ja d'un abonament de transport gratuït de la Generalitat. El Consell a més finança el 50% del cost dels autobusos urbans dels municipis que s'estan sumant a la mesura.

D'altra banda, a l'inici de l'any també es va posar en marxa la targeta SUMA en l'àrea metropolitana de València, la qual cosa va suposar descomptes de fins al 55% i en el TRAM d'Alacant es van reduir preus fins a un 50%. Així mateix, per a reforçar aquestes mesures que impacten en tots els usuaris, a partir de setembre a aquests preus se li ha aplicat un 30% de descompte addicional, que es prolongarà durant tot 2023.

"L'objectiu principal és facilitar la mobilitat, pese a l'encariment del combustible, i a més fomentar l'ús del transport públic col·lectiu, com un mitjà més segur, fiable, còmode, econòmic i sostenible que el cotxe particular", ha assenyalat Ana Berenguer.

Subvencions per a sectors més afectats

Des de la Generalitat també s'han posat en marxa iniciatives per als sectors que més estan patint l'escalada de preus. Així, entre altres mesures, la ceràmica disposarà de 2 línies per import de 110 milions en ajudes i crèdits.

Una d'aquestes línies, dotada amb 50 milions dirigits a cobrir les necessitats de liquiditat més urgents del sector, es publicarà dilluns que ve en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), tal com va anunciar aquest dissabte el president de la Generalitat, Ximo Puig.

La Generalitat també ha fet costat als hotels valencians amb el programa de l'Imserso. Així mateix, contínua el Bo Viatge a través del programa Viatgem CV.

Per al sector de les gasolineres, el Consell ha posat en marxa la línia de finançament bonificat IVF-Productes Energètics perquè les estacions de servei de la Comunitat Valenciana poden assumir la bonificació de 0,20 euros per litre del Govern central, sense que això supose tensions per als seus negocis.

Un altre dels col·lectius que més atenció ha rebut, precisament per la seua vulnerabilitat enfront de les crisis, és el col·lectiu d'autònoms, que s'ha pogut beneficiar, entre altres mesures, d'ajudes directes de 300 euros per a pal·liar l'increment dels costos energètics.

Altres mesures

Des de la Generalitat també s'han actualitzat amb l'IPC totes les modalitats de les prestacions de la Renda Valenciana d'Inclusió, la qual cosa suposa un increment del 5,5% de les quantitats establides perquè les persones destinatàries no perden poder adquisitiu.

Així mateix, el Consell ha simplificat i agilitzat els tràmits administratius per a afavorir la instal·lació d'energies renovables en la Comunitat Valenciana. L'objectiu és reduir la dependència energètica de l'autonomia i contribuir a l'ús d'energies netes.

Finalment, la Generalitat ha creat l'Observatori de Preus de Consum que té com a objectiu construir un sistema públic d'informació i seguiment dels preus dels productes, béns i serveis amb major impacte en el consum de la ciutadania.

Destacats