Compromís proposa suprimir noves llicències a salons de joc per cinc anys

Graciela Ferrer ha assenyalat que aquesta "prioritària" Llei hauria d'incloure aspectes com estar a 1.000 metres o més de centres educatius

Guardar

graciela ferrer fran ferri vlcextrafoto carles desfilis-1
graciela ferrer fran ferri vlcextrafoto carles desfilis-1

"És urgent, essencial per a treballar un dels problemes de la societat; l'addicció al joc. És comparable a la dels 90 amb l'heroïna", ha assenyalat el síndic de Compromís, Fran Ferri, al costat de la diputada de la formació Graciela Ferrer que, amb la seua formació acadèmica i experiència, ha sigut l'encarregada de transmetre les esmenes al projecte de la nova Llei del Joc. Esmenes que proposen qüestions com allunyar els Salons de Joc a un quilòmetre de centres educatius, sanitaris i esportius -a més d'entre ells-. A més, amb caràcter retroactiu.

Ferri recorda que, amb la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos, es va aprovar una moratòria de sis mesos de les actuals limitacions de la Llei de Joc, que data de 1988. "Esperem que done temps, més que suficient, perquè isca la llei. És una de les més importants de la legislatura pel que tracta i ataca". Després que el projecte de la norma quedara paralitzat per l'avançament electoral, ara les formacions han de presentar, de nou, les seues al·legacions.

A diferència d'altres iniciatives legislatives, els tres socis del Botànic presenten les seues esmenes per separat. Una qüestió que Ferrer creu "normal", com ja s'ha donat en altres lleis d'especial calat, com la d'Estructures Agràries: "Es fa així per la seua importància i s'arribarà a acords sobre les esmenes dels diferents partits", ha afegit Ferri.

La primera esmena assenyalada per Ferrer, relativa al nom de la futura Llei, és senyal de l''esperit' que esperen que tinga: de "Llei de Joc" a "Llei valenciana de regulació del joc i prevenció i lluita contra el joc patològic". "La ludopatia és un problema social i sanitari, no sols per a les persones que el pateixen, sinó per a tot l'entorn. Implica la pèrdua del treball i fins i tot la comissió de delictes", ha justificat la diputada.

"Espais vulnerables"

Des de Compromís defensen que la Comissió del Joc, que ara tracta qüestions principalment fiscals i econòmiques, "s'òbriga" per a integrar qüestions "socials" i "sanitàries", amb professionals, experts i fins i tot representants d'associacions d'afectats. Una acció prèvia a la creació d'una Estratègia Valenciana Integral de Prevenció i Tractament del Joc Patològic: una línia d'"atac" contra l'addicció coordinada per la Conselleria competent en coordinació amb altres, que integra també els diferents agents socials de la comissió.

És respecte a les distàncies dels locals amb altres elements o ells mateixos el que més polèmica va causar en les passades esmenes i, de nou, ara. Igual que va demanar Unides Podem, des de Compromís proposen que aquests locals no puguen estar a menys de 1.000 metres de centres educatius, sanitaris i esportius -el projecte marca 700-. Com ha assenyalat Ferrer, aquests locals solen concentrar-se al voltant d'aquests centres públics, amb la subsegüent atracció de persones per l'afluència però, especialment, de joves i fins i tot menors d'edat. En relació amb això, també proposen la prohibició d'aquests locals en "espais vulnerables", tal com es categoritzen en l'Article 25 de la Llei de Serveis Socials Inclusius.

Per a Compromís, l'aplicació d'aquesta nova Llei ha de tindre caràcter retroactiu. L'habitual 'moratòria' perquè els locals s'actualitzen seria expressada per les autoritzacions vigents; quan s'hagen de renovar, si la seua ubicació o característiques no concorden amb la norma, no podran operar.

Sense noves autoritzacions

La Comunitat Valenciana és, al costat d'altres com Madrid, un dels territoris on més salons de joc i cases d'apostes s'acumulen, amb un creixent nombre de casos de ludopatia. Ferrer assenyala que, amb atenció a l'elevat número actual, s'ha d'establir "una moratòria de cinc anys" en què no puga obrir-se cap local nou d'aquestes característiques. Un temps que es dedicaria a "fer un estudi de l'impacte sociosanitari" i "establir limitacions al nombre d'espais de joc admissibles" en la Comunitat Valenciana.

En definitiva, han assenyalat Ferrer i Ferri, les esmenes tracten d'incidir i reforçar la lluita contra la ludopatia, especialment entre els menors d'edat i les persones excloses per addicció, així com prevenir nous addictes.

La norma també afectaria la Generalitat i, fins i tot, a mitjans de comunicació: Compromís proposa que no puga incloure's en cap mitjà de comunicació públic publicitat referent al joc, així com posar publicitat institucional en mitjans de comunicació que tinguen aquest tipus de publicitat.

Destacats