Compromís proposa tornar a les rebaixes tradicionals per afavorir el xicotet comerç i les PIMES del tèxtil i el calcer

Aitana Mas: "la liberalització del període de rebaixes només ha beneficiat les grans superfícies i ha perjudicat la resta de sectors implicats, inclosos els consumidors"

Guardar

Aitana Mas, portaveu adjunta de Compromís en Les Corts
Aitana Mas, portaveu adjunta de Compromís en Les Corts

La portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, ha presentat una proposició no de llei en Les Corts amb què s'insta al govern central a recuperar el concepte original de rebaixes, regulant que aquestes es tornen a limitar als períodes tradicionals de gener i juliol, eliminant l'Article 25 del Real Decret-Llei 20/2012, pel qual es va liberalitzar el període històric de rebaixes.

Segons explica Mas "es tracta d'una proposta per mantenir l'equilibri entre la competència i l'especial protecció del xicotet comerç i les PIMES de sectors com la moda, el tèxtil o el calcer valencianes i del conjunt de l'Estat, ja que, passats 8 anys, podem constatar que la liberalització de les rebaixes només ha fet que beneficiar a una reduïda minoria, com són les grans superfícies, i perjudicar a la resta de sectors implicats.

Amb aquesta iniciativa Compromís també reclama que les comunitats autònomes recuperen les competències per poder adaptar aquests períodes de rebaixes a les condicions i necessitats de cada territori. Mantenint la possibilitat que aquests períodes puguen ser modificats si s'altera notòriament el context habitual en el qual es celebren les rebaixes, com podria ser el cas de la pandèmia provocada per la Covid-19, o els cada vegada més freqüents canvis en el clima que alteren les condicions de la temporada.

Per a Mas "s'ha de recordar que tradicionalment les rebaixes han suposat un període en el qual indústries com la moda, el tèxtil o el calcer, en acabar una temporada, ofereixen els seus productes amb descomptes, per tal de vendre l'estoc que encara tenen disponible i donar pas als productes de nova temporada".

El juliol de 2012 es va aprovar el Real Decret-Llei que implicava la liberalització del període de rebaixes. La possibilitat d'oferir descomptes en qualsevol moment de l'any ha ocasionat una clara pèrdua d'efectivitat dels períodes clàssics i així com una reducció generalitzada de les vendes del comerç tradicional. Així mateix, el xicotet comerç ha tractat de sumar-se a l'onada d'ofertes que llancen al mercat els grans conglomerats empresarials, lliurant una batalla de preus contra la qual no té capacitat per competir.

D'igual manera, el fet de mantenir les ofertes al llarg de tot l'any desenvolupa una clara distorsió de la percepció dels preus per part dels consumidors que produeix que s'allunyen del clima de confiança que fins ara s'havia generat en aquests sectors.

Aquests fets, que ja de per si són un important obstacle per al sector, cobren encara més rellevància en un context de crisi econòmica com el que vivim. És per aquest motiu que des de diferents associacions que representen els interessos del xicotet comerç han reclamat en successives ocasions la reversió de la normativa estatal pel que fa a la liberalització del període de rebaixes. Amb això es pretén recuperar l'efecte positiu que aquest fenomen ha generat històricament sobre el comerç i el consum.

"Conservar el nostre ecosistema comercial i industrial és una necessitat ineludible per tal de garantir el progrés de la nostra societat, de la nostra economia i del nostre poble. Per això, hem d'eliminar aquells obstacles que atempten contra el desenvolupament de l'activitat d'aquests sectors i el benestar general. Permetre la possibilitat que el xicotet comerç i les autonomies puguen plantejar el que seria el pròxim període de rebaixes sense aquests obstacles suposa retornar-li al sector unes garanties i una estabilitat que mai haurien d'haver perdut", ha conclòs la portaveu adjunta de Compromís.

Destacats