Bonig: "L'esquerra valenciana rebutja demanar igualtat de tracte en dèficit i deute per a la Comunitat, i portarà conseqüències"

Guardar

bonig
bonig

Els grups d'esquerra que sostenen el Botànic s'han negat a signar una declaració institucional en Les Corts per a defensar la Igualtat i solidaritat per als valencians en la distribució territorial dels fons europeus i en el deute públic i el dèficit de les CC.AA. "Estem davant una nova traïció del Botànic als valencians que portarà conseqüències", ha assenyalat la portaveu del Grup Parlamentari Popular, Isabel Bonig.

D'aquesta manera, Bonig ha instat al President de la Generalitat, Ximo Puig, al fet que exigisca "amb altura, responsabilitat i amb la legitimitat que ens atorga el principi d'igualtat que els acords aconseguits en matèria de deute públic i de dèficit entre el Govern d'Espanya i el Govern basc s'estenguen, en igualtat de condicions, a les altres CC.AA, d'acord amb la realitat de cadascuna".

Així, ha assenyalat que no reclamar-ho suposarà un "llast" per als drets dels valencians, "no sols pel que suposa trobar-se entre les autonomies pitjor finançades, sinó pel consegüent perjudici per als serveis públics valencians en plena COVID".

La portaveu del GPP, Isabel Bonig, ha recordat que totes les CC.AA pateixen les greus conseqüències econòmiques que s'han derivat de la crisi sanitària de la Covid-19, que encara vivim però els "acords bilaterals" són una "amenaça" a la igualtat i desestabilitzen un sistema que ens hem donat els espanyols.

En aquest context, ha fet referència a l'acord entre el Govern d'Espanya i el Govern basc adoptat en la Conferència de Presidents en relació amb el finançament d'aqueixa autonomia que consolida un tracte diferenciat entre territoris, en aquesta ocasió, en relació amb el deute públic i el dèficit.

Aquest acord, ha afegit, "a més de suposar un tracte desigual entre les CC.AA perjudica particularment la Comunitat Valenciana, tant per la greu situació d'infrafinançament que patim de manera permanent com per l'especial afectació que aquesta crisi ens ha causat a conseqüència de la paralització d'alguns dels principals sectors de la nostra economia".

Rebutgen la igualtat en el repartiment dels Fons europeus

Així mateix, "no pot obviar-se la necessitat de reivindicar que la distribució dels fons europeus per a pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària siga conforme a la realitat de cada territori i a la situació respecte al seu finançament, atesos els principis d'igualtat i de solidaritat interterritorial consagrats en la Constitució".

Per tot això, els representants democràtics dels valencians "hauríem de fer un pas al capdavant, no desentendre'ns i manifestar la nostra preocupació pel tractament desigual a la Comunitat en el dèficit i el deute públic autonòmics així com en la distribució dels fons europeus, que puguen perjudicar de nou la Comunitat Valenciana, que ja pateix de manera sistèmica un greu infrafinançament".

No obstant això, l'esquerra valenciana ha rebutjat donar suport a la necessitat de reclamar al President del Govern, Pedro Sánchez, la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a aconseguir un acord per a estendre les altres CCAA les condicions de dèficit i deute públic acordades amb el Govern basc, així com per a la distribució dels fons europeus, "tot això en funció de la realitat i necessitats de cada territori i atenent especialment la situació respecte a l'afectació de la crisi sanitària i el finançament".

Les declaracions proposades pel PP, que haurien d'haver-se signat per unanimitat per a ser aprovada, anaven al ple d'aquesta setmana finalitzat aquest dijous.

Destacats