Compromís denuncia les "evasives" del Govern per a evitar el desmantellament de Castor

Guardar

Planta Castor
Planta Castor

Compromís denuncia que el Govern emet "evasives" per a evitar el desmantellament del projecte Castor, el magatzem subterrani de gas enfront de les costes de Vinaròs (Castelló), "quan disposa des de 2018 d'un pla previ de desmantellament de les dues plantes i estructures valorat en 260 milions d'euros".

Per al senador Carles Mulet, l'existència del pla previ, que "finalment" Compromís ha aconseguit obtenir, suposa "l'evidència clara que el Govern ha mentit a la ciutadania".

Quan la coalició exigia "tant a PP com PSOE que acabés per sempre amb aquesta estructura perillosa, contestaven amb evasives parlant de nous terratrémols i perills, amb la finalitat d'espantar a la ciutadania o dir que s'anava a fer un pla quan estava redactat des de feia un any", ha denunciat Mulet.

En aquest context, Compromís creu que "el pla previ comença ja mal insinuant que es deixaran per retirar desenes de quilòmetres del gasoducte del territori. No queda encara clar qui ha de pagar aquesta quantitat ingent de milions". A això se suma que "el pla d'hibernació ha excedit els dos anys previstos i els taps de seguretat arriben ja al final de la seua vida útil".

No obstant això, per a la coalició, "ha de ser Escal UGS, per planificar i desenvolupar un projecte ple d'errors, el responsable de retornar tot això a l'estat inicial, sense deixar-se ni una rosca, tal com obliga la 'Convenció OSPAR de Protecció de la Mar, Resolucions Internacionals i Directives'".

"VERGONYA DE L'ENGINYERIA EUROPEA"

Compromís recorda a l'administració el seu "grau de responsabilitat en tot el que ha ocorregut" i encoratja al fet que "sancione a Escal UGS i al grup principal, com és ACS, en cas que no desmantelle totes les instal·lacions per incompetència manifesta, ja que ha estat la vergonya de l'enginyeria europea i paradigma del poc respecte per la seguretat de la ciutadania".

Per tot això, l'exsenador de Castelló i candidat de Més Compromís Jordi Navarrete ha valorat el treball realitzat pel grup de senadors l'anterior legislatura reclamant canvis normatius, la creació d'una comissió de recerca que determine la responsabilitat de cada actor davant el "fiasco" de Castor i el desmantellament de les instal·lacions, perquè "aquest magatzem submarí i obstacle en alta mar no supose mai més un perill per al territori".

I és que, per a Compromís, "PP i PSOE han jugat a evadir responsabilitats i ara toca desmantellar d'una vegada, sense escatimar més en un territori que han maltractat amb un projecte injust, perillós i que va gaudir de totes les facilitats per a agilitar la seua implantació, canviant les aigües territorials, evitant estudis sísmics o signant encàrrecs clarament pensats a afavorir a l'empresa que desenvolupava el projecte, com era Escal UGS -ACS i Enagas-, per part espanyola i la canadenca CLP".

En aquesta línia, les portaveus de Compromís en les localitats litorals de Benicarló i Vinaròs, Marta Escudero i Paula Cerdà, han remarcat "el posicionament contrari al projecte des dels seus inicis, mentre els altres partits l'han tractat amb condescendència", i la "necessitat i urgència" d'acabar amb un projecte "que causa dolenta imatge a la destinació turística i manté la por a nous terratrémols".

"És necessari desmantellar, amb totes les garanties, sense ocultar mai més informació a la ciutadania, depurant responsabilitats i que no es pagui ni un cèntim més de diners públics a l'empresa causant de tot aquest despropòsit. La situació legal del dipòsit no pot estar demorant la seva eliminació".

Destacats