Compromís busca que el Congrés force al Govern a presentar la seua proposta per a reformar el finançament autonòmic

Guardar

baldovi
baldovi

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha registrat una iniciativa en el Congrés dels Diputats amb la qual pretén que la Cambra Baixa pressione a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a presentar com més prompte millor una proposta de reforma del sistema de finançament autonòmic.

Baldoví ja va interpel·lar sobre aquest assumpte a Montero durant la sessió de control al Govern en el Congrés d'aquesta setmana. Ací, la ministra d'Hisenda va afirmar que espera presentar en breu aquesta proposta de reforma en el qual el criteri prioritari siga el de la població ajustada.

Ara, el diputat valencià ha convertit aquesta interpel·lació en una moció que es debatrà i votarà després de Setmana Santa i amb la qual busca trobar una majoria suficient en el Congrés per a constrényer a María Jesús Montero a escometre com més prompte millor aquesta reforma que el Govern ha anat retardant al·legant que la pandèmia del coronavirus era la prioritat.

El text de la iniciativa, recollida per Europa Press, demana que aquest nou model establisca recursos suficients i equitatius entre totes les Comunitats Autònomes i que garantisca un finançament "just i constitucional" per als i les valencianes. A més, reclama a Montero que considere les propostes contingudes en el segon informe de la comissió d'experts nomenada per les Corts Valencianes el desembre de 2017.

MENTRESTANT, UN FONS D'ANIVELLAMENT

Com ja va fer en la interpel·lació, Baldoví planteja en aquesta iniciativa que mentre s'aprova el nou sistema de finançament autonòmic i la regularització del deute associat, es pose en marxa un Fons d'anivellament perquè les autonomies que tenen un finançament per càpita per sota de la mitjana el puguen equiparar almenys fins a la mitjana.

Davant això, Montero ja va defensar en el Congrés els fons extraordinaris que han rebut les autonomies amb motiu de la caiguda d'ingressos per la pandèmia del coronavirus i no va fer especial al·lusió a aquest fons d'anivellament al qual fa referència Baldoví.

LES INVERSIONS EN LA COMUNITAT VALENCIANA

En clau valenciana, la iniciativa també exigeix un repartiment de les inversions de l'Estat i una execució que s'ajuste a una programació racional que acabe amb el dèficit inversor de la Comunitat valenciana, considerant la compensació de la "insuficiència inversora" en els últims anys.

Ací, demanen dedicar, com a mínim, una quantitat de recursos ajustada al pes poblacional, com es recull en l'estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana.

A més, busquen que es reconega i es regulen els dèficits de finançament acumulats des que es van dur a terme les transferències de competències de la Generalitat, així com definir i establir un mecanisme de compensació d'aquests dèficits. Finalment, reclamen que s'executen les inversions en infraestructures equiparables, com a mínim, al pes poblacional de la Comunitat.

Destacats