Càrrecs territorials del PP alerten de la frialtat de les bases amb Casado i comencen a pensar fórmules per a reemplaçar-li

Cada vegada més veus apunten a un congrés extraordinari després de la "nefasta" gestió de Casado de la crisi i la manifestació a Gènova

Guardar

Diversos presidents autonòmics del PP participen en un debat
Diversos presidents autonòmics del PP participen en un debat

Dirigents territorials del PP consultats per Europa Press alerten de la frialtat de les bases del partit amb la cúpula que lidera Pablo Casado i comencen a plantejar-se fórmules per a reemplaçar-li, amb totes les mirades posades en l'autoritat d'Alberto Núñez Feijóo. Entre les opcions que figuren sobre la taula cobra força la convocatòria d'un congrés extraordinari, però altres càrrecs apunten també com a solució la designació d'una gestora que lidere el partit de manera transitòria fins al conclave nacional.

El "suïcidi" del PP retransmés en directe pels mitjans de comunicació, amb un dur encreuament d'acusacions aquests dies entre la direcció nacional i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha tingut un "punt d'inflexió" en la manifestació convocada a les portes de la seu nacional, que ha reunit a més de 3.000 persones amb crits de 'Casado dimissió' o 'Ayuso presidenta'.

En les files del PP admeten la seua preocupació i inquietud per la foto d'un partit "fracturat" que deixa aqueixa concentració al carrer Gènova i que, segons fonts 'populars', evidència que Casat cada dia que passa perd suports entre els militants i simpatitzants de la formació per la "nefasta" gestió que ha realitzat d'aquesta crisi interna. "Hi ha molta gent que opina que Casat no es pot mantindre", resumeix un dels càrrecs consultats.

A part de deixar que aquest conflicte amb Ayuso haja anat creixent cada setmana, fins a "esclatar-li" a les mans, dirigents del PP censuren els últims moviments de Casado. Així, no entenen que en menys de 24 hores passara d'acusar a Ayuso de conductes quasi delictives --parlant de possible "tràfic d'influències" amb el contracte sanitari que afecta el seu germà-- a anunciar que li tanca l'expedient informatiu obert pel Comité de Drets i Garanties del PP, segons fonts 'populars'.

"ÉS UN DIVORCI TRAUMÀTIC AMB LES BASES"

Entre els 'barons' territorials del PP s'han encés les llums d'emergència perquè no donen crèdit al qual està ocorrent i mantenen una línia de comunicació oberta aquests últims dies, segons confirmen a Europa Press fonts de la formació. Des de dijous passat, la majoria ha traslladat a Casado de una manera o l'altra la necessitat que adopte com més prompte millor una solució per a acabar amb una "sagnia" de vots que només beneficia a Vox.

Si a l'inici, la majoria coincidia que l'eixida del secretari general del PP, Teodoro García Egea, podria ser la solució, ara totes les fonts consultades consideren que ja és insuficient i no serviria per a res, perquè totes les mirades apunten directament a Casado, el lideratge de les quals està en dubte. El murcià Fernando López Miras és l'únic president autonòmic que aquest diumenge, quan els esdeveniments han arribat a una tensió màxima, ha eixit en defensa de Casado i García Egea.

"Ja no és un conflicte de poder. És un divorci traumàtic amb les bases que, senzillament detesten a Casado i García Egea", assegura a Europa Press un president regional, que assenyala al líder del PP la porta d'eixida.

En semblants termes es pronuncia un altre alt càrrec regional que admet que el lideratge de Casado està "tocat" i que estan buscant solucions. "Els meus presidents provincials i d'altres comunitats ja m'han llegit els Estatuts", exclama, per a afegir que no descarten la possibilitat de buscar les majories necessàries per a "demanar una Junta Directiva o imposar acords".

CONGRÉS EXTRAORDINARI O GESTORA

En aquesta tessitura, cada vegada són més les veus que consideren que només un congrés extraordinari pot acabar amb el "mal irreparable" que s'està fent a la formació i visualitzar una imatge de renovació i unitat. El mateix Feijóo va deixar caure aqueixa opció el divendres després d'advertir a Casado que havia de buscar una solució i que no es podia arribar al congrés ordinari --que toca al juliol-- amb "aquesta ferida oberta".

El congrés extraordinari del PP, que han demanat públicament càrrecs com l'exportaveu del Grup Popular Cayetana Álvarez de Toledo, exigeix una majoria dels terços de la Junta Directiva Nacional per a forçar la seua convocatòria, segons recullen els Estatuts del PP. A més, atés que es fixa un mes de termini com a mínim des de la seua convocatòria fins a la seua celebració, un conclave urgent d'aquest tipus no podria fer-se abans de la primavera, que comença el 21 de març.

Altres dirigents veuen amb millors ulls la idea de designar una gestora, un òrgan que ha de nomenar el Comité Executiu i que, segons fonts del partit, manca de mecanisme estatutari si abans Casat no dimiteix.

Les regles internes del PP assenyalen que el Comité Executiu pot designar gestores (apareixen textualment nomenades com a "comissions") que es dediquen a "governar transitòriament algunes de les organitzacions territorials dependents d'elles, sempre que s'aprecien greus circumstàncies que així ho aconsellen".

Segons afigen els Estatuts, aqueixa transitorietat "no podrà excedir de sis mesos, llevat que concórreguen circumstàncies excepcionals que motiven la pròrroga d'aquest termini" i transcorregut aqueix període es convocarà un congrés en els dos mesos següents.

Altres dirigents del partit consultats amb Europa Press consideren que la via menys traumàtica en aquest moment seria un conclave dels presidents autonòmics amb Casado per a buscar una solució urgent que permeta "tornar al sentit comú" i posar "fi a les hostilitats" entre el líder del PP i Ayuso.

"AYUSO TAMBÉ QUEDA MOLT TOCADA"

Fonts del PP subratllen que "això afecta el partit en el seu conjunt" i Ayuso "també queda molt tocada". "Pot ser que molts pensen que això ha sigut un triomf d'Ayuso, però no és un triomf per a ningú sinó una desfeta per a tots", alerta un dirigent andalús.

Així, fonts 'populars' avisen que el PSOE i Podemos han portat l'assumpte dels contractes sanitaris a la Fiscalia i "ella queda tacada també". "Si no és un cas de corrupció, la seua actuació ha sigut d'una dubtosa exemplaritat", sosté un parlamentari del Grup Popular, que adverteix a Ayuso que la seua "popularitat no la salva" si aquest assumpte té recorregut judicial.

Arxivat a:

Destacats