Benimaclet, el punt àlgid del Rialto: PAI, horta i 'rifirrafes'

El consistori no es posa d’acord amb els dos projectes presentats pel PSPV i per Compromís

Guardar

ribo_pai_benimaclet
ribo_pai_benimaclet

El Projecte d'Adequació Urbanística del barri de Benimaclet va sumant protestes, desacords i fins i tot 'rifirrafes' al consistori del Cap i Casal. Més conegut com a PAI, després de l'última polèmica que va portar a la manca d'acord entre les dues formacions del govern del Rialto, PSPV i Compromís, ara, aquest projecte ja busca un primer apropament entre aquestes dues formacions.

A principis de febrer, l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de València presentava la proposta del consistori per a l'acció urbanística al mític barri de la ciutat. No obstant això, Compromís, va titular aquesta acció com "una decisió unilateral de Sandra Gómez", ja que la proposta del consistori, segons la coalició valencianista "no s'havia consensuat amb Compromís ni amb el veïnat la gestió del PAI de Benimaclet". Per contra, els socialistes de la ciutat de València no tardaren a manifestar la seua posició, al que expliquen que "els socialistes rebutgen un model elitista sense dotacions públiques, però amb adossats de luxe", deixant a entendre que aquest era el model de Compromís.

gomez-ribo EP

Malgrat tot, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, va anunciar, el passat divendres, que convocarà un concurs interdisciplinari, de la mateixa manera que ja es va realitzar en el PEC del Cabanyal o Ciutat Vella, amb l'objectiu que professionals multidisciplinaris, en col·laboració amb els tècnics de l'Ajuntament de València, elaboren un nou projecte, aquesta vegada, consensuat. Per això, es llançarà un procés de participació ciutadana perquè "totes les veus estiguen incloses". "Cap partit té el dret de decidir quines són les necessitats del barri", ha assenyalat Gómez. Per aquest motiu, en aquest nou procés "es comptarà amb la participació de tots els veïns i veïnes de Benimaclet, això sí garantint que es mantindran drets bàsics per a qualsevol barri de la ciutat, com és l'habitatge públic, zones verdes o espais recreatius".

A més, amb aquesta decisió, l'àrea d'Urbanisme assumeix directament el disseny del PAI de Benimaclet. Fins ara, aquest traçat l'havia fet l'Agrupació d'Interés Urbanístic constituïda per a dur a terme la urbanització del PAI de Benimaclet, en mans de la constructora Metrovacesa. Davant açò, Compromís mitjançant el seu alcalde, Joan Ribó, ja havia exigit, entre altres coses, que el plantejament inicial del dibuix del PAI eixira des de l'Ajuntament de València i que, a més, es duguera a terme un nou procés de participació ciutadana.

EL BARRI 15' DEL PSPV

La mescla d'usos entre ús residencial, ús terciari i ús dotacional públic és el que predomina a la proposta socialista en relació amb la nova distribució del barri de Benimaclet i que portaria, entre altres coses, un 20% de l'edificabilitat destinat a l'ús terciari, però no per a comerços, sinó per a empreses innovadores i tecnològiques, a causa que en l'actualitat "volen instal·lar-se a València, però que per falta de sòl terciari no poden", indicava Gómez.

Entre les modificacions més destacades es troba la creació d'un gran parc públic central que servisca de transició entre el barri i l'horta, una baixada de les altures dels nous edificis a mesura que s'acosten a l'horta amb l'objectiu d'aconseguir una transició "amable" entre totes dues parts, el que suposaria que les majors altures es concentrarien als extrems amb les avingudes Alfauir i Catalunya. Respecte a la tipologia edificatòria, Gómez afirmava que hauran d'"adequar-se a les existents en l'entorn, no acceptant-se en cap cas els espais lliures privats". Amb això, indicava que es busca "fomentar les relacions veïnals de barri i els espais de trobada públics" i gràcies a aquesta reformulació "suposaria guanyar 15.000 m² d'espai públic que podrien destinar-se a altres usos".

De la mateixa manera, la proposta socialista aposta per potenciar els camins històrics amb la connexió a l'horta amb el que s'incidiria en "la millora de la integració amb l'Horta, dotar de major importància en l'ordenació als camins històrics de les Fonts i de Farinós, singularitzant el seu pas a través de la Ronda, i garantint la connexió del NHT de Benimaclet amb l'entorn agrícola i els elements de valor cultural que existeixen en ell", indicava. Així, per altra part, pel que fa a l'habitatge públic, es calcula que es poden obtenir al voltant de 251 habitatges públics, més al voltant de 100 habitatges dotacionals per a majors de 65 anys, menors de 35 i altres col·lectius, és a dir, un total de 351 habitatges públics que ajudaran a millorar el parc d'habitatge públic i al fet que el barri dispose d'habitatge assequible.

DESCLASSIFICACIÓ I REBAIXA D'HABITATGE A BENIMACLET: LA PROPOSTA DE COMPROMÍS

Compromís, formació que integra el govern de València al costat del PSPV, va plantar com a alternativa al PAI de Benimaclet promogut per Metrovacesa desclassificar el 35,3% del sòl per a protegir l'horta productiva i reduir els 1.345 habitatges prevists a 720 habitatges, amb un 30% de VPP i amb diferents tipologies com els blocs, les illes i les cases de poble per a ajustar-se al voltant del barri. Amb aquesta proposta es manté una densitat de 65 habitatges per hectàrea, "es contemplen les dotacions públiques" i les "zones verdes" reclamades en aquesta zona de la ciutat i no cap al pagament d'indemnitzacions per part del consistori pels canvis recollits.

Així ho van indicar aquest dimecres el vicealcalde de València i membre de Compromís, Sergi Campillo; la portaveu de la coalició, Papi Robles, i l'arquitecte David Estal, que ha elaborat l'alternativa, durant la seua presentació en roda de premsa.

Campillo va assegurar que aquesta no és una proposta "tancada" sinó oberta per a "continuar debatent" que busca el "consens", tant amb l'altre soci del govern local, el grup socialista -ha ressaltat que Compromís té "clar" que integra "un govern de coalició" i ha descartat posicions "unilaterals"-, com amb els veïns i entitats de Benimaclet. D'aquesta manera, ha manifestat, com ha fet també Robles, que suposa "un punt de partida", una "coma" per a continuar parlant. "Impulsa un nou model de ciutat i és democràtica. És integradora i incorpora la participació", ha agregat Campillo sobre la iniciativa.

gomez-y-campillo

Tant Campillo com Estal van assegurar que la modificació del PAI presentada no comporta cost per a l'Ajuntament. L'edil va parlar d'escometre aquest desenvolupament urbanístic atesa "la realitat del barri" i amb una quantitat d'habitatge "adequat" i "raonable". "No es tracta de desclassificar tot el barri sinó el que està conreat", ha dit, al mateix temps que a "ningú" pot "reclamar" per les expectatives que tingués després d'haver comprat terrenys i buscar un "pelotazo". "La ciutat no és un solar per a guanyar diners", matisava.

Respecte als xalets de luxe que criticava el PSPV sobre la proposta de la coalició, Compromís ha deixat clar que en la part urbanitzable es contempla una zona residencial oberta tipus blocs, una altra més pròxima al cas urbà de Benimaclet com a casa de poble -amb zones verdes i comunes-- que "res tenen a veure amb xalets" i ha precisat que "cap edifici nou podrà tapar un anteriorment existent" ni passar les huit altures.

Entre els habitatges es programen cent intergeneracionals i públiques de lloguer. A això se sumen jardins repartits per diferents zones --tres grans--, una zona esportiva, un centre sociocultural, una escoleta i un aparcament en altura.

Destacats