Colomer apunta que l'obertura de mercats internacionals "ens projecta un repunt ràpid de reserves, però hem de ser molt prudents"

Guardar

Juan Emilio Prades Bel
Juan Emilio Prades Bel

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha apuntat aquest dimarts que l'obertura de mercats internacionals "ens projecta ràpidament un repunt de cerques i reserves, però també hem de ser molt prudents davant la situació sanitària", al mateix temps que ha apuntat que "els terminis i els temps són ara molt curts, quasi instantanis, i hem de ser capaços de reaccionar i adaptar-nos".

De la mateixa manera, ha afirmat que "vivim un moment en què és possible rebre gent d'altres països però no d'altres comunitats veïnes, una contradicció davant la qual resulta molt complicat donar una explicació raonable".

No obstant això, sí que ha volgut subratllar que "la nostra matèria primera són les persones i la seua felicitat, i aquest país ha de començar a valorar el turisme com un sector de sectors, no com alguna cosa menor", per la qual cosa ha reivindicat que "el paper motor d'aquest sector és massa important per a plantejar-nos debats superficials sobre el seu futur"

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha participat en l'assemblea de l'associació d'allotjaments, restaurants i experiències d'interior de la Comunitat Valenciana (Temps) on ha destacat que aquest club de producte "representa una proposta de valor d'un dels sectors turístics de la Comunitat Valenciana més interessant", mentre ha incidit en què "som un model de models i un equilibri de maneres de rebre i de projectar-nos al món, perquè sense aquesta diversitat i pluralitat no s'entendria la grandesa de la nostra comunitat com a destinació turística".

Colomer ha remarcat que, durant aquests últims mesos, "hem hagut de renegociar amb nosaltres mateixos les nostres contradiccions i límits, però malgrat tot no li hem perdut la cara al futur i a l'esperança, amb noves iniciatives".

En aquest sentit, ha volgut destacar algunes accions formatives o iniciatives com el bo turístic, "que ens ha permés mantenir la mobilitat i el dinamisme dins de la comunitat".

Finalment, ha subratllat que l'àmbit rural "és probablement el que inspira el turisme més transformador i experiencial, el que serà capaç de comercialitzar nous productes molt demandats per la societat actual" i ha apuntat que "l'hospitalitat és la grandesa d'aquest sector, que no fabrica caragols, sinó que és la indústria de la felicitat".

Per part seua, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha participat també en la jornada per a presentar dos nous programes, el Pla Irta i el Pla Astrea, que s'impulsen des de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i que, tal com ha assenyalat, "pretenen fomentar que els espais que habitem siguen més respectuosos amb les persones i el medi ambient".

Així ha explicat que en el cas del Pla Irta (Impuls i revolta Aplicada per a la Transició Ecològica de l'Arquitectura) es tracta d'una línia de subvencions pionera en la GVA destinada a cofinançar projectes i obres d'arquitectura, tant de nova planta com de rehabilitació, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles (mediambientals, socials i econòmiques) i potencien la innovació en l'entorn construït.

La quantia de les subvencions pot aconseguir des del 50% fins al 95% del pressupost total de l'actuació i els beneficiaris poden ser tant de naturalesa pública com privada.

A més, Matarredona ha explicat el Pla Astrea que és una línia de préstecs bonificats que s'ha posat en marxa en col·laboració amb l'Institut Valencià de Finances (IVF) i que pretén incentivar i ajudar en la transformació sostenible d'espais de treball en els quals micropimes i autònoms desenvolupen la seua activitat.

En aquest cas, es contemplen préstecs des de 20.000 fins a 165.000 euros amb un interés bonificat del 0,5% i en el cas de municipis en risc de despoblació a 0% però a més permeten consolidar un tram no reemborsable de fins a 25.000 euros.

"Es tracta d'un pla que ja es pot sol·licitar a través de l'IVF i que suposa una important ajuda per a un sector molt castigat per la pandèmia que a més s'ha vist obligat a haver d'adequar els espais en els quals desenvolupen la seua activitat a les noves necessitats derivades de la pandèmia", ha explicat Nuria Matarredona.

Finalment, la directora general ha incidit en què tots dos programes "ofereixen al sector nous mecanismes per a adaptar els espais i aconseguir una destinació turística segura i sostenible, més si cap en el context actual on l'aposta per la sostenibilitat és un valor afegit per a atraure potencials clients i fidelitzar els actuals".

Destacats