Compromís demana mesures més dures, Podem confinament i PSPV diu que la Comunitat està "quasi confinada"

Guardar

puig-corts
puig-corts

Unides Podem insisteix a tornar al confinament i parar tota activitat no essencial, col·legis inclosos, i Compromís advoca per estudiar mesures "més dures" sense suspensió de classes. El PSPV, en canvi, defensa que la Comunitat està "pràcticament confinada" amb les últimes restriccions.

Així ho han plantejat representants dels tres partits que sustenten al govern valencià, en declaracions en Les Corts, davant l'augment de contagis en la Comunitat a la volta de Nadal.

"Són dades absolutament inacceptables, cal prendre noves mesures per a parar la tercera ona", ha afirmat el diputat d'UP Ferran Martínez, com "frenar de moment" la volta a les aules.

Per a Podem, si es prenen ara les restriccions "més robustes possible", servirà perquè estiguen vigents el menor temps possible". És una cosa que ha plantejat als seus socis i "una decisió del conjunt de govern" a la qual espera que siguen receptius.

Sobre les discrepàncies per tancar o no els col·legis, el diputat 'morat' ha recordat que és una cosa que demanen alguns sindicats docents i ho ha relacionat amb l'actual onada de fred per la dificultat de mantenir la ventilació. "Estem veient un increment de contagis derivat de les vacances i és una cosa que també afecta els xiquets", ha asseverat.

Per part de Compromís, el seu síndic, Fran Ferri, ha reconegut que la situació és molt greu i "semblant als pitjors moments de la primera ona", per la qual cosa ha coincidit que és necessari "prendre les mesures que facen falta".

Això sí, la coalició porta "des de novembre dient que s'han de prendre mesures més dures" i creu que ara han de ser "les més dures possibles per a frenar aquesta corba que està desbocada". "Si cal tancar una part de l'economia, ho haurem de fer; hem d'avançar-nos al virus", ha recalcat.

Ferri ha recordat que decretar un confinament correspon al Govern i que la Generalitat només pot demanar-lo, amb el que "amb les dades damunt de la taula haurà de veure si això és possible, viable i, sobretot, milloraria la situació". També ha advocat per endurir les restriccions en tota Espanya perquè el pla de vacunació siga efectiu.

I ha defensat que els col·legis continuen oberts perquè són espais segurs, serveixen per a detectar casos i "precisament en el Nadal sense classes és quan més han pujat els contagis", així com per a evitar que els xiquets s'hagen de quedar amb els iaios i iaies mentre els pares i mares treballen.

Dit això, el síndic de Compromís ha posat l'accent que les propostes cal plantejar-les "on toca", en la comissió interdepartamental COVID-19, i en què "ací s'ha decidit per unanimitat que les escoles continuen obertes". "Ara veiem que caldria haver pres mesures molt més restrictives per Nadal perquè això d'ara és la conseqüència, siga per les reunions familiars o socials", ha constatat.

PSPV: "ÉS MOLT DIFÍCIL PENSAR EN MÉS RESTRICCIONS"

I del PSPV, el seu portaveu, Manolo Mata, ha sostingut que la Comunitat està "quasi confinada" per les restriccions que van entrar en vigor després de Reis (tancament perimetral, toc de queda a les 22 hores, tancament d'hostaleria a les 17 i un 30% d'aforament en comerços), per la qual cosa el sorprenen aquests debats quan la Comunitat va ser "la que va prendre les mesures més restrictives per a Nadal".

Ha descartat tancar els col·legis perquè "els pares enviarien als xiquets amb els seus iaios" i ha assegurat que "és molt difícil pensar en mesures més restrictives", a més de lamentar que "si tots les complírem, probablement no estaríem en aquest nivell de contagis".

A partir d'ací, ha apel·lat a la responsabilitat individual i ha rebutjat l'"allau" de 'fake news'", a més de defensar que les dades són les quals dona la Conselleria de Sanitat i avançar que la consellera, la socialista Ana Barceló, tornarà a realitzar compareixences diàries o quasi diàries com la convocada per a aquest dilluns a la vesprada.

Mata també ha defensat que la Comunitat porta un nivell de vacunació "molt elevat, amb el 85% de les dosis distribuïdes o administrades" i ha garantit que "no és un problema ni de personal ni de mitjans", sinó de les particularitats d'aquesta vacuna. Sí que ha reconegut que cal reforçar la burocràcia per a agilitzar els tràmits.

I ha posat l'accent que totes les comunitats coneixen el pla de vacunació del Ministeri de Sanitat, per la qual cosa ha replicat a l'oposició que "no val el 'cuñadismo' polític" i que no cal generar malestar social. També ha ressaltat com a "dada positiva" que la Comunitat és on menys morts es produeixen per la pandèmia entre cada 100.000 habitants i ha assegurat que "encara no hi ha tensió hospitalària i assistencial" encara que cada vegada hi ha més contagis pròxims.

Sobre les diferències entre els socis, el socialista ha assegurat que el Consell pren les decisions col·lectivament i que ell no criticaria "mai" als seus companys de govern. Ha recordat en aquest punt les decisions "duríssimes" que es van adoptar al març en suspendre el partit de futbol València-Atalanta o les Falles i la Magdalena.

D'altra banda, ha garantit que el president i líder del PSPV, Ximo Puig, atendrà la petició de reunió amb la cap del PP valencià, Isabel Bonig, en les pròximes hores o dies "com habitualment".

L'OPOSICIÓ RECLAMA MÉS INFORMACIÓ

De l'oposició, la portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, ha fet una crida en una roda de premsa posterior al fet que "la gent irresponsable ha de començar a valorar que estem en una situació complicada", encara que ha negat valorar un possible confinament perquè "no és possible sense tindre totes les dades" i suposaria una "alarma innecessària".

La 'popular' també ha exigit al Botànic que "diga la veritat" sobre la situació sanitària davant l'"allau de gent desesperada". Ha urgit així al fet que Puig atenga a Bonig i es reunisca amb tots els partits per a col·laborar en la gestió de la pandèmia: "Hem donat la mà des del principi, estem disposats, però no pot ser el grup majoritari no tinga cap informació ni oficial ni extraoficial":

I de Ciutadans, el seu líder autonòmic, Toni Cantó, ha advertit que "un confinament total de la Comunitat significaria la derrota de la gestió del tripartit", mentre "en altres comunitats s'ha demostrat que sense un confinament s'ha pogut superar la situació dramàtica, com per exemple Madrid, on es van fer infinitament més proves i un confinament per àrees de salut".

També ha tornat a demanar la vacunació de tots els professors i la compareixença en la diputació permanent de Les Corts tant de Puig com de la consellera per a tindre més dades, ja que "no pot ser que aquest Botànic estiga dient alhora sí i no al confinament". "M'han arribat moltes preguntes de si era cert que ens confinaven hui", ha afirmat sobre la faula que va desmentir la Generalitat aquest diumenge.

Cantó els ha demanat serietat perquè "no pot ser que estiguem mirant a Puig i a Mónica Oltra --vicepresidenta del Consell i líder de Compromís-- dient coses diferents i que Pilar Lima --coordinadora de Podem-- vulga ser la més dura de tots". Com a exemple, ha recordat que Oltra "estava demanant un confinament mentre el seu partit va permetre la cavalcada de reis a l'Ajuntament" de València.

Destacats