Ciutadans "manté la porta oberta fins al final" en els pressupostos i UP els demana que "deixen de marejar la perdiu"

Guardar

oltra-corts
oltra-corts

Ciutadans manté "la porta oberta fins al final" a donar suport als Pressupostos de la Generalitat, pel fet que durant la tramitació de les esmenes parcials han "aconseguit coses" però falta "tancar algun serrell". Mentrestant, des d'Unides Podem consideren que "estan buscant protagonisme" perquè no "aclareixen" la seua postura, i els han instat a "que siguen una mica seriosos" i "deixen de marejar la perdiu per a acaparar el focus".

Així s'han pronunciat els diputats de totes dues formacions en la Comissió de Pressupostos de les Corts Ruth Merino (Cs) i Ferran Martínez (UP), en atenció a mitjans durant l'última jornada de tramitació d'esmenes parcials. Després d'haver-se aprovat les seues esmenes en qüestions com la contractació de sanitaris o el reforç de l'anglés en l'educació, però no el seu "Pla Covid-19", Merino ha argumentat: "Ara mateix no puc dir si estem més prop del sí o del no".

En aquest sentit, ha destacat que s'han realitzat "importants avanços" i ha esperat que el Botànic "recapacite" sobre el seu fons d'ajudes directes per la Covid a "sectors que han sigut molt afectats com l'oci nocturn i l'infantil". Respecte a la llei d'acompanyament, ha criticat que "sembla que eixirà" la "reforma feta amb tan poc rigor i al bot" del Botànic, per la qual cosa, ha dit, estan intentant "compensar en certa manera aquesta pujada amb millores", que es concreten en reformes en el tram autonòmic de l'IRPF per a "beneficiar a les classes mitjanes i treballadores.

Segons Merino, continuaran "insistint en l'acostament de les postures" i sobre a la negativa d'Unides Podem a la seua proposta, ha comentat: "A nosaltres no ens ho han dit tan clar", per la qual cosa considera que "no estan les portes tancades" per cap de les dues parts.

Per part seua, Martínez ha criticat que Cs ha fet una proposta de rebaixa d'impostos "a les rendes de més de 50.000 euros, encara que diuen que és per a les de menys" i ha assegurat que "en baixar els trams inferiors, s'abaixen els impostos a les rendes més altes".

Segons el diputat, amb la proposta de Ciutadans "tota la gent que no ha de fer la declaració de la renda no es beneficiarà en absolut". Per contra, ha defensat que amb la reforma del Botànic, que ha qualificat de "progressiva", es podrà recaptar 200 milions més.

Sota aquest prisma, ha argumentat que la reforma que plantegen des de Cs és "absolutament contrària" al que han acordat les forces del Botànic, per la qual cosa "no tirarà avant". No obstant això, ha destacat que s'han aprovat esmenes tant d'aquesta formació com del PP en "totes les seccions".

"TOTES LES GESTIONS" PERQUÈ CS RECOLZE

En una línia similar s'ha pronunciat la portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, que ha destacat que s'estan aprovant esmenes de PP i Cs en "temes importantíssims". Per això, preguntada sobre si Ciutadans podria donar suport als comptes, Mas ha considerat que "s'estan fent totes les gestions perquè així siga".

La diputada de Compromís ha defensat que estan "oberts" al fet que Cs "però també el PP" se sumen als comptes, perquè aquestes "reflectiren l'acord del pacte de reconstrucció". No obstant això, ha puntualitzat: "Mai ens hem centrat en qui ha de donar suport als pressupostos, sinó quines mesures es prenen". "El que realment millore els pressupostos i la llei d'acompanyament ho acceptarem, i el que considerem que no, ens tocarà rebutjar-ho", ha agregat.

Respecte a la proposta de Cs, ha apuntat que "d'entrada" estan "disposats a escoltar", però ha matisat: "Hi ha línies que no creuarem". "En Compromís vam dir clar des del primer moment que en aquesta crisi era necessària la solidaritat de les rendes altes", ha agregat, i ha assegurat que "de cap de les maneres es gravarà a gent en ERTE i en l'atur davant uns mesos molt complicats".

Mentrestant, el PSPV-PSOE ha considerat que la "foto final" del consens dels ciutadans és "el que reclama la societat valenciana". Així ho ha expressat el portaveu adjunt, José Muñoz, que ha defensat la "importància dels grans acords que superen les fronteres partidistes" en un temps "històric" de pandèmia.

Per això, ha advocat per exercir la "política útil" i aconseguir acords amb partits que no estan dins del Botànic, alguna cosa que s'està fent amb Cs i que s'ha "intentat amb el PP", encara que han vist "negativa contínua" per part seua.

Muñoz ha defensat que s'estan duent a terme "negociacions intenses" i que tots estan "posant molt de la seua part" perquè els comptes --que ha qualificat de les "millors de la història"-- tinguen un "alt grau d'aprovació".

"FOCS ARTIFICIALS"

D'altra banda, la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha rebutjat que el Botànic no haja acceptat "ni una proposta" del seu grup en la comissió de Pressupostos, a pesar que va signar el pacte de reconstrucció fa uns mesos fins i tot sense fiar-se en incloure "coses" que no li agradaven. Ha destacat especialment la seua negativa a crear una direcció general d'Atenció Primària amb 450 milions, una esmena que mantindran "viva" per al ple d'abans de Nadal.

"Som l'únic partit responsable, la resta són focs artificials, allà Ciutadans", ha dit en roda de premsa sobre el suport de Cs als comptes, amb el que "Toni Cantó fixarà la seua estratègia i sabrà si es pot fiar o no de Ximo Puig.

En aquest sentit s'ha pronunciat també el diputat del seu grup en la comissió d'Hisenda Rubén Ibáñez, que ha aventurat que Cs "es conformarà amb el que els donen" que "no serà res".

Per part de Vox, la seua portaveu adjunta Llanos Massó també ha criticat que no els hagen acceptat "cap esmena" i ha considerat que la decisió que prenga Cs "els acompanyarà al llarg de la legislatura".

"No és la primera vegada que veiem que el Botànic els ha pres el pèl, ja va passar amb el pacte de reconstrucció, però no som qui per a dir-li a Cs el que un ha de fer", ha manifestat.

A més, ha subratllat que la postura de la seua formació serà una "oposició ferma" al Botànic i un "no rotund" als pressupostos.

Destacats