Colomer: 'La intel·ligència artificial serà clau per a reactivar el turisme segur després de la pandèmia, sense perdre de vista l'ètica i la protecció de l'usuari'

El secretari autonòmic de Turisme presenta el primer estudi 'Casos d'ús d'intel·ligència artificial i Ètica en el sector turístic'

Guardar

colomer
colomer

El secretari autonòmic de Turisme Comunitat Valenciana, Francesc Colomer, ha destacat aquest dimecres que "la intel·ligència artificial serà un dels elements clau per a reprendre l'activitat turística, garantint la seguretat sanitària després de la pandèmia, però sense perdre de vista l'ètica i la protecció de l'usuari".

Al seu judici, "la intel·ligència artificial ens ha d'ajudar a alliberar-nos de moltes càrregues, ha de servir per a segmentar, per a obtenir millor retorn, per a rendir culte al turista", al mateix temps que ha advocat per "apostar per algorismes ètics que ens permeten no penedir-nos d'aquest avanç del poder de les dades".

Així ho ha declarat el titular de Turisme durant l'obertura de la jornada 'en línia' organitzada per Invat.tur on s'ha presentat l'estudi 'Casos d'ús d'intel·ligència artificial i Ètica en el sector turístic", un estudi pioner que recull exemples d'empreses que ja ofereixen solucions d'intel·ligència artificial i en les quals han tingut en compte els riscos ètics, aportant solucions.

Colomer ha posat l'accent que "la intel·ligència artificial no és neutra ni asèptica" i en què "la Unió Europea formula principis bàsics de l'ús del desenvolupament tecnològic que han de complir-se", com el respecte per l'autonomia humana, la prevenció del mal, l'equitat i l'explicabilitat.

Així mateix, ha recordat que la Llei d'Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana, "pionera globalment, marca les coordenades dels valors ètics fonamentals en aquest moment de transformació cap a la intel·ligència artificial".

Una guia amb tres àmbits

En aquesta jornada s'ha debatut sobre l'ètica en l'ús d'aquests algorismes d'intel·ligència artificial i sobre els interrogants que obre aquesta tecnologia en l'activitat turística.

En ella ha participat el coordinador del projecte, Fernando Ruiz Diezma, que ha explicat l'estructura de la guia i ha assenyalat que el projecte "té un caràcter exploratori en tres àmbits: intel·ligència artificial, sector turístic i Ètica, i la Comunitat Valenciana té una forta involucració en aquests tres àmbits".

En aquesta línia, ha explicat que en "intel·ligència artificial la Comunitat té la seua pròpia estratègia, un full de ruta i unes prioritats regionals".

Respecte al sector turístic, ha assenyalat que "en aquest àmbit la Comunitat Valenciana també té una posició líder com a destinació turística, a més de motor d'innovació i d'intel·ligència", i sobre l'ètica ha recordat que "la Comunitat ha impulsat el Codi Ètic del Turisme Valencià que és una de les referències del sector".

"De la intersecció d'aquests tres àmbits, de l'aplicació de solucions d'intel·ligència artificial al sector turístic emergeixen qüestions ètiques que abans no existien", ha afegit Fernando Ruíz.

A més, la jornada ha comptat amb una taula rodona, moderada pel director d'Intel·ligència Turística, Mario Villar, i el director general de Turisme, Herick Campos, ha estat l'encarregat de clausurar-la.

Exemples de casos presents en l'estudi

Alguns dels casos presents en el citat estudi són l'empresa AirDNA, basada en informes de tendència i ritme de lloguer de curta estada, que recopila dades de reserva en cada llistat d'Airbnb i Vrbo.

Un altre dels casos analitzats és el de Bee the Data Behaviour, que consisteix en un sistema de visió per computador a través d'algorismes d'intel·ligència artificial basats en machine Learning, que permet extreure mapes de traçabilitat de les persones que visiten les destinacions turístiques o obtenir informació de caràcter demogràfic, sexe, franja d'edat i comportaments de flux en espais físics d'interés.

Biotrend és un altre dels casos inclosos en la citada guia, una solució implantada en hotels que informa cada hotel de la seua situació de negoci en l'actualitat respecte a les seues pròpies dades dels últims anys, entre altres prestacions.Konica Minolta és un altre dels casos analitzats, el sistema dels quals detecta el nombre de persones entrants i sortints, i gestiona l'aforament màxim.

Tots els casos pràctics s'han analitzat des del punt de vista ètic, aportant solucions als problemes que han pogut sorgir, sempre dins del sector turístic.

Arxivat a:

Destacats