Barceló recalca que es recuperarà Torrevieja a l'octubre

Guardar

hospital-torrevieja
hospital-torrevieja

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha insistit aquest dijous en Les Corts en què es recuperarà la gestió pública del departament de salut de Torrevieja a l'octubre d'enguany per a avançar en "la cohesió" d'un sistema públic "universal, solidari i d'equitat".

No obstant això, el PP li ha retret que no concrete en la seua compareixença si després de la reversió el departament es gestionarà a través de la nova Empresa de Salut Pública (EPS) que es pretén crear o se subrogarà als treballadors mitjançant la fórmula de personal laboral a extingir adoptada a Alzira.

Barceló ha respost així a una interpel·lació del diputat 'popular' José Juan Zaplana sobre la política general del Consell en matèria de concessions sanitàries, qui li ha advertit que si Unides Podem i Compromís finalment "es baixen els pantalons" i donen suport a l'EPS que la conselleria té previst crear a través d'un decret llei d'urgència, el PP votarà en contra en la cambra.

La consellera ha signat ja la resolució que dona inici al procés per a la creació d'aquesta empresa que, segons figura en l'esborrany, començarà a funcionar assumint la gestió directa els serveis de ressonància magnètica i de farmàcia sociosanitària de les residències públiques, però podrà assumir a més la prestació i gestió directa de tots els serveis sanitaris públics procedents d'altres entitats públiques o privades que s'incorporen per reversió a l'àmbit de gestió de la Generalitat.

En la seua intervenció, ha recalcat que el Botànic manté el seu full de ruta d'anar recuperant les concessions a mesura que expiren els contractes. Així, ha recalcat que aquest compromís que es va iniciar amb la reversió del departament de la Ribera en 2018 "es manté aquesta legislatura" perquè "quede cohesionat tot el sistema valencià públic de sanitat".

En eixe sentit, ha recalcat que es tancarà "una etapa de polítiques nefasta per a la sanitat pública" en la qual s'anteposava els paràmetres empresarials de cost-beneficis i que ara es manté el full de ruta per a completar les reversions assegurant la cartera de serveis perquè "totes les persones tinguen un sistema públic cohesionat i innovador que els cuide al llarg de totes les seues vides".

En eixe sentit, ha recalcat que l'impacte de la pandèmia ha demostrat "la necessitat de reforçar encara més la importància de comptar amb un sistema fort de salut i recuperar els principis rectors d'aquest servei públic --universalitat, solidaritat i equitat--, enfront de l'anterior model de concessions del PP regit per "una insuficient regulació de relacions contractuals" amb "plecs ambigus que ni recollien un règim sancionador" en cas d'incompliments.

Per contra, ha defensat que una gestió pública és "compatible amb polítiques més efectives i eficients". Per això, ha demanat a Zaplana que es pose del costat de l'Administració i no, com fins ara, de la concessionària de Torrevieja que "ens nega la informació que li reclamem en les normes de reversió per a verificar la situació".

"La concessió està obstruint el procés perquè no atén els nostres requeriments, però vostés es manifesten com a ferms aliats de la concessionària", li ha retret.

Destacats