Barceló defensa que la quarta ona és "evitable", però depén del comportament i ritme de vacunació

La consellera de Sanitat: "No em plantege el meu futur, ni tan sols l'immediat. Ara el meu únic objectiu és resoldre els problemes"

Guardar

ana barceló sanidad (jorge gil EP)
ana barceló sanidad (jorge gil EP)

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, admet que en aquest any de pandèmia està vivint "moments molt durs amb alguns d'esperança", però que "mai" es deté a pensar en si està cansada. "No em plantege en cap moment quin serà el meu futur, ni tan sols l'immediat, el meu únic objectiu és posar-me al capdavant d'aquesta conselleria i resoldre els problemes que vénen a cada moment, en cada hora, cada minut", afirma.

Barceló, en una entrevista a Europa Press amb motiu del primer any des que l'Executiu va aprovar l'estat d'alarma el 14 de març de 2020, comenta que quan es va posar al capdavant de la sanitat valenciana "mai" va pensar trobar-se amb "un escenari" com el que generat pel SARS-CoV-2 i que afronta "vivint el dia amb passió, amb ganes i treballant".

Preguntada per si li agradaria veure el final de la pandèmia com a consellera, precisa: "Aquestes circumstàncies no me les plantege com què m'agradaria, sinó com què és millor per a la Conselleria de Sanitat".

En eixe sentit, constata que "el moment més dur, el més dolorós" sempre és el "de donar el nombre de morts", una dada que és "difícil de comunicar perquè cal intentar humanitzar aqueixes xifres perquè els ciutadans comprenguen la gravetat de la pandèmia". "Mai t'acostumes", admet.

Així, assenyala que "les nits són dures" i li costa agafar el son: "Ens anem de la conselleria molt tard, a vegades passades les 00.00, i en arribar a casa, jo que visc sola, el cap se t'ompli de problemes, preocupació, pensant com resoldre la situació i sempre en alerta per si es produeix una crida de matinada".

Així mateix, arremet contra "les faules" que "tant de mal han causat a la sanitat". Especialment, lamenta la notícia falsa que l'Hospital d'Elx va usar la capella com morgue i la denúncia anònima sobre una suposada mala atenció prestada en el centre Ernest Lluch. "Han sigut molt doloroses i fet bastant mal", constata.

FAULES DE L'OPOSICIÓ

Per a Barceló, en aquest any hi ha hagut una "excessiva informació interessada que ha generat inquietud" i "això és el pitjor en una pandèmia". Sobre aquest tema, critica que "l'oposició des del primer moment es va pujar una mica a les faules" i el PP "fins i tot els va utilitzar en Les Corts per a atacar a la Conselleria" com quan va mostrar un cartell penjat en un centre de salut per a denunciar la falta de metges dient que era Alacant quan estava a Fuenlabrada. "L'oposició ha anat més a cavall de la desinformació que de proposar, i ací ha fallat", es lamenta.

Per contra, ha destacat que "en cap moment" s'ha sentit qüestionada pels seus companys del Consell que, de fet, s'han preocupat "en moltíssimes ocasions no sols per saber com anava la situació epidemiològica sinó per com ens trobàvem perquè sabien que estàvem vivint momentS molt durs".

Sobre les diferències públiques mantingudes amb la vicepresidenta Mónica Oltra ha comentat que en un govern de coalició "es poden produir discrepàncies a l'hora d'adoptar determinades mesures", però "s'han resolt perfectament en la comissió interdepartamental i no li done major transcendència a una discrepància puntual en una situació concreta".

QUARTA ONA: "PREPARATS PERÒ EVITABLE"

D'altra banda, garanteix que la Comunitat Valenciana està "preparada" per a afrontar una quarta ona, però recalca que és "evitable depenent de les mesures i de l'acció social" i, sobre aquest tema, adverteix que la seua arribada dependrà "del comportament" de la ciutadania durant aquestes setmanes de Falles i Setmana Santa i del ritme de vacunació.

Si arriba, assegura que ara es disposa de "suficient material" i els equips directius de tots els departaments han aprés a "reorganitzar els centres per a guanyar espais" perquè un sistema "no pot estar preparat" en una situació de normalitat per a atendre el nombre d'ingressos en unitats de Crítics que es va registrar en el pic.

En aquesta línia, destaca el model d'hospital de campanya valencià, pel qual ja ha passat 250.000 persones, enfront del del Zendal madrileny perquè, a més de l'avantatge que en estar al costat de l'hospital de referència es pot ingressar immediatament en les UCI als pacients si empitjoraren sense necessitat de trasllat, permeten no haver de duplicar recursos professionals en un moment en el qual les bosses estan "pràcticament esgotades" i els professionals "esgotats". Per això, "romandran el temps que siga necessari".

FATIGA PANDÈMICA

Barceló afirma comprendre la fatiga pandèmica, especialment per a determinades generacions que "senten que han perdut un any", però els anima: "Ens queda molt poquet". "L'important és arribar al moment de vacunació perquè no podem retrocedir", recalca, i, per a això, cal afrontar aquesta espera amb "mentalitat d'esportista" i pensar que per a "guanyar cal travessar la meta".

Així mateix, defensa, davant la cruesa de la tercera ona, l'actuació del Consell per Nadal: "Actuem com considerem segons estava la situació, però sí que hi havia en l'ambient el que sentim ara, que estem desitjant poder anar a una terrassa i trobar-nos". De fet, va ser "aquell esperit nadalenc d'eixir de compres i de sentir-nos una mica més alliberats" el que "va fer que ens confiàrem tots".

Per això, adverteix que si el nombre més gran de brots, entre el 65-70%, es dóna en l'àmbit familiar i social, les mesures que s'ha d'adoptar "també són de responsabilitat de cadascun" perquè "sabem que per Nadal va haver-hi moltes reunions familiars en cases a pesar que estaven restringides". "No arribem a comunicar prou bé a la ciutadania que els espais tancats són un risc", assumeix.

Amb tot, confia a complir l'objectiu d'arribar a estiu amb un 70% de la població vacunada, però apunta que seran els experts els que determinen amb quin percentatge d'immunitat de ramat és "suficient" per a poder alleujar moltes de les mesures encara que "unes altres, com la màscara i la distància, han vingut per a quedar-se".

En qualsevol cas, ha ressaltat que el passaport sanitari que està posant en marxa la Unió Europea facilitarà la circulació i quan concrete els requisits "el posarem en marxa i l'exigirem". Per contra, descarta implantar 'una cartilla verda', com s'ha posat en marxa a Israel, que certifique que estàs vacunat per a accedir a activitats en l'àmbit intern, com a concerts o interiors de locals.

En canvi sí que es plantegen exigir estar vacunats com a requisit per a exercir determinats llocs laborals, com a metges de primera línia o cuidadors de persones majors o diversitat funcional. No obstant això, admet que obligar a la vacunació és "molt controvertit" i requereix canvis legislatius. Per això, estan a l'espera de si el Govern central "fa algun pas per a acollir-nos a ell".

Barceló confirma que encara no s'ha vacunat i es manté en la seua intenció de fer-ho l'última com els capitans de vaixell, encara que no s'atreveix a posar data perquè a més es troba en "eixa franja d'edat que encara no té vacuna".

Així mateix, ressalta que ja estan treballant en una Estratègia postcovid per a prestar ajuda psicològica tant a la població com als sanitaris, i una atenció fisioterapeuta i de control i seguiment dels efectes que el virus ha provocat. A més, en el Pressupost de 2021 estan recollits 50 milions per a reduir les llistes d'espera mitjançant el pla de xoc i l'autoconcert.

Arxivat a:

Destacats