Compromís denuncia la cancel·lació de 7.494 trens entre 2016 i 2021

"El Govern oculta el nombre total de trens amb retards", afirmen

Guardar

Tren de Rodalies de Renfe
Tren de Rodalies de Renfe

Després d'haver-ho demanat fins a 34 vegades per mitjà de preguntes escrites al Govern, en les quals es negaven a aportar les dades totals, per fi se sap el número de les cancel·lacions de trens al País Valencià entre 2016 i 2021.

Fins ara, el Govern es limitava a aportar els percentatges i no els números com a tal, per intentar dibuixar un escenari de normalitat, que dista molt de ser certa. Així, ara per fi, se sap que en 2016 es van cancel·lar 1339 i durant els anys 2020 o 2021, a pesar d'una reducció dràstica del servei per la pandèmia es va aplegar als 2905 i 4408 respectivament. L'any més negre ha estat 2019, amb 7761 cancel·lacions, i tant 2017 com 2018 superen els 5000.

Per contra, el Govern continua sense voler aportar les dades totals d'endarreriments que estan patint els trens; tant de més de 15 minuts com inferior però superiors als 10 minuts "el Ministeri de Transport suspén dràsticament quant a funcionament democràtic, a més de ser un caos quant a gestió, viola sistemàticament la legislació que sotmet a l'executiu al control parlamentari de les Corts Generals, es nega a aportar. Per aquesta negativa, en la qual fins ara també s'incloïa saber els totals de les cancel·lacions, des de Compromís al Senat s'ha presentat desenes d'escrits d'empara a la Presidencia del Senat, peticions de compareixences, escrits de desacord amb les preguntes i s'han reiterat aquestes, i sols després d'advertir de dur el cas al Tribunal Constitucional s'ha aportat en part aquestes dades".

Segons Mulet "saber les dades, val per fer-se una idea del caos generalitzat que està sent el servei ferroviari al País Valencià, les dades de 2020 i 2021 poden semblar de certa millora, però hem de recordar que no és així, ja que bona part del servei es va reduir per la pandèmia (i encara avui, molts d'ells no ha recuperat les freqüències). Front aquestes dades, de quasi 27.500 trens cancel·lats, caldria sumar tots aquells que sí van eixir, però abusivament tard, tenim un Govern autosatisfet, que sempre es dedica a remarcar les suposades virtuts i mesures, plans, anuncis i fum que presenta per dir que ara sí, van a solucionar la situació, i sabem que és tot ineficàcia, mentida i caos".

El senador ha recordat que fins i tot han suprimit serveis ferroviaris per sempre com la connexió entre Utiel-Cuenca-Madrid "el desmantellament del tren convencional, i això inclou les rodalies, és un fet consumat, del qual no s'atreveixen a donar compte".

Arxivat a:

Destacats